Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/19069510 www.bgdnes.bg

Легендарният вратар на "Левски" Стефан Стайков: Неескенс ме "уши" четири пъти

Великият холандски футболист Йохан Неескенс остави вече само спомени, но явно те са приятни, дори когато съперниците са губели срещу неговите отбори. Вместо да тъжи за загубата му, славният вратар на "Левски" и националния отбор Стефан Стайков-Заека се връща в спомените с носталгична усмивка от трите пъти, когато се е изправял срещу Неескенс в кариерата си.

"Три мача играх срещу него, четири дузпи ми би и четирите пъти ме "уши" - смее се Стайков. - На световното през 1974 г. ми вкара две. В Барселона, в първия мач през 1976 още една и на реванша в София още една".

Реклама

Неескенс е легендарен дузпаджия, а според Заяка няма никаква тайна при изпълнението на 11-метровите удари от негова страна. "Риташе много силно, няма никаква тайна, никакъв трик. Просто вратарите нямахме време за реакция. На Сеп Майер така му би една дузпа, че прати топката точно над главата му. Германецът дори нямаше време да си вдигне ръцете", връща спомените си Стайков. За мачовете през 1976 г. с "Левски" от клуба изпратили нарочен разузнавач, който да гледа и разкрие тактиката на "Барселона". "Онзи човек като се върна каза, че Неескенс бие дузпите вляво. Накараха ме да тренирам дузпи в този ъгъл, а Неескенс ми ги би вдясно. Но въпреки това 70 000 души на "Васил Левски" гледаха как ги бихме с 5:4, че и обърнахме, след като именно Неескенс ми вкара дузпа за да поведат с 4:3", смее се Стайков.

Неескенс е част от загубата на "Барселона" с 4:5 при гостуването на "Левски" в мач-реванш от четвъртфиналите на някогашния турнир на УЕФА. Първата среща на "Камп Ноу" завършва 4:0 и каталунците си представят, че идват в София протоколно. В "Барса" по това време блестят великите холандци Йохан Кройф и Йохан Неескенс. В София стадионът е препълнен до краен предел. "Левски" започва зашеметяващо реванша. До 10-ата минута домакините водят с 2:0. Павел Панов с топовен шут вкарва първия гол, а 120 секунди по-късно Йордан Йорданов-Пиката увеличава преднината на българския отбор. В 38-ата минута Марсиал е точен за каталунците, а в самия край на първото полувреме Асенси изравнява. Головото шоу продължава през втората част, когато Емил Спасов с хубав удар от въздуха се разписва за 3:2. Десет минути след това Ередия промушва кълбото покрай вратаря Стайков за 3:3, а в 62-ата минута Неескенс е точен от дузпа – 3:4. В "Барселона" си мислят, че всичко е приключило. Не така смятат левскарите, които в рамките на три минути забиват два гола. Първо отново Йордан Йорданов бележи за 4:4, а буквално в последните секунди Павел Панов от дузпа оформя крайното 5:4.

Неескенс бе като футболен брат на Кройф, с когото блестя с екипите на Холандия, "Аякс" и "Барселона". Също като него бе изкусен дрибльор със смайващ усет за комбинативната игра, но и футболист с нескончаема енергия и смразяваща физическа мощ. Неескенс бе основна фигура в състава на Холандия, който стана световен вицешампион през 1974 и 1978 година. С "Аякс" печели куп отличия, включително три пъти КЕШ, Mеждуконтиненталната купа и две Суперкупи на Европа. С "Барса" триумфира в турнира за КНК. Играе също за щедро харчещия в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век "Космос" (Ню Йорк). В последните сезони на своята кариера се отдава на футболно номадство, като записва кратки престои в "Грьонинген", американски и швейцарски клубове.

Неескенс си спечели реномето на един от най-класните полузащитници през 70-те и 80-те години на миналия век, прочут с реализирането на дузпи. Със 17 попадения в 49 двубоя за "оранжевите" той записа името си сред най-именитите местни национали. Два от головете му са в мрежата на България по време на Мондиал 1974 при победата с 4:1. Тогава Неескенс прострелва Стайков два пъти, пак от дузпи.

През 1991 година той постави началото на треньорската си кариера, която включва седем клуба като наставник или помощник-треньор. Между 1995 и 2000 г. е асистент в националния отбор на Нидерландия, а между 2006 и 2008 г. изпълнява същата роля и в Барселона като част от щаба на Франк Рийкард. За последно работи в Мамелъди Съндаунс в Република Южна Африка, откъдето си тръгва в края на 2012 година.

Реклама
Реклама
Реклама