Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18162941 www.bgdnes.bg

Поръчваш кокаин по нета,доставя ти го куриер

Рекламират наркотици в Инстаграм

През чат ти изпращат до вратата субстанцията от Нидерландия

Наркотици се рекламират в Инстаграм. Поръчваш кокаин по нета, доставя ти го куриерска фирма до вратата. Това видя "България Днес" в инфлуенсърската платформа, където дилърите не се притесняват да промотират своята стока.

В Инстаграм измежду различни видеа изведнъж се появява реклама, на която се вижда голямо количество бяло вещество, което е сложено на кантар. Под снимката пише, че дадената субстанция е с 98% чистота, което говори, че предлаганата дрога е кокаин, тъй като предимно този наркотик се измерва в чистота на пазара.

Реклама

Когато човек натисне върху рекламата, автоматично те препраща към скри чат в платформата Телеграм, която е известна с това, че се ползва от дилъри по цял свят. По неофициална информация, когато си вече в чата и си поръчаш стоката, тя идва от Нидерландия през куриерска фирма до врата ти.

"България Днес" се свърза с отдел "Киберсигурност" в ГДБОП. От институцията заявиха, че ще разследват, но и че са ограничени в действията си.

"Единственото, което можем да направим, е да подадем сигнал до дадените платформи и да им кажем, че се използват за продажба на дрога. Можем да ги помолим да свалят рекламите, но за съжаление нищо повече не можем да направим. Ръцете са ни вързани, защото тези компании не са български, нито IP адресите им са на територията на нашата страна. Когато им кажем какво се случва в техните платформи, вече те ще решат как да действат оттук насетне. Те ще поемат контрол над ситуацията. Нашите правомощия опират дотук." Това казаха за "България Днес" от отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

Въпреки че нашите антимафиоти не могат да свалят тези реклами или да блокират чатовете, ГДБОП започва разследване. Ако успеят да докажат, че наистина се продава дрога или пък е схема за източване на карти, то тогава може да се намеси Европол, както се случи през 2021 година (виж карето).

Източници на "България Днес", които са запознати с подобни схеми, смятат, че е възможно да става въпрос не за реална продажба на дрога, а за схема за източване на лични данни и банкови карти. Когато влезеш в дадения чат и поръчаш продукта, трябва да платиш с карта. Още докато си в чата, бандитите ти хакват телефона, без да разбереш. Тогава засичат плащането и вече имат достъп до банковите ти сметки, както и до цялата информация, която пазиш на телефона си.

 Операцията на Европол

Реклама

През 2021 г. полицейските сили по целия свят арестуваха 150 заподозрени, замесени в купуване или продажба на дрога. Тогава случаят бе малко по-различен, защото транзакциите и продажбите се случваха през тъмната мрежа.

При тази операция бяха конфискувани повече от 26,7 милиона евро в брой и виртуални валути, както и 234 кг наркотици и 45 огнестрелни оръжия. Иззетите наркотици включват 152 кг амфетамин, 27 кг опиоиди и над 25 000 хапчета екстази.

Тази операция, известна като Dark HunTOR, се проведе от няколко държави, които действаха в синхрон. В успешната операция участваха България, Франция, Австрия, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Обединеното кралство и Съединените щати. Акцията бе координирана от Европол и Евроюст.

В рамките на тази операция италианските власти затвориха и тъмните уеб пазари DeepSea и Berlusconi, които заедно се похвалиха с над 100 000 съобщения за незаконни продукти. Четирима администратори бяха арестувани и иззети 3,6 милиона евро в криптовалути.

Операция Dark HunTOR произтече от свалянето по-рано през 2021 г. на DarkMarket, най-големият тогава нелегален пазар в света в тъмната мрежа. След този грандиозен успех, а именно свалянето на най-големия онлайн черен пазар в света, дилърите се насочиха към платформата за съобщения Телеграм, защото смятат, че е много трудно проследима от властите. Впоследствие се оказа, че това е точно така.

Реклама
Реклама
Реклама