Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/18372897 www.bgdnes.bg

30 години САЩ `94: Стоичков и Лечков свалят световния шампион на колене

*България отива на полуфинал!

*"Аинцу, цвайнцу, дрън" - Камата прогнозира победата над Германия още в басейна

Времето лети и неусетно изминаха 30 години от лятото на 1994 г., когато България изживя своето най-голямо национално обединение в новата си история. На световното първенство в САЩ Пеневата чета пречупи два световни шампиона - Аржентина и Германия, по пътя си към бронзовите медали. Народът празнуваше футболните победи по улици и площади, непознати хора се прегръщаха и целуваха в патриотичен екстаз. След драматичната победа над Мексико на 10 юли България се изправи срещу действащия световен шампион Германия на четвъртфинал, постигайки една от най-запомнящите се победи в историята си. В поредицата връщаме лентата назад към най-важните моменти от великото американско лято. Използвани са материали от книгата "Българи юнаци - "лъвовете на световни първенства" на Книгоиздателска къща "Труд".

Реклама

От отбор, който се стремеше да запише първа победа на световно първенство, България започна да се превръща в сериозен претендент за титлата. Пеневата чета вече е на четвъртфинал на световното в САЩ '94! След драмата с Мексико сега ни очаква световният шампион Германия. Истинският тест на "лъвовете" за това, дали са достойни за златния трофей.

Легенди се носят за това, как българите се подготвят за този мач. Говори се, че те не излизат от басейна, докато немците се потят на тренировки и разучават тактически схеми. Христо Стоичков дава култово интервю от плувния комплекс на хотела, облечен само по бански. "Аинцу, цвайнцу, дрън", казва Камата, когато го питат какво мисли за двубоя с Германия. Немците, разбира се, нищо не разбират от посланието на Камата, но ние в България си знаем. "Стоичков каза, че и тия ще ги бием!" - категорични са всички футболни фенове, след като кадрите с интервюто са излъчени и в нашата страна. 

"Вярно е, че след като отстранихме Мексико, шефовете разрешиха на футболистите да си поканят жените - разказва администраторът Сашо Динев. - Но играчите си бяха въвели свой вътрешен ред и дисциплина. Не наложена отвън, а истинска. От тях си беше създадена." Момчетата на Димитър Пенев открито се наслаждават на американското си приключение.

"След мача с Гърция в Чикаго отборът стана много сплотен - разказва готвачът на отбора Нейчо Нейчев. - Никога не се е случвало някой да се напие. Бях в компанията на Христо Стоичков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов. Всяка вечер играехме карти. След победите започнахме да си правим коктейли. Играчите пиеха шампанско или бира, но никога не са прекалявали. Вярно е, че понякога заедно с журналистите влизаха в басейна, но какво от това?!"

Шефовете също са на висотата на ситуацията. Пловдивските брокери не пестят пари за отбора. "Хората от ръководството много обичаха сладкия живот - спомня си с усмивка Петър Александров. - Веднъж бяха поръчали лимузини, каквито до този момент бяхме виждали само по филмите. С тях отидохме в центъра на града да се забавляваме. По веселие и купони нямаше кой да ни бие в Щатите. Както отбора, така и нашите шефове! Само треньорският щаб и хората около него си знаят как са издържали с такива твърдоглави футболисти, каквито имаше в нашия тим. Ние се карахме и се веселихме, ругаехме се и се прегръщахме... Бяхме просто невероятна банда", категоричен е Александров.

На 10 юли на "Джайънтс Стейдиъм" в Ню Йорк пред 72 000 зрители нашите се изправят срещу световния шампион Германия. България е тотален аутсайдер. Залозите за краен успех на Пеневата чета достигат до коефициент 20. Това означава, че всеки заложил един долар за България ще спечели 20. Не са много тези, които се изкушават от високата ставка. Все пак на терена е Германия, която на последните две световни първенства неизменно стига до финал.

Реклама

Стадионът се пълни и атмосферата е невероятна. Колумбийският съдия Хосе Кадена дава първия съдийски сигнал. Още в началото на мача удар на Балъков се отбива в дясната греда. Това ясно показва на съперника, че България не приема ролята на обречен отбор. Немците успяват да наложат териториален превес, но не стигат до чисти положения за гол. Първото полувреме завършва 0:0. 

В началото на втората част Кадена дава дузпа за Германия, изпросена от Клинсман. Лотар Матеус бележи за 1:0. Бундестимът се опитва да реши всичко с второ попадение, но атаките се разбиват в нашата защита. Времето напредва и Германия се връща назад да пази резултата. Груба грешка! След няколко опасни атаки на нашия отбор играта трайно се пренася в полето на съперника. Юрген Колер е принуден да фаулира Стоичков близо до наказателното поле в 75-а минута. Това вещае неприятности за шампионите. Вратарят Бодо Илгнер строи стена от шестима футболисти. Но дори те не са достатъчна преграда пред фантастичния удар на Камата - 1:1. Какъв шамар за Германия! И това не е всичко. Само три минути по-късно Златко Янков центрира в наказателното поле, Йордан Лечков скача с летящ плонж и праща топката в мрежата на Илгнер - 2:1 за България! Нокаут! Световният шампион е детрониран!

Чест прави на треньора на бундестима Берти Фогтс, че признава превъзходството на съперника. "Поздравявам българския отбор с победата и му пожелавам да победи и Италия на полуфинала - казва Фогтс. - Направихме две сериозни грешки и те бяха наказани. След като поведохме с 1:0, не продължихме да играем спокойно и уверено, както трябваше да направим."

Авторът на победния гол Йордан Лечков е категоричен: "Гледаме уверено напред към Италия, а после и към финала".

Каква е тайната на този изумителен български отбор? Това се пита целият свят. "Срещу Германия излязохме напълно освободени и с желание да покажем най-доброто, на което сме способни - казва Ивайло Йорданов. - Някои казват, че успехът над бундестима е бил максимумът на нашия отбор. За мен това не е така. За мен максимумът беше финал. Срещу немците излязохме и просто не ни пукаше - мач като мач. Все едно играехме срещу Гърция. Не ни пукаше, че са световни шампиони. Какво от това, че са световни шампиони?!".

На полуфинала ни чака отборът на Италия, който ден по-рано отстранява Испания. Но българите, които са излезли по улиците да празнуват триумфа над Германия, не могат да мислят за това веднага. След този успех става ясно, че Пеневата чета има всичко нужно, за да се качи на футболния трон като световен шампион.

10 юли 1994 г.

Световно първенство, четвъртфинал

България - Германия 2:1

0:1 Матеус (49-д)

1:1 Стоичков (75)

2:1 Лечков (78)

България: Борислав Михайлов, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов (Бончо Генчев-90), Христо Стоичков (Ивайло Йорданов-84), Йордан Лечков, Наско Сираков, Илиян Киряков, Красимир Балъков

Треньор: Димитър Пенев

Германия: Илгнер, Колер, Хелмер, Бухвалд, Мьолер, Хеслер (Бреме-82), Матеус, Фьолер, Бертолд, Вагнер (Щрунц-58), Клинсман

Треньор: Берти Фогтс

Съдия: Хосе Кадена (Колумбия)

Четете още

Легендарният нападател от САЩ '94 Бончо Генчев на 60: Родих се отново, след като вкарах дузпата на Мексико

Легендарният нападател от САЩ '94 Бончо Генчев на 60: Родих се отново, след като вкарах дузпата на Мексико

30 години САЩ `94: Адиос, Мексико, иде ред на Германия (ВИДЕО)

30 години САЩ `94: Адиос, Мексико, иде ред на Германия (ВИДЕО)

Героят от САЩ '94 Златко Янков: Турция ще продължи с изненадите!

Героят от САЩ '94 Златко Янков: Турция ще продължи с изненадите!

30 години САЩ `94: България подчинява двукратния световен шампион

30 години САЩ `94: България подчинява двукратния световен шампион

Реклама
Реклама
Реклама