Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17365157 www.bgdnes.bg

Заедно с Европол разбиваме педофилска мрежа

Изземат над 100 000 файла с детска порнография 

Арестувани са 57 мъже, сред тях има и българи

България помогна на Европол да разбие мащабна мрежа за разпространение на видеа и снимки, съдържащи детска порнография. Това съобщават от международната агенция, която се бори с престъпления от всякакъв вид в Европа.

Мащабната операция, в която взеха участие и нашите служби, се осъществи след обучение миналия септември в Дания, където бе изготвен и план за действие. Тогава фокусът бе как мрежи за споделяне на файлове могат да бъдат използвани за издирване на извършители, които притежават и разпространяват материали, съдържащи сексуално насилие над деца. След като множеството служби (България, Белгия, Дания, Франция, Германия и още много) съставят план за действие, акцията започва. Отдел "Киберсигурност" в ГДБОП започва да следи IP адреси, които са у нас. След като са набелязани местоположенията както у нас, така и в други европейски държави, всички органи на реда удрят леговищата на заподозрените в един и същи час. Това става възможно благодарение на координацията между тях, която Европол ръководи.

Реклама

В крайна сметка усилената работа жъне успех. Арестувани са 57 мъже, заподозрени в притежаване и разпространение на изображения на сексуално насилие над деца в няколко държави. Спасени са и няколко деца, които получават защита, след като са били физически насилвани от някои от заподозрените, които работят в най-различни сфери. Арестуваните са на възраст между 23 и 72 години. Четирима от заподозрените са учители, а един от тях работи с деца с увреждания, което прави акцията на разследващите още по-смислена според Европол. По неофициална информация има и няколко закопчани нашенци, както и иззети множество компютри и други доказателства.

При всички обиски в Европа са иззети множество лаптопи и записващи устройства. Към момента са открити над 100 000 незаконни файла, съдържащи потресаващи кадри с малолетни деца. Тъй като експертизите на иззетите цифрови устройства все още продължават, следователите смятат, че окончателно ще бъдат открити повече от един милион изображения и видеоклипове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама