Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/18762349 www.bgdnes.bg

Футболната легенда Иван Зафиров: Плаче ми се от ситуацията в ЦСКА

Сашо Томаш е мое момче, Стипич беше несериозник

Кой е той

Иван Зафиров-Копата е легендарен защитник на ЦСКА и българския футбол. Роден е на 30 декември 1947 г. в София. Дебютира за мъжкия отбор на "червените" едва на 15-годишна възраст. След 16 мача и един отбелязан гол преминава в "Сливен", където прекарва два сезона, за да се върне в клуба на сърцето си – ЦСКА, през 1968 г. В същата година е повикан и в националния отбор, за който записва общо 50 мача и отбелязва един гол. В края на кариерата си участва в двете паметни битки срещу действащия европейски шампион "Нотингам" през 1981 г., когато ЦСКА успява да отстрани англичаните след две победи с по 1:0.

43 години по-късно ЦСКА е в тежка криза, а Зафиров не скри разочарованието си пред "България Днес".

Реклама

- Г-н Зафиров, каква е причината за кризата в ЦСКА?

- Ръководството много бърза във вземането на важни решения, което се отразява и на моментната форма. Толкова слабо начало на сезона не помня тимът да е имал. Трябва да се налагат футболисти, които живеят с каузата ЦСКА-София, обичат отбора и се раздават на максимум за трите звезди. Кой в момента милее за ЦСКА-София? Кой би дал всичко, за да играе в този клуб?

- Правилно ли бе уволнен треньорът Томислав Стипич?

- Преди две седмици този лаком човек направи изказване, с което ми падна в очите. Щели сме да станем шампиони, но не споменава кога. Това изречение е несериозно. ЦСКА-София всяка година трябва да се бори за титлата. Стипич е поредният треньорски провал и се надявам да дойде човек, който истински милее за тези четири букви.

- Какво мислите за почти сигурния нов треньор на ЦСКА Александър Томаш?

- Томаш е мое момче! Когато беше юноша, водих преговори с родителите му да го вземем в школата на ЦСКА-София. Но не знам дали и той ще се справи с напрежението в Борисовата градина. Правилният треньор за тима трябва сам да си набавя играчите, които му трябват за неговата тактика. Ако някой треньор дойде и вдигне футболистите си психически, нещата ще се оправят.

- Вие сте и юноша на ЦСКА. Откъде пламна любовта ви към клуба?

- Обичам отбора, откакто съм се родил! Живях в район "Ленин" и с другите деца се деляхме на ЦСКА и "Левски". Не сме се карали помежду си заради футболни отбори, както правят младите сега.

- Взимате участие в двата паметни мача срещу eврошампиона "Нотингам" през 1981 г. Какви спомени пазите от тези сблъсъци?

- Когато се разбра, че ще играем срещу европейския шампион, ни се вдигна самочувствието и хъсът за победа. Мобилизацията ни беше голяма, не знам дали те ни подцениха, но успяхме да донесем толкова много радост на българския футболен фен.

Реклама

- Каква разлика откривате във футбола по ваше време и сега?

- През 1965 започнах да тренирам. Футболът беше по-бърз, по-динамичен и се играеше за удоволствие и любов към спорта. Стадионите в България се пълнеха и за най-скучния мач. Сега е по-комерсиален. Всяко поколение си има свой футбол и хората в него си го харесват.

- Какво е мнението ви за доскорошния собственик на ЦСКА Гриша Ганчев?

- Познавам се с него още когато беше в Ловеч. Винаги е харесвал ЦСКА, но все нещо не му достигаше. Не успя да направи тима шампион през всичките тези години и това е много неприятно. Сега кой управлява клуба? Кои са собствениците и защо не се показват? Плаче ми се от това трагично положение в клуба.

- Скоро предстои вечно дерби с "Левски", каква е вашата прогноза за този мач?

- Мачът ЦСКА - "Левски" е нещо отделно от първенството. Той е по-специален и с най-голям заряд. Вижда се разликата с другите мачове и тя е огромна. Разногласията в нашия клуб ще повлияят на футболистите. Няма играчи, които да не знаят колко е важен този двубой и тръпката каква е. "Левски" показва по-добра форма от началото на сезона и е логично да влезе като фаворит в срещата.

- Предстои строеж на новата "Армия", очаквате ли да се завърнат добрите времена и с по-хубав стадион?

- Не, на първо място трябва да се изгради качествен отбор. Стадионът не допринася с нищо в игрови план. Единственият плюс е, че ще бъде по-красиво и по-удобно за феновете. Нека първо изградят отбор, който да е конкурентоспособен да се бори за титлата всяка година, а пък после да се мисли за нов стадион.

Четете още

Томислав Стипич си тръгва с 200 бона от ЦСКА

Томислав Стипич си тръгва с 200 бона от ЦСКА

Талант №1 на ЦСКА-София Илиан Антонов пребори рака

Талант №1 на ЦСКА-София Илиан Антонов пребори рака

Ед Шийрън гони ЦСКА-София в "Надежда"

Ед Шийрън гони ЦСКА-София в "Надежда"

Стипич изпуснал съблекалнята в ЦСКА

Стипич изпуснал съблекалнята в ЦСКА

Реклама
Реклама
Реклама