Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/16965436 www.bgdnes.bg

Свидетел е видял килъра на Мартин Божанов - Нотариуса

Наемникът е професионалист, но прави грешки

Убийството на Мартин Божанов е поръчково, казва криминалният експерт Иван Савов

Свидетел е видял наемния убиец, който ликвидира Мартин Божанов-Нотариуса с един куршум в главата! Това разбра "България Днес" от свои източници в МВР.

Реклама

Към момента не е ясно дали свидетелят е успял да огледа лицето на килъра, както и с какво се е придвижвал, но е сигурно, че го е видял как дърпа спусъка. В момента очевидците на престъплението са двама или трима, като всички те са квалифицирани като "ценни свидетели". По неофициална информация вече им е осигурена охрана, която да ги защитава, докато не се изясни всичко и не дадат своите окончателни показания.

По неофициални данни убиецът е един и е стрелял с обикновени муниции с 9х19 мм парабелум калибър. Това е най-популярният патрон за пистолети и картечни пистолети поради ниската си цена, подходяща спирачна сила и широка наличност. Може да бъде купен от всеки един оръжеен магазин, както и от ъндърграунд средите, но на малко по-висока цена.

Според запознати с разследването ще бъде изключително трудно да се установи с какво оръжие е стреляно, защото пистолетите, които стрелят с този калибър, са изключително много, включително има и доста револвери с такъв калибър.

Според криминалиста Иван Савов покушението над жертвата с прякор Нотариуса не е случайно!

"Убийството на Мартин Нотариуса е поръчково! Наемният убиец е ликвидирал човек от ъндърграунда, който от доста години се занимава с нагли престъпления. На този етап само това мога да кажа!", коментира пред "България Днес" Савов.

Според разследващите е използван именно такъв калибър, защото това ще затрудни криминалистите изключително много. Фактът, че килърът е избегнал камерите, които са разположени в затворения жилищен комплекс, където той е живеел, говори много за убиеца. Това означава, че районът, в който е убит Мартин Нотариуса, е щателно разгледан от наемника, преди да дръпне спусъка. Разследващи също смятат, че килърът е следил често жертвата и е бил добре запознат с графика му, доколкото това е възможно. Единствените грешки на поръчковия убиец към момента са две. Едната е, че съпругата и детето му са били в колата, когато е стреляно, другата е, че има няколко свидетели, дори и такъв, който е видял самата стрелба и самия убиец по неофициални данни.

Нотариуса бе разстрелян в сряда вечерта в столичния квартал "Горна баня" с един куршум в главата. Предполага се, че дейността на Мартин е причината за убийството (виж карето). Към момента няма заподозрян, нито категорични версии за мотивите за престъплението. Едно е ясно. Килърът е стрелял три пъти през оградата на комплекса. Един от куршумите уцелва Нотариуса в главата, след това убиецът се измъкна, отново без да бъде забелязан от камерите. Намерена е една гилза, на която тепърва ще бъде назначена балистична експертиза.

Реклама

По неофициални данни Нотариуса е застрелян, докато жена му и детето му са били в колата, а той точно е излязъл от нея. Убийството става точно когато охранителите на жилищния комплекс се сменят.

 "Кариерата" на ликвидирания бандит

От много години Мартин Божанов е подозиран в крупни измами с имотни и други схеми. Той става първият клиент на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество "Кушлев". През 2008 г. комисията му отнема 430 бона, след като той е осъден за измама с имоти. Забъркан бил в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата.

Името му бе замесено и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на обвинението срещу определени суми.

Схемата му е подобна на тази на Пепи Еврото, който потъна вдън земя - урежда всякакви казуси в съдебната ни система за определена сума.

 Ивайла Бакалова разкрива схемаджията

Нотариуса иска 100 бона на Ивайла Бакалова, за да може да изкара Весо Брадата от ареста.

Мъжът, който се представя като посредник в съдебната система и иска на Бакалова парите, е адвокат Емил Писков - бивш разследващ полицай в ГДБОП и служител в "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС. Той предлага на бившата миска да съдейства за изменение на мярката за неотклонение на Денков. Към услугите на Писков Ивайла Бакалова е насочена именно от Мартин Божанов-Нотариуса.

В разговора между Бакалова и Мартин Божанов се чува, че жертвата казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре..."

Самата Ивайла Бакалова споделя, че докато е водила разговор с него, се е убедила, че Нотариуса знае с подробности какво се е случвало на делата, на които той изобщо не е присъствал.

"Започнах да записвам неща, които ми казват, за себе си. За да асимилирам това, което ми казват. Защото то беше чудовищно", обяснява бившата Мис България преди години.

 Заплахи срещу съдийка

Преди месеци "Капитал" публикува статия, в която обвързва Божанов със скандален случай на натиск срещу съдия Владислава Цариградска.

Според данните на медията през 2019 г. тя е била подложена на целенасочена негативна кампания през скандални поръчкови сайтове, докато е работила в Районен съд - Луковит.

Ден след първата публикация Цариградска получава предупреждение от своя близка, че трябвало да си направи отвод по дело за имотен спор на Мартин Божанов. Делото се оказва заведено от тогавашна интимна приятелка на Божанов и майка на извънбрачното му дете срещу него и тогавашната му съпруга. Втората жена искала да получи техен семеен имот, като твърдяла, че има договор с него.

Четете още

Нотариуса преди да го разстрелят: Колкото по-малко знаеш, толкова по-спокойно спиш

Нотариуса преди да го разстрелят: Колкото по-малко знаеш, толкова по-спокойно спиш

Реклама
Реклама
Реклама