Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17434051 www.bgdnes.bg

Изхвърлят "Челси" и "Сити" от Висшата лига

"Чесли" и "Манчестър Сити" бяха предупредени, че могат да бъдат изхвърлени от Висшата лига, ако бъдат признати за виновни в нарушаване на правилата на финансовия феърплей, съобщава "Сън".  Срещу двата клуба в момента тече мащабно разследване, като вече има и обвинения.

"Гражданите" оспорват 115-те обвинения, повдигнати срещу тях от правните ръководители на Премиър лийг през февруари 2023 г.  Очаква се независима комисия да започне разглеждането на случая в края на есента.

Реклама

Срещу "Челси" все още няма повдигнати обвинения.  Но миналото лято бяха разкрити финансови злоупотреби, извършени по време на ерата на Роман Абрамович. При тях са направени плащания към агенти от сметки, които не са преминали през счетоводните книги на клуба.

Последните финансови отчети на "Челси" показват, че 150 милиона паунда са били заделени, когато Тод Бойли купи клуба, за да се покрият потенциални съдебни разходи.

Сега на двата гранда на практика им е казано, че могат да получат най-голямата санкция от Комисията, която отне четири точки на "Нотингам" тази седмица.

В своите 52-странични писмени мотиви Робърт Гланси Кей Си, специалистът по спортно право Марк Ховел и счетоводният експерт Стив Холт обясняват защо са стигнали до решението по делото на "Форест". Освен това поставят в контекст нарушението "Сити" за 34,5 милиона на правилата за рентабилност и устойчивост.

Те посочват неограничените санкции, налични във всеки случай, „вариращи от предупреждение до изключване от Висшата лига".

„Когато нарушението е „незначително", други комисии ще определят дали отнемането на точки е необходимо, подходящо или пропорционално, обяви комисията. -  Но ако нарушението е правилно описано като „голямо", тогава може да се окаже, че дори много тежка санкция като експулсиране е по-подходяща."

Мащабът на обвиненията срещу "Сити" и признанията на "Челси" предполагат, че и двата случая ще отговарят на категорията „големи", ако бъдат доказани.

Четете още

Жребият отреди - мегадербита в Шампионската лига

Жребият отреди - мегадербита в Шампионската лига

Илия Груев е "Играч на мача" във ФА Къп

Илия Груев е "Играч на мача" във ФА Къп

Реклама
Реклама
Реклама