Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/16989103 www.bgdnes.bg

Mинистърът на правосъдието: Убийството на Нотариуса може никога да не бъде разплетено

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса може никога да не бъде разплетено! Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов пред Нова телевизия.

"Разследването за убийството на Нотариуса и за дейността му преди да бъде убит се случва толкова бавно, че може никога да се разбере кой стои зад ликвдирането на Мартин Божанов. ", смята Славов.

Реклама

Още миналата година министърът поискал информация дали Нотариуса е заплашвал наистина магистрати и дали се водят разследвания за това.

"Получих информация, че има производства, по които се работи. Въпросът е на кой етап са тези разследвания. Моите въпроси бяха конкретно свързани със заплахите срещу магистрати", каза Славов. Както стана известно Божанов е отправял заплахи към съдиите Владимира Цариградска и Цветко Лазаров, както и срещу няколко прокурори и на тях им е била поставена охрана.

Атанас Славов поиска и разследването да изясни кои магистрати са имали достъп до закития клуб на Мартин Божанов в близост до сградата на бившия Специализиран наказателен съд. Според журналистически разследвания Нотариуса е имал клуб с ограничен достъп, където всъщност са давани подкупи и поръчки как да бъдат решени определени дела. Според Славов изясняването кои магистрати са влизали в този клуб е работа на разследващите, но имало и алтернативен път новият Висш съдебен съвет да се занимае с проверката.

"Досега не е понесена отговорност, защото досегашната структура на ВСС не позволяваше да се носи отговорност. Новият формат след промените в конституцията се надявам да има много по-силни правомощия. Никой главен прокурор вече няма да е господ", каза още Атанас Славов.

Сезирала съм съдийската колегия през 2021 г. На 5 февруари 2020 г. колегията изслуша Владислава Цариградска и Цветко Лазаров. Те се оплакаха от натиск и опити за дискредитиране и заплахи срещу семействата им. Това, което споделиха пред колегията беше много шокиращо. Имам над 20-годишен стаж, никога не съм се сблъсквала с подобно поведение. Всички прояви са недопустими. Но има заплахи дори в открити съдебни заседания, които са открити и се записват. Това показва чувство за безнаказаност", разказа пък Даниела Марчева от съдийската колегия на ВСС.

Четете още

Ивайла Бакалова КАТЕГОРИЧНА: С Нотариуса си отидоха тайните за много влиятелни хора

Ивайла Бакалова КАТЕГОРИЧНА: С Нотариуса си отидоха тайните за много влиятелни хора

Реклама
Реклама
Реклама