Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/16937572 www.bgdnes.bg

Душманинът на Марангозова в болница

*Заради инсулт и епилептични припадъци Иво Масларов нарушава домашния си арест

*Делото за убийството на фараонката Станка обикаля между съдилища и прокуратури

Реклама

В болница се намира соченият за поръчител на убийството на Станка Марангозова - Иво Масларов! Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес". В последните седмици здравето на бизнесмена се влошава рязко и на два пъти влиза в болница.

Още на 10 януари се установява, че той е получил исхемичен мозъчен инсулт, мултиинфарктна енцефалопатия и епилептични припадъци. На 25 януари Масларов отново получава припадък и е закаран от Бърза помощ в столичната Първа градска болница. Дъщеря му уведомява сектор "Пробация" към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", че татко й е излязъл от вкъщи, където трябва да стои заточен под домашен арест с гривна. Системата за електронно наблюдение също отчита излизането на подсъдимия от жилището му.

Това налага прокуратурата спешно да се произнесе за мярката на Масларов, пише в определението си съдия Иво Хинов. По думите му, ако обвинителите не се съгласят да смекчат мярката, трябва да се внесе искане за преразглеждането й от съда.

Покрай разследването на покушението срещу финансистката от 10 октомври 2019 г. се разбира, че заподозреният като негов поръчител Масларов е духнал. Приживе Марангозова го съди заедно с бизнесмена Веселин Денков - Весо Брадата за изнудване във връзка с неуредени сметки. След няколко години в неизвестност и издирване с червена бюлетина на Интерпол се разбира, че Масларов е задържан в Германия. Властите го екстрадират, но арестантът изкарва кратко в софийския кауш. Пуснат е вкъщи заради епилепсията. За разлика от него, Денков изкарва месеци зад решетките.

За убийството, извършено в столичния жк "Младост 1", освен Денков и Масларов са обвинени офицерът от Националната служба за охрана Борис Иванов и кримигероят Петър Костов-Стъкларя. Разследването първо е започнато в Софийската градска прокуратура, след това минава през закритата вече спецпрокуратура, която тогава се занимава с организирани престъпни групи. Заради служебното качество на човека от НСО производството е изпратено във Военноокръжната прокуратура.

Реклама

През лятото на 2021 г. магистратите с пагони решават, че в обвинителния акт има пропуски, и го връщат за ремонт. Прокуратурата отново го внася във Военния съд в София, но двама съдии си правят отвод поради предишни произнасяния. Третият праща делото на Върховния касационен съд с молба за определяне на нов съд, който да гледа процеса. Върховните съдии го пращат към Военния съд в Пловдив, като дават указания процесът да се разгледа от граждански съд съобразно изисквания на Европейския съд по правата на човека.

Магистратите с пагони под тепетата връщат папките на Военна окръжна прокуратура София, която да упражни правомощията си за определяне на подсъдността. Така обвинителният акт е внесен отново във Военния съд в Пловдив. На 9 януари т.г. съдия-докладчикът се мотивира, че нормата в закона ни противоречи на ЕКПЧ, и отново връща делото на софийската Военноокръжна прокуратура. Тя на свой ред внася обвинителния акт в Софийския градски съд.

Според съдия Хинов, за да бъде гледано от градски съд, делото трябва да бъде внесено от окръжна, а не от военна прокуратура. Затова сега наред са градските прокурори на София, които трябва да внесат обвинителния акт и да сложат край на кашата кой съд да се произнесе за убийството на 46-годишната Станка Марангозова.

Преди време разследващите се хвалят, че са събрали 100 тома с доказателства срещу извършителите. Аферистката е гръмната в колата си, след като паркира пред дома си в бл. 18. Килърът е моторист, който скрива пистолета със заглушител зад букет с изкуствени бели рози. Той проследява жертвата си, вади букета и почуква на стъклото на шофьорката. След като мишената сваля прозореца, получава три изстрела в главата. Убиецът бяга с мръсна газ, а по-късно моторът му е открит в езерото в Чепинци.

Криминалистите са категорични, че изпълнителят е аматьор, защото оставя гилзите и проектилите на местопрестъплението. Така се установява, че оръжието е 9-милиметрово. Смята се, че Марангозова е ликвидирана заради участие във финансова пирамида за над 65 млн. лева. Като лицензиран брокер за операции на борсата, паралии й поверявали десетки милиони с уговорката да ги върне с печалба. Това невинаги ставало и се случвало аферистката да получава смъртни заплахи. По-рано тя е разследвана за източване на солидната сума и е арестувана за пране на пари.

Заканите срещу нея затрудняват разследването, но следователите са категорични, че неуредени отношения между Марангозова с Денков и Масларов са причина за фаталния й край.

Самата Марангозова се оплаква, че още преди години Масларов й дал пари за инвестиция. Недоволен от печалбите, започнал да я изнудва и прехвърля дълга към кредитната къща на Денков. Тя пуска сигнал за изнудване до прокуратурата, а обвинителният акт срещу Денков и Масларов е внесен в закрития вече спецсъд ден преди убийството на брокерката.

Следена

Следена от поне месец преди убийството е била Станка Марангозова. Според прокуратурата извършител на убийството е Стъкларя, подпомаган от Венцислав Пиров и Иванов, Масларов е поръчител, а Денков - финансист на мократа поръчка. Подполковникът от НСО разпределял задачите между участниците в групата и обяснявал детайлите. Масларов му предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Пиров се спасява от обвинения, след като издава схемата. Стъкларя също си признава.

При огледа криминалистите откриват в пежото на жертвата тракер. В автомобила на гарда е намерено устройство за проследяване и подслушване.

Четете още

100 тома улики срещу душманите на фараонката Станка

100 тома улики срещу душманите на фараонката Станка

Прекратиха делото за убийството на Станка Марангозова
Прекратиха делото за убийството на Станка Марангозова

Прекратиха делото за убийството на Станка Марангозова

Реклама
Реклама
Реклама