Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17247311 www.bgdnes.bg

Темида поряза убиеца на Стоян Балтов

За втори път Александър Данаилов не успява да трогне магистратите

Единственият килър, който не избяга и лежи в затвора за зверския побой, остава зад решетките

Темида поряза единия от килърите на Стоян Балтов и не го пусна от затвора.

Александър Данаилов, който е един от тримата осъдени за бруталното убийство на студента по медицина, което разтърси столицата на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия", не успя да трогне съдиите в Апелативния съд в столицата и магистратите отхвърлиха молбата му за условно предсрочно освобождаване.

Реклама

Темида е категорична, че Александър не е дал достатъчно доказателства за своето поправяне, които да позволят освобождаването му от кауша с лек режим в Казичене. Пред съда е изтъкнато, че по време на престоя си в местата за лишаване от свобода убиецът на Балтов е награждаван цели 22 пъти, а е наказван само четири пъти. Наказанията му са били изолиране в карцера за срок от 5 денонощия, две наказания извънредно дежурство по поддържане на хигиената в затвора за срок от седем дни и още едно, което е било писмено предупреждение. За какво точно е наказван така и не става ясно, както и за какво е награждаван също няма никакви данни.

Темида не отчита факта, че килърът е единственият, който не избяга заедно със Светлозар и Вили, и прие последствията от действията си. Александър работи от началото на присъдата си и не е спирал. С редовната си работа убиецът е намалил вече доста от присъдата си - над 800 дни. Също така рискът от рецидив в началото е бил в средни размери - 62 точки, като последователно е снижаван и през юни 2020 г. е намален на 39 точки. Съдът оправдава решението си, с което не одобрява освобождаването на Александър с това, че вече близо 4 години тези 39 точки не са помръднали. Според магистратите това означава, че в рамките на тези близо 4 години Александър не е показал никакво подобрение в поведението си. Но тук Темида не взема предвид също, че тези 39 точки са в много ниските граници и показват, че вероятността от извършване на друго престъпление от този характер е доста малка.

"Не може да се пренебрегне и твърде високият остатък за изтърпяване от наложеното наказание "лишаване от свобода" - почти четири години и пет месеца", пише в мотивите си съдия Камен Иванов.

Въпреки че е излежал 9 години и 3 месеца от 18-годишната си присъда, на убиеца, който вече минава 40 години, му остават само четири години и 2 месеца, защото с работата си е намалил присъдата с 2 г. и 2 месеца, също е отчетено и времето, в което Александър бе в ареста, което е също 2 години и 2 месеца.

Очевидно обаче Александър ще полежи още, защото решението на Апелативният съд в София е окончателно и не подлежи на обжалване. Такова право Александър ще има чак догодина.

Припомняме, че студентът по медицина Стоян Балтов бе пребит от бой в нощта на 5 декември 2008 г. пред бившата дискотека "Амнезия" в Студентския град с множество ритници в областта на главата и шията. Първокурсникът от Сливен и негови приятели излизат от дискотека и на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата.

Реклама

За убийството са заковани Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев. Тримата са осъдени на по 18 г. затвор за убийството с особена жестокост и по хулигански подбуди. Светлозар и Вили избягаха от България и все още се укриват. Георгиев бе задържан в ЮАР, но после беше освободен. Така в затвора влезе само Александър, който е извършил престъплението и под въздействието на алкохол.

Убиецът започва да изтърпява присъдата си през декември 2014 г., при първоначален "строг режим", заменен 4 г. по-късно на "общ режим", а от юни 2021 г. е в затворническо общежитие от открит тип. Това бе вторият опит на Александър да помирише свободата. Миналият път бе в началото на миналата година.

Родителите на жертвата

осъждат СГС на 50 бона

Родителите на убития студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд (СГС) и прокуратурата на Република България за забавено правораздаване. Институциите трябва да платят по 50 хилядарки обезщетение на двамата родители, тъй като наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението бе на Окръжния съд в Сливен.

Реклама
Реклама
Реклама