Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16845120 www.bgdnes.bg

Япония 8 пъти по-скъпа от националния ни тим

Такефуса Кубо и Ким Мин-жае са най-високо оценените играчи с по 60 млн. евро

Япония и Южна Корея се надпреварват за това да вадят все по-качествени футболисти. Доказателство за това е и пазарната стойност на някои от звездите им. В тези национални състави са и най-скъпите играчи на започналия в Катар турнир за Купата на Азия.

Реклама

Корейският национал Ким Мин-жае, например, чупи рекорди с цена от 60 милиона евро, която постоянно се покачва. Централният защитник е собственост на германския шампион "Байерн" (Мюнхен) и се представя страхотно в Бундесигата. Неговият съотборник в националния тим Хюн-мин Сон от "Тотнъм" от години се е доказал в английското първенство и държи цена от 50 милиона евро. За отбелязване в корейския състав са още Хван Хи-чан от "Уулвърхямптън" (22 млн.) и Канг-Ин Лий от "Пари Сен Жермен" (22 млн.), като последният дори се разписа на два пъти при успеха с 3:1 над Бахрейн. 

Япония, която на миналото световно първенство хвърли бомби, побеждавайки и Германия, и Испания, също има звезден състав. 22-годишният Такефуса Кубо от "Реал Сосиедад" струва цели 60 милиона евро, а Каору Митома от "Брайтън" - 50 милиона евро. В приказния състав на "самураите" попадат още Такехиро Томиясу от "Арсенал" (30 млн.), Хироки Ито от "Щутгарт" (22 млн.) и Ватару Ендо от "Ливърпул" (13 млн.). Бившият игач на "мърсисайдци", а сега на "Монако" - Такуми Минамино струва 12 млн. Той вече има две попадения на сметката си в турнира от мача с Виетнам (4:2). Логично японците са считани и за фаворит номер 1 за спечелване на трофея тази година.

Всъщност целият състав на Япония струва общо 318,4 милиона евро, а този на Южна Корея - 193 млн. За сравнение българският национален отбор в момента е оценен над 8 пъти по-ниско от "самураите" - 37,8 милиона евро.

Добре познати звезди има в националния тим на Иран. Най-скъп е Мехди Тареми от "Порто" с трансферна стойност от 12 милиона евро. 11 милиона пък е цената на централния нападател на "Рома" Сардар Азмун.

Звездата на Австралия Хари Сутар играе в "Лестър", който е убедителен лидер в Чемпиъншип и почти сигурно ще се завърне във Висшата лига. Централният защитник е оценен на 11 милиона евро.

Най-голямата звезда на домакина и настоящ носител на трофея Катар е Акрам Афиф. 27-годишното ляво крило на местния "Ал Сад" струва едва 4,5 милиона евро. Той вече се разписа на два пъти в откриващия мач срещу Ливан (3:0) и веднъж при успеха с 1:0 над Таджикистан в с сряда вечер. 

Най-скъп в Обединените арабски емирства е Фабио Лима. Съименникът на новия нападател в "Левски" рита за "Ал Уасъл" и струва 6 милиона евро.

Саудитска арабия хвърли най-голямата сензация на мондиала в Катар, като победи Аржентина, която впоследствие вдигна световната купа. В състава на арабите обаче няма големи звезди, като най-конвертируем се оказва Фирас Ал-Бурайкан с цена от 4 милиона евро. Тимът започна с много трудна победа след обрат 2:1 над Оман, дошъл дълбоко в добавеното време.

Четете още

Божинов към Моуриньо: Тренер, ако имаш нужда от приятел, винаги ще съм до теб

Божинов към Моуриньо: Тренер, ако имаш нужда от приятел, винаги ще съм до теб

Драма безкрай: Боби М. съди Търговския регистър

Драма безкрай: Боби М. съди Търговския регистър

Реклама
Реклама
Реклама