Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17563020 www.bgdnes.bg

10 години пандиз грозят шефката на митниците

До 10 години затвор грозят директора на Агенция "Митници" Петя Банкова по обвиненията срещу нея ако бъде призната за виновна. Тя е задържана за 72 часа.

Заедно с още трима души Банкова е обвинена за участие в престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, съобщи адвокатът ѝ Аделина Натина.

Реклама

Обвинението срещу четиримата е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници". За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, съобщиха от прокуратурата.

Говорителката на Банкова посочи още, че в неформален разговор служители от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са ѝ казали, че е правен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. По-рано днес стана известно, че Коцев е подал оставка.

Междувременно от прокуратурата добавиха, че в хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др.

Четете още

Адвокатът на Банкова: Парите от наркотиците били за купуване на изборите

Адвокатът на Банкова: Парите от наркотиците били за купуване на изборите

Директорът на митниците след обиските: Аз съм жертва

Директорът на митниците след обиските: Аз съм жертва

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама