Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/18237477 www.bgdnes.bg

Цанко Цветанов: Загубата от Нигерия в САЩ '94 не ни пречупи

Цанко Цветанов играе като ляв защитник за националния отбор на България в мача срещу Нигерия на световното в САЩ '94. След това изиграва още пет срещи, като е един от ключовите играчи, които печелят бронзовите медали. Цветанов е избран и в идеалния тим на "лъвовете" за всички времена. Известен със своята твърда и безкомпромисна игра, с което допринася значително за успехите на отборите, в които играе. Специално за читателите на "България Днес" Цанко Цветанов си припомня срещата с шампионите на Африка и споделя своите емоции от събитията преди 30 години.

- Г-н Цветанов, каква беше атмосферата в отбора преди старта на световното първенство в САЩ?

Реклама

- Преди началото на всеки мач, особено на световно първенство, е нормално атмосферата да е приповдигната. Очаквахме, че ще започнем с победа. Единствено Наско Сираков и Боби Михайлов бяха участвали на мондиал и знаеха какво е чувството. Всички останали имахме предстартова треска. Искахме да видим какво представлява това да играем на световно първенство и вярвахме, че сме достатъчно добри да спечелим.

- Помните ли как ви подготви треньорът Димитър Пенев преди срещата с Нигерия?

- Пенев беше категоричен, че Нигерия е добър отбор, който не трябва да се подценява. Специално бяхме отишли да ги гледаме на един приятелски мач, който играха срещу Румъния. Представиха се на много добро ниво, а на световно знаем, че трябва да играем по най-добрия начин. 

- Какво се обърка за България по време на мача?

- Според мен нищо не се е объркало. Поглеждайки към този мач днес, с опита, който съм натрупал през годините, мога да кажа, че този мач ни даде самочувствие, че сме достатъчно добри. Няма значение, че загубихме с 3:0. Някои от феновете и критиците ни гледат крайния резултат, но не и играта. Мисля, че отборът ни се представи на добро ниво. Въпреки всичко мачът беше равностоен и нищо не предсказваше, че ще загубим с такъв резултат. Загубата дори и за миг не ни е разколебавала. Видяхме, че няма нищо страшно и играчите срещу нас не са толкова по-добри. 

- Кой е основният момент от терена, който е останал в съзнанието ви?

- Радостта в 37-ата минута след гола на Стоичков от фаул. Но попадението беше отменено.

Реклама

- Какво беше настроението в съблекалнята след мача?

- След загуба с такъв резултат е нормално първоначално да сме огорчени. Бяхме ядосани, че загубихме нелепо с такава голяма разлика.

- След поражението от Нигерия вярвахте ли, че можете да стигнете толкова далеч в турнира?

- Краткосрочната ни цел беше да постигнем първа победа за България на световни първенства. В отбора единствено Лечков очакваше, че ще стигнем по-надалеч в турнира. Беше убеден в това. Аз лично не вярвах, че можем да стигнем чак до полуфинал. Исках просто да печелим всеки мач, който играем. В крайна сметка се представихме отлично, победихме два световни шампиона - Аржентина и Германия.

- Вашата равносметка 30 години след великото американско лято?

- Постигнахме нещо голямо! Но за съжаление, не успяхме да продължим възходящото развитие на футбола в България след световното първенство. Надявам се, че в близките години нещо може да се промени и отново националният отбор да играе на голям форум. Класирането на световно първенство е по-трудно, отколкото на европейско.

Четете още

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

Бронзовият медалист от САЩ '94 Ивайло Андонов: Отличен 6 за младите на Испания

Бронзовият медалист от САЩ '94 Ивайло Андонов: Отличен 6 за младите на Испания

Легенди събират пари за паметник на Туньо

Легенди събират пари за паметник на Туньо

Българската следа в Европа: "Лъвовете" разплакват Германия с велик обрат за 3:2!

Българската следа в Европа: "Лъвовете" разплакват Германия с велик обрат за 3:2!

Реклама
Реклама
Реклама