Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17542328 www.bgdnes.bg

Свобода за турчин, заловен с 13 кг хероин на границата

  • Само 2 години затвор за наркотрафикант
  • Съучастникът на чужденеца още е в панделата в "Казичене", оказва се българин, който го е подкокоросал

Свобода получи турчин, заловен с над 13 кг хероин в началото на 2022 година на митнически пункт "Капитан Андреево". Това разбра "България Днес" при справка в Софийския градски съд.

Реклама

Само преди дни наркотрафикантът пуска молба до столичните магистрати, в която иска да бъде освободен предсрочно условно от панделата с лек режим "Казичене", където излежава 4-годишна присъда за наркотрафик.

"Моля да бъда освободен от затвора. Съжалявам за деянието, което съм извършил. От 26 месеца не мога да видя семейството си. В икономическо отношение и в психологическо отношение семейството ми е разстроено. За това престъпление помогнах на разследващите полицаи. 17 месеца и половина бях в ареста в Хасково, а после над 7 месеца и в затвора в "Казичене". Преди да бъда задържан в началото на 2022 година, нямах никакви проблеми със здравословното си състояние. Преди 8 месеца претърпях сърдечна криза. Оказа се, че трите сърдечни клапана са били запушени. Ако ме освободите условно предсрочно, ще бъда благодарен до края на живота си", обръща се трафикантът на хероин към столичните магистрати.

Малко преди трогателната реч инспектор от затвора, който представлява началника на "Казичене", изрази своето възражение и каза, че турчинът не се е поправил и не бива да бъде освободен, а трябва да си излежи остатъка от присъдата, който е малко под 2 години. Според инспектора от "Казичене" наркотрафикантът не се е поправил и превъзпитал в достатъчна степен, за което не е дал убедителни доказателства. Осъденият е бил включен в трудовата дейност в общежитието за известен период от време, но от януари тази година е подал молба да бъде освободен от тази длъжност поради здравословни проблеми (става въпрос за сърдечните проблеми на затворника). Представителят на затворническия шеф обаче сподели, че за целия престой на турчина в затвора той нито един път не е наказван, даже има и една награда. Също така, въпреки че шефът на "Казичене" бе против наркотрафикантът да бъде освободен, той каза, че рискът от рецидив е в ниски стойности.

"Корекционният процес при него не е завършен. Моля да оставите молбата без уважение", завършва инспекторът. Прокурорът по делото също изрази своето несъгласие и подкрепи становището на "Казичене", но Темида се оказа трогната от думите на затворника и сметна, че той се е поправил. Софийският градски съд освободи турчина предсрочно условно, а остатъка от присъдата му, който е малко под 2 години, ги превърна в изпитателен срок. Това наказание в този случай може да се сметне като доста леко, защото по обвинението, което му бе повдигнато, го грозяха от 5 до 15 години затвор.

 Арест и съучастник

Припомняме, че на 7 февруари 2022 година митническите служители откриха 13,260 кг хероин при проверка на товарен автомобил. Стойността на високорисковия наркотик е над 1 милион лева.

В деня на ареста на митнически пункт "Капитан Андреево" пристига влекач с прикачено полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Германия. Митническа мобилна група селектира камиона за щателна проверка. Решението на граничарите се оказва правилно и не им отнема много време да открият скритата дрога. В шофьорската кабина в пътнически сак над леглото митническите инспектори откриват осем, обвити с алуминиево фолио и вакуумирани, съмнителни пакета. Когато ги отварят, в тях намират пресовано вещество с кафеникав цвят. При извършения полеви наркотест веществото е реагирало на хероин. Общото бруто тегло на открития наркотик е 13,260 кг на стойност 1, 193 400 лева.

Тогава 52-годишният турски гражданин е задържан и му е повдигнато обвинение за контрабанда на наркотични вещества в особено големи размери. Случаят е квалифициран като особено тежък, което предвижда наказание от 5 до 15 години затвор. Започва разследване, защото ченгетата са наясно, че заловеният наркотрафикант не е действал сам. В крайна сметка благодарение на съвместно извършените оперативни и следствени действия със съдействието на служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР, е разкрит и съучастникът на заловения турчин. Оказва се 42-годишен българин, който също е задържан и му е повдигнато обвинение за подбудителство и помагачество. Тогава започва и делото, но дуото успява да сключи споразумение с Окръжната прокуратура в Хасково. Двамата наркотрафиканти са осъдени на по 4 години затвор и глоба от 50 бона. Това се случва на 12 юли 2023 година. Дали нашенецът също ще се пробва да излезе от пандиза, предстои да разберем.

Реклама
Реклама
Реклама