Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18208535 www.bgdnes.bg

Игуменът на Поморийския манастир епископ Йеротей: Неврокопски митрополит Серафим е най-достоен за патриарх

4 дни не му стигат да навърши 50 г., смятайте колко се е бързало изборът да е на 30 юни 

"Най-достоен за патриарх е Неврокопски митрополит Серафим, но не му достигат 4 дни, за да има право да участва в избора. Роден е на 4 юли 1974 г. и точно 4 дни след деня, когато трябва да се излъчи наследник на Неофит, 30 юни, ще навърши 50 години.

Реклама

Това сподели пред "България Днес" в първото си интервю след същинската буря около избора на нов Сливенски митрополит епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир "Св. Георги Победоносец" и викарен епископ на починалия в началото на годината сливенски владика Йоаникий.

"Смятайте колко се е бързало да се определи датата за избор на нов патриарх", допълва духовникът.

Именно Йеротей (заедно с епископ Михаил) беше епархийският избор на сливенските духовници, но по-късно Светият синод касира вота заради жалби и след вълна от протести, контрапротести и гладна стачка в негова защита от отец Иван Янков, синодалните старци решиха наследник на покойния Йоаникий да бъде архимандрит Арсений - викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай и най-млад сред претендентите за поста - само на 37 години.

Епископ Йеротей говори от Рилския манастир, където бе изпратен на 22 януари т.г. да "пребивава" до избора на нов Сливенски митрополит. Въпреки че Арсений бе избран още на 26 май, Йеротей продължава пребиваването си в Рилската света обител и очаква определянето на нов патриарх, след което от висшия клир да решат къде да го изпратят.

"Готов съм да бъда монах във всяко кътче на вселената. Вярвам, че изборът на новия владика е по Божия воля и допущение, нямам проблеми с епископ Арсений. Няма да му е лесно да се справи с въпроса с църковните земи и всички предизвикателства пред Българската православна църква, но вярвам, че ще успее", казва Йеротей, който все още не знае дали ще бъде върнат в Поморийския манастир, или ще бъде изпратен на ново място.

Реклама

Йеротей смята, че тримата митрополити, измежду които ще се избира новият патриарх и чиито имена Светият синод ще оповести в четвъртък (20 юни), могат да бъдат Пловдивският митрополит Николай, Русенският Наум и Варненският Йоан.

"Много зависи от т.нар. лоби във Висшия клир. Но, както англичаните казват - "няма вечни приятели, има вечни интереси". Така е, за съжаление е и в църквата", споделя епископ Йеротей.

И добавя: "След всичко, което ми се случи, се чувствам като след буря. Благодаря на всички клирици и миряни, които застанаха до мен и ме защитиха. Нека бъдем изпълнени с любов".

Реклама