Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17186514 www.bgdnes.bg

Съюза на съдиите иска да участва в комисията, която нищи Нотариуса

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България публикува във фейсбук писмото си до Съдийската колегия на ВСС с искане за участие на съдии в проверката и разследването на групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

В писмото си, Съветът пише, че за да се гарантира доверието в обективността и компетентността на извършената проверка е необходимо в състава на комисията, освен членове на Съдийската колегия, да бъдат включени и съдии, защото те са същинските органи на съдебната власт.

Реклама

"Прякото включване на съдии в осъществяването или подпомагането на дейността на кадровия орган е традиционно установено както в практиката на съвета, така и на нормативно ниво. Не се изисква да бъдат излагани подробни съображения, защото е достатъчно да се припомни, че ВСС е създаден, за да осигури нормалното функциониране на органите на съдебната власт, т.е. неговата легитимация е възможна дотолкова, доколкото е припозната за полезна от съдиите, прокурорите и следователите." пише още в писмото.

Управителният съвет смята, че ефективното решение в настоящата криза на доверие в независимостта на съдебната власт е създаването на комисия, която да извърши цялостна проверка на разпространените публично данни.

Това ще се случи чрез разговори с всички замесени лица и с прокурорите, които могат да изяснят причините за забавеното с повече от 3 години образуване на наказателно производство за заплахите срещу съдия Цариградска. Ще се изяснят и причините за продължилото и до днес бездействие за образуване на такова за заплахите срещу съдия Лазаров.

Друг метод ще е събиране на информация от службите на МВР и анализ на цялата събрана информация от всички обективно възможни източници.

Четете още

ЗАПЛАХА! Казват на съдия Цариградска "да се кротне"!

ЗАПЛАХА! Казват на съдия Цариградска "да се кротне"!

Бившата балдъза на Брендо ПРОГОВОРИ за Нотариуса, каза дали са го познавали

Бившата балдъза на Брендо ПРОГОВОРИ за Нотариуса, каза дали са го познавали

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама