Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17443783 www.bgdnes.bg

Съкровище открито у иманяри (снимки)

Съкровище, състоящо се от над 500 предмета, бе открито у иманярска банда, действала в цяла България. Сред антиките са тракийски златни накити и обеци, както и шлем от Източна Азия отпреди 2300 години.

Окръжната прокуратура на Благоевград и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" са провели продължително разследване и събиране на доказателства. Накрая от ГДБОП са направени синхронизирани обиски в София и в къщи в областите Варна, Стара Загора и Благоевград.

Реклама

Претърсени са общо 14 адреса, в които са открити и са иззети над 500 предмета, имащи белези на културни ценности - златни накити от IV - III век пр. Хр., съствени от 7 части с общо тегло около 400 грама (22 карата), тракийски шлем, античен шлем с произход Източна Азия (приблизително от II век пр. Хр.) и 2 антични златни обеци.

Назначени са експертизи, но по първоначални данни златните накити и шлемът имат много висока стойност. При разследването е прихванато договаряне на продажба на античния шлем и обеците срещу значителна сума.

Арестувани са 12 човека. Бандата се е занимавала с търсене, държане и трафик на движими културни ценности. Иззетите са и незаконно притежавано гладкоцевно оръжие и множество боеприпаси, 9800 евро, 18 мобилни телефона и 5 металотъсача.

Четете още

Иманяри заловени в центъра на София

Иманяри заловени в центъра на София

Иманяри душат около тракийска колесница

Иманяри душат около тракийска колесница

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама