Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17217673 www.bgdnes.bg

Опитват да потулят делото срещу Семерджиев

Липсва ДНК в колата, убила Хариет и Христина

Свидетелка твърди, че не той, а мистериозна жена била зад волана

Потулват делото срещу Георги Семерджиев, който помете и уби Хариет и Христина през лятото на 2022 г. в София. Няма негова ДНК по въздушните възглавници на колата, а свидетелка твърди, че не е шофирал татуираният джигит. Това стана ясно на вчерашното заседание срещу Семерджиев, което се гледа в Апелативния съд в столицата.

Свидетелката Велина Аршинкова се опита да измъкне обвинения за причиняване на катастрофата, завършила със смъртта на двете момичета, от отговорност. Въпреки че тя бе разпитана при закрити врата, стана ясно как е разказала пред съда, че не Семерджиев е бил зад волана, а друго мистериозно момиче - Елена Йорданова. Самата Аршинкова твърди, че е била на задната седалка при катастрофата, Йорданова е била зад волана, а Семерджиев е бил до шофьорското място. При версията на свидетелката има доста неща, които са в несъответствие с изготвените до момента експертизи. Първото нещо, което според прокуратурата и според адвокатите на близките на жертвите е "пълна измислица", е това, че Аршинкова е била на задната седалка. Една от експертизите посочва абсолютно категорично, че ако е имало човек на задната седалка, то той би бил мъртъв. Друго, което твърди Аршинкова, е, че когато е станала катастрофата, е изхвръкнала през предното стъкло, а в същото време не е имала никакви сериозни травми - само една подутина на главата.

Реклама

Заради всички тези изречени неистини, както смята държавното обвинение, се очаква Аршинкова да бъде погната за лъжесвидетелстване. Това обаче ще се случи, след като бъде разпитана уж шофиралата возилото Елена Йорданова. Тя не може да бъде открита никъде, уж беше в болница и трябваше да бъде представена бележка от клиниката, но досега ни вест, ни кост от нея и от медицинското. Съдът каза, че знае само двете имена на Елена Йорданова. Втората свидетелка не е намерена нито на адресите, които са посочени от защитата на Семерджиев, нито си вдига телефоните, нито някой знае къде е.

Вчера в съда се оказа, че е готова и ДНК експертизата на въздушните възглавници на джипа от катастрофата. Тя бе прочетена в отсъствието на вещото лице, което я е изготвило, по неясни причини.

По три изследвани предмета в колата няма ДНК на Семерджиев, но не само няма негова ДНК, но няма никакъв биологичен материал изобщо! По нито една от въздушните възглавници. Това е в кръга на невъзможното, защото няма как еърбеците да не са имали допир при отварянето им с лицето на шофьора, както и с лицата на спътниците му, ако такива е имало. Това показва експертизата, която е с изключителна важност, относно това кой е бил зад волана. Тези резултати от експертизата обаче нито подкрепят показанията на Аршинкова, нито тезата на прокуратурата, защото без ДНК и с тези противоречиви данни ще бъде изключително трудно да се докаже кой е бил зад волана в трагичната нощ.

Припомняме, че на първа инстанция Георги Семерджиев беше признат за виновен за това, че около 23 часа на 5 юли по-миналата година на столичния бул. "Черни връх" по непредпазливост е причинил смъртта на двете млади момичета Хариет и Христина. Джигитът получи 20 години затвор и трябва да плати 850 бона кръвнина на близките на жертвите. Делото тепърва се гледа на втора инстанция, а заради всички пречки изходът се очертава да е доста по-добър за Семерджиев.

Темида насрочи делото за 6 март и даде последен шанс на защитата на Семерджиев да доведе в съда Елена Йорданова, защото според съдиите нейните показания са от ключово значение за развоя на делото.

 Гаф на разследващите

На Семерджиев не е взета достатъчно кръв, когато е задържан, и сега пробата не стига за повторно експертиза, която да покаже дали е бил надрусан обвиняемият. Трябвало е да се вземе повече, за да може едната част от кръвната проба да се замрази и да се изследва повторно. Токсикологичната експертиза, която беше изготвена, не може да докаже категорично, че Георги Семерджиев е бил под въздействието на метамфетамин, когато му е взета кръвната проба.

Направената експертиза единствено показва, че е приел дадено количество метамфетамин, но кога и колко, вече никога няма да знаем. Това казаха на едно от предишните заседание доц. д-р Людмила Александрова-Василева, проф. Васил Атанасов и д-р Стойкова, които са експерти от ВМА и са изготвили повторната експертиза на кръвта на Семерджиев в Института по криминалистика.

Четете още

Няма ДНК на СЕМЕРДЖИЕВ по въздушните възглавници!

Няма ДНК на СЕМЕРДЖИЕВ по въздушните възглавници!

Смърт спъва делото срещу Георги Семерджиев

Смърт спъва делото срещу Георги Семерджиев

Реклама
Реклама
Реклама