Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17179762 www.bgdnes.bg

728 досъдебни производства за дрога и нелегална миграция през януари

Нови 728 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, са образувани през януари 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията за този тип престъпност.

Ето какво пише в официалното съобщение от прокуратурата:

За периода 1-31 януари 2024 г. досъдебните производства за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества са 589. Специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 501, задържани са 693 лица, показва ежемесечният анализ на данните за работата на междуведомственото звено.
По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 452 специализирани операции и са задържани 211 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция през януари т.г. са 139.
Сред характерните случаи е досъдебно производство, свързано с пресичане на дейността на лица, разпространяващи наркотични вещества в с. Войводиново, общ. Пловдив, по което са иззети близо 20 кг кокаин.
В периода 1-31 януари 2024 г. са разкрити 8 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества, сред тях лаборатория в гр. Варна, в която са открити близо 700 растения и около 20 кг готова продукция.
При една от специализираните полицейски операции срещу нелегалната миграция е неутрализиран канал за трафик на мигранти от турската към румънската граница. При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети мобилни телефони, пистолет и боеприпаси, прибор за нощно виждане, радиостанция, прожектор и други предмети, които имат отношение към престъпната дейност. Иззети са и превозни средства, с които са транспортирани мигрантите. Задържани са шест лица.
През януари 2024 г. са постановени и влезли в сила 286 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 148 съдебни акта за незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната (престъпления по чл. 279, 280 и 281 от НК).
Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август т.г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Четете още

Разбиха престъпна група разпространяваща дрога

Разбиха престъпна група разпространяваща дрога

Ченгетата погнаха мигрантски център до Сараево

Ченгетата погнаха мигрантски център до Сараево

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама