Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17324156 www.bgdnes.bg

Над 2,4 милиона стоки менте са задържани от митническите органи за първите два месеца от тази година

Над 2,4 милиона фалшиви артикули са задържани от митническите органи за първите два месеца, което представлява ръст от близо 5 пъти спрямо същия период на миналата година.

За период от пет дни, митническите служители на ТД Митница Русе задържаха 2 222 контрабандни „маркови" стоки, превозвани в автобуси, в района на Дунав мост при Русе. Сред задържаните количества фалшиви стоки са 1233 парфюмерийни изделия (парфюми и тоалетни води), 972 текстилни стоки – тениски, чанти и спортни обувки, както и 17 чанти, всички носещи логата на световни търговски марки.

Реклама

Всички контрабандни стоки са установени при извършени проверки на пътнически автобуси по маршрут от Турция за Румъния, само един е пътувал за Украйна. „Марковите" артикули са били укрити в личните багажи на някои от шофьорите, както и на пътници в автобусите, всички - турски граждани.

Стоките са задържани. Съставени са общо седем акта.

За първите два месеца на 2024 г. митническите служители в цялата страна са задържали 154 пратки във връзка със съмнения за нарушаване на права на интелектуална собственост. Задържани са над 2 464 941 артикули. В сравнение със същия период на миналата година констатираните случаи са се увеличили с близо 150%, а задържаните артикули отбелязват ръст от близо 5 пъти.

За сравнение през същия период на 2023г. митническите органи са предприели действия в 62 случая, а задържаните артикули са 422 725. Тези данни показват ръст на случаите през първите два месеца на 2024г. спрямо 2023г. с 148%, както и ръст на задържаните артикули с 483%.

Четете още

Митничари задържаха над 2 милиона цигари контрабандни цигари на ГКПП "Капитан Андреево"

Митничари задържаха над 2 милиона цигари контрабандни цигари на ГКПП "Капитан Андреево"

Гепиха служител на БДЖ, кътал незаконно дизелово гориво

Гепиха служител на БДЖ, кътал незаконно дизелово гориво

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама