Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16062735 www.bgdnes.bg

Илиан Илиев прави чистка в националния

Илиан Илиев започва чистка в националния отбор! Треньорът на "Черно море" официално бе представен като нов селекционер на България, заменяйки провалилия се сърбин Младен Кръстаич. Договорът на Илиев е за 2 години и 7 месеца, като поне до лятото той ще продължи да води и "моряците".

Новият селекционер готви сериозни промени в отбора и ще зачеркне голяма част от играчите, на които разчиташе Кръстаич. За краткия си период начело на България сърбинът извъртя цели 40 играчи, но сега Илиев ще разчита на ядро от 20-ина футболисти. Слага се край и на самоцелното подмладяване на отбора.

Реклама

"Ще искаме да стесним кръга от футболисти до двадесет и няколко - каза Илиев при представянето си. - Естествено, ако някой покаже голямо развитие, ще получи шанс. Не сме страна с неограничени възможности, не че нямаме таланти, но ни трябва може би повече самочувствие. Няма да взимаме само млади, трябва да има и опитни, които да помагат в прехода. Трябва да повярват, че не сме по-лоши от част от отборите, които не успяхме да победим. Всеки, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор, е добре дошъл. Отворени сме към такива варианти, но най-добре е, ако може деца от наши школи да бъдат част от тима ни."

Новият треньор призна, че дълго е обмислял предложението от БФС. Илиев вярва, че футболистите имат по-големи възможности, но играят със страх.

"В такъв труден момент, в който се намира националният отбор, аз съм длъжен да опитам да помогна - каза селекционерът. - Сигурен съм, че играчите имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят и това трябва да го променим. Трябва да им дадем самочувствие и да играем по-правилно тактически. Първата ни цел е да подобрим настроението. Най-добре е да побеждаваме или поне да не губим. Аз винаги съм бил такъв, че изпитвам удоволствие от това, което правя. В момента, когато видя, че не ми е мястото тук, няма да стоя. Това не значи, че ще се откажа при първия неуспех. И като футболист, и като треньор винаги съм казвал това, което мисля. Със сигурност няма да се променя и няма смисъл. Аз съм сложен тук, за да има промяна, и след като си тръгна, да оставим нещо на хората след нас".

Новият селекционер ще дебютира начело на "лъвовете" на 16 ноември срещу Унгария в София, а три дни по-късно гостуваме на Сърбия в евроквалификациите. В екипа на Илиев като помощници влизат Георги Донков и Петър Костадинов, а треньор на вратарите ще бъде Здравко Здравков.

Георги Иванов-Гонзо:

Очакваме резултати мечта

Техническият директор на БФС Георги Иванов обещава никой да не се меси в работата на новия селекционер Илиан Илиев. Според Гонзо няма да има проблем треньорът да продължи да води "Черно море" дори и след лятото. Иванов постави за цел постигането на резултати, за които "цяла България мечтае". 

"Като всички треньори, като Ясен Петров и Младен Кръстаич Илиан Илиев ще избира системата и футболистите - каза директорът. - Той има нашата пълна подкрепа като федерация. Очакваме от него да постигне резултатите, които цяла България мечтае. След лятото ще преценим дали ще съвместява две длъжности, или ще работи само на една. Ние няма да настояваме Илиан Илиев да работи само за националния отбор. Това ще се преценява през лятото. Имахме няколко избора, които дискутирахме, но Илиан Илиев беше първи избор. Ние като ръководство трябваше да изберем най-добрия".

Четете още

Илиан Илиев с по-ниска заплата от Кръстаич

Илиан Илиев с по-ниска заплата от Кръстаич

Илиан Илиев е фаворит за треньор на националния отбор по футбол!

Илиан Илиев е фаворит за треньор на националния отбор по футбол!

Реклама
Реклама
Реклама