Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/18118734 www.bgdnes.bg

Илия Груев вече е най-скъпият български футболист

*Халфът измества от първото място Кирил Десподов

*"Лийдс" е готов да се раздели с национала за най-малко 10 млн. паунда

Илия Груев вече може да се смята за най-скъпия действащ български футболист. Халфът е оценен от клуба си "Лийдс" на над 10 млн. паунда, а интересът към него е много сериозен. Груев изигра силен сезон в английската лига Чемпиъншип и привлече вниманието на редица клубове начело с финалиста в Шампионската лига "Борусия" (Дортмунд). Отговорникът за трансферите на германския гранд Свен Мислитант лично го наблюдава в плейофа за влизане във Висшата лига загубен с 0:1 от "Саутхямптън".

Именно факта, че "Лийдс" не успя да се завърне в английския елит може да доведе до продажбата на Груев. Тимът свива бюджета си и ще бъде принуден да се раздели с някои от звездите си. След загубата на "Уембли" от "Саутхямптън" един от шефовете на клуба Парааг Марате призна, че някои играчи може да се наложи да бъдат продадени, но клубът все още има финансов план за нова атака на Висшата лига. Мениджърът Даниел Фарке настоява за нов централен нападател, но за целта ще трябва да се раздели с поне един от най-конвертируемите си футболисти.

Реклама

От "Лийдс" вече са отклонили няколко запитвания за Груев. Според английските медии исканата цена за българина е между 10 и 15 млн. паунда. Халфът има дългосрочен договор до лятото на 2027 г. и в него няма откупна кауза, което позволява на английския клуб да прибере по-добра сума за Груев. Полузащитникът бе купен през миналото лято от германския "Вердер" за около 6 млн. евро, а сега цената му е двойна.

Трансферът на Груев през лятото е силно вероятен, като халфът вече е оценяван по-високо от Кирил Десподов. Капитанът на националния отбор бе купен от ПАОК за около 4 млн. евро, но в момента е оценяван на приблизително 10 млн. евро от гръцкия клуб, след като спечели шампионската титла и изигра много силен сезон. Към него има интерес от турския гранд "Фенербахче", който внимателно го следи още от периода му в "Лудогорец". Сайтът transfermarkt в момента оценява Десподов на 7 млн. евро, а Груев на 5 млн., но реалната актуална пазарна цена е в полза на халфа на "Лийдс".

На първо място в историята за най-скъп български футболист остава Димитър Бербатов, който бе продаден от "Тотнъм" в "Манчестър Юнайтед" за 38 млн. евро през 2008 г.

Четете още

Илия Груев отпада от националния

Илия Груев отпада от националния

Огромна мъка! Груев избухна в сълзи, няма да играе във Висшата лига

Огромна мъка! Груев избухна в сълзи, няма да играе във Висшата лига

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама