Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/18321381 www.bgdnes.bg

30 години САЩ `94: България подчинява двукратния световен шампион

*Стоичков и Сираков скалпират Аржентина

*"Лъвовете" отиват на осминафинал срещу Мексико

Времето лети и неусетно изминаха 30 години от лятото на 1994 г., когато България изживя своето най-голямо национално обединение в новата си история. На световното първенство в САЩ Пеневата чета пречупи два световни шампиона - Аржентина и Германия, по пътя си към бронзовите медали. Народът празнуваше футболните победи по улици и площади, непознати хора се прегръщаха и целуваха в патриотичен екстаз. Стигнахме до срещата с първия световен шампион по пътя ни. На 30 юни през 1994 г. България постига знаменита победа срещу финалиста от Мондиал 1990 - Аржентина.

В поредицата ни връщаме лентата назад към най-важните моменти от великото американско лято. Използвани са материали от книгата "Българи юнаци - "лъвовете на световни първенства" на Книгоиздателска къща "Труд".

Реклама

Тук сме, за да останем!

България постигна мечтаната първа победа на световно първенство след успеха над Гърция с 4:0, но отборът на Димитър Пенев гледа към по-голяма цел - да играе в елиминациите. Броени дни след нигерийския кошмар вероятно никой не си е представял колко различна ще е ситуацията.

Двубоят с "гаучосите" е предхождан от най-големия скандал на първенството. Диего Марадона, геният на Аржентина, се оказва с положителна допинг проба от мача с Нигерия. Часове преди срещата с България дон Диего е отстранен и казва сбогом на първенството. Безспорно това дава и психологическо предимство на нашите, а за аржентинците липсата на капитана им е жесток удар.

"Да, Аржентина притежаваше и други блестящи футболисти, но когато непосредствено преди важен мач трябва да се лишиш от играч като Марадона, това неминуемо дава отражение - признава халфът Ивайло Йорданов. - Ние, футболистите, чак на стадиона разбрахме, че Диего не е в състава. Знаехме, че е излязла първата положителна проба, но се чакаше потвърждение за втората. Не беше лесно на аржентинците да излязат без своя капитан, но ние просто бяхме по-добри в този мач. Изглежда, че съперникът си правеше някакви сметки за това как ще изглежда крайното класиране в групата. Техните схеми нас не ни интересуваха." 

Въртележката в групите се завихря, така, че с оглед на борбата в осминафиналите аржентинците се опитват да избегнат сблъсък с Италия.

На стадион "Котън Боул" в Далас се събират 63 998 зрители, които очакват зрелище. Тунизийският съдия Неши Юини дава първия съдийски сигнал, а през първото България изглежда преродена. Защитата се представя отлично, а над всички е Трифон Иванов. Резултатът е 0:0 до почивката, но това влиза в плановете на българите. В 61-ата минута Костадинов се разиграва и след негов чудесен пас Христо Стоичков надбягва защитата на "гаучосите". Следва кинжален удар и резултатът е 1:0 за България! Съдията от Тунис се опитва да помогне на Аржентина и пресилено гони Цанко Цветанов. Но и това не сломява нашите. Втори гол на Сираков след центриране на Балъков в края на мача слага точка на спора. Крайният резултат е 2:0. Лъвовете" са на осминафинал! 

По същото време се играе мачът между Нигерия и Гърция. Африканците печелят срещата, а с това и първото място в нашата група, но на осминифиналите се натрисат на Италия. Ние финишираме втори и отиваме на Мексико. Аржентинците са трети и срещат Румъния.

Реклама

"Това беше най-щастливият момент в моята кариера - признава капитанът Борислав Михайлов след успеха над Аржентина. В този момент той не подозира, че до края на първенството ще има още поводи да повтори тези думи.

Стоичков е щастлив от победата, но не забравя да изкаже съпричастност към драмата на своя приятел Диего Марадона: "За всеки отбор е прекрасно да победи Аржентина, но е жалко, че такъв изключителен футболист като Диего няма да продължи участието си на първенството", коментира Ицо.

В България вече никой не си спомня как отборът ни е бил отписан след двубоя с Нигерия. Цялата страна е готова да застане пред телевизорите за осминафинала с Мексико.

Хората се събират пред големи екрани на открито и по заведенията. Феновете искат да изживеят заедно още луди вечери от това световно и да крещят "Българи юнаци!". 

30 юни 1994 г.

Световно първенство, групова фаза

Аржентина - България 0:2

0:1 Стоичков (61)

0:2 Сираков (90)

Аржентина: Ислис, Шамот, Диас, Руджери, Касерас, Редондо, Симеоне, Родригес, (Бело-62), Батистута, Балбо, Каниджа, (Ортега-26)

Треньор: Алфио Базиле

България: Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов (Илиян Киряков-74), Христо Стоичков, Йордан Лечков, Наско Сираков, Красимир Балъков (Даниел Боримиров-77)

Треньор: Димитър Пенев

Съдия: Неши Юини (Тунис)

Четете още

30 години от САЩ `94: Гърция пада в жертва на разгневените "лъвове"

30 години от САЩ `94: Гърция пада в жертва на разгневените "лъвове"

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

Реклама
Реклама
Реклама