Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18121346 www.bgdnes.bg

6 месеца условно и уволнение за прокурорка, бранила врачка

Върховният съд сложи край на сагата

Темида поряза и последните мераци на , която смята, че е невинна

6 месеца условно и уволнение за прокурорката Райна Бачева, която е осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати делото срещу врачката Гюлшен Ходжа. Това гласи решение на Върховния административен съд, което е окончателно.
Случаят е от началото на 2013 г., когато Бачева е командирована в Софийската районна прокуратура. Преди това в Благоевград, където работела, тя прекратява делото срещу врачката Гюлшен Ходжа, но постановлението й е отменено от съда. Делата на Бачева са прехвърлени на младшата прокурорка, която трябва да реши съдбата на досъдебното производство срещу врачката.


Бачева се обажда на колежката си и настоява също като нея да прекрати делото, тъй като няма доказателства за престъпление, а се касаело за гражданскоправни отношения и неправилно съдът е отменил постановлението й делото да бъде прекратено. Колежката й отговаря, че още не се е запознала с материалите. Когато се запознава с тях, младшата прокурорка преценява, че има доказателства срещу врачката и делото трябва да бъде внесено в съда.
Тогава Райна Бачева започва със заплахите. Казва й, че и за нея е по-добре да го прекрати, защото влиятелни хора така искали.

Реклама


"Помисли си добре. От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти", били думите на Бачева, но прокурорката не се изплашила и внесла делото в съда. В крайна сметка врачката е осъдена, защото се оказва, че имало предостатъчно доказателства, които я заковават в измама.
Впоследствие младата и напориста прокурорка подава сигнал срещу Райна Бачева и така се стига до съдебната сага, която обаче се влачи години наред.
Освен че е уволнена, Райна Бачева е наказана никога повече да не може да упражнява професията прокурор.

 Отказва да погне шофьор, помел пешеходка

Бачева е призната за виновна и по друго обвинение, а именно за осуетяване на наказателно преследване от 25 април 2015 г., когато на пешеходна пътека в Благоевград Владислав Еленков удря с колата си пешеходка и й причинява средна телесна повреда.
По това време Бачева е дежурен прокурор. Тя е уведомена за произшествието от разследващ полицай. Но вместо да разпореди незабавното започване на процесуални следствени действия, прокурорката казва на полицая да уведоми КАТ, за да бъдат предприети действия за налагане на административно наказание на Еленков. По време на разследването е установено, че Бачева е информирана за инцидента от свой близък, който е приятел на Еленков.
Бачева беше отстранена от длъжност заради този случай. Срещу прокурорката имаше и дисциплинарно производство, защото преди години се е опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш, издаден на сина й. За това си своеволие тя е наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

текст под снимка:
1 - Райна Бачева е уволнена окончателно
2 - Врачката Гюлшен Ходжа

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама