Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18209388 www.bgdnes.bg

90 бона обезщетение за съпругата на Марио Николов заради сагата САПАРД

Продължаваме да плащаме за грешките на прокуратурата

Всички подсъдими съдят обвинението за пропуснати ползи и уронване на престижа

Българският данъкоплатец продължава да плаща за грешките на прокуратурата по скалъпения процес за източването на 14,5 млн. лева от САПАРД. Този път обезщетението е 90 бона и е за съпругата на Марио Николов - Марияна Николова, която е една от оправданите по мегапроцеса. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, което е от преди дни.

Реклама

Николова беше подсъдима и в двата процеса, свързани с източване на 14,5 млн. лева от САПАРД и за изпиране на пари. Тя беше обвинена, че е била част от престъпна група, ръководена от съпруга й Марио Николов.

Според прокуратурата ставаше дума за злоупотреба с 14,5 млн. лева след фиктивен проект за доставка на нови машини за месопреработка. Вместо тях разследващите твърдяха, че са внесени стари съоръжения, а парите за нови са откраднати от престъпна група, ръководена от бизнесмена Марио Николов, действала в периода август 2002 г. до декември 2005 г. Година по-късно започва и българското разследване след сигнал от Брюксел. По същото време немските власти повдигат обвинения на двама тамошни бизнесмени, които са помогнали за реализирането на схемата и са отговорни за вноса на машините. Там проблем около доказването, че съоръженията са стари, няма и те още през 2008 г. получиха ефективни присъди от немското правосъдие.

У нас сагата започна през 2007 г., когато Николова беше задържана, и продължи близо 14 години. През 2010 г. Марияна Николова беше сред осъдените и по двете дела на първа инстанция, като й бяха наложени наказания от 5 и 8 години затвор.

В крайна сметка през 2016 г. всички подсъдими бяха оправдани за пране на пари, а през 2020 година съпругата на бизнесмена беше оправдана и по делото за източване на милионите.

Преди 3 години Николова заведе иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като поиска обезщетение от 500 000 лева само за неимуществените вреди от незаконните обвинения. Отделно Николова твърди, че е пропуснала да спечели от заплати над 4 млн. лева в периода от 2012 г. до 2019 г., тъй като преди това е била изпълнителен директор на "Еврофриго", и иска съдът да осъди прокуратурата да й ги плати.

По делото е приета и психиатрична експертиза на ищцата, според която процесите са се отразили тежко върху психиката, здравето, съзнанието и поведението на Николова. Съдът отчете също, че в резултат на делата съпругата на Марио Николов се е чувствала публично злепоставена и емоционално срината пред близки, познати, партньори, служители, клиенти, както и в обществото.

Реклама

Съдът взе предвид и продължителността на делата, която е близо 14 години, и прецени, че е прекомерна.

Относно иска на Николова за над 4 милиона лева заради неполучените от нея заплати, които тя твърди, че са били по 50 бона на месец, Темида се оказа безкомпромисна. Николова твърди, че е била освободена от ръководния пост във фирмата заради лошия си имидж след началото на делата и за уронване престижа на дружеството.

Съдът обаче прецени, че такава връзка не е установена по делото, тъй като след началото на процесите срещу Николова тя не само не е била освободена, а поетапно е започнало увеличаване на заплатата й. Първоначално месечната й заплата е била 600 лева, после станала 25 бона, а от 2011 г. вече е била 50 хиляди лева на месец. Само година след последното увеличение Николова е била освободена като изпълнителен директор.

Съдът пише, че тези изменения в договорните отношения на Николова и фирмата са станали, след като тя вече е била подсъдима и дори осъдена на първа инстанция.

В крайна сметка Темида й отсъди 90 бона за причиненото неудобство от страна на българската прокуратура. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в столицата в рамките на 15 дни.

Всички заковават държавното обвинение

Миналата година прокуратурата беше осъдена да плати 90 000 лева на още няколко подсъдими по делата за САПАРД - 70 бона на Иван Иванов и 20 хилядарки на Анна Шаркова.

Майката на Марио Николов - Елена, също осъди прокуратурата, която трябва да й плати обезщетение от 18 000 лева. Тя беше разследвана от 2007 г. за това, че като представител на фирмата "Елпин трейд" заедно с Марио Николов неправомерно изнесли в Европейския съюз замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Разследването беше прекратено окончателно през 2016 г.

Самият Марио Николов, който бе сочен за един от тарторите на кримиорганизацията за източване на средства, също бе оправдан и осъди прокуратурата впоследствие. Бизнесменът поиска 13 милиона лева обезщетение от прокуратурата за пропуснати ползи от неполучени заплати, защото е бил освободен като шеф на фирма "Палмигруп", където получавал заплата от 100 000 лева на месец. В случая обаче съдът прие, че уволнението на Николов е било симулативно, защото то е дошло само два месеца след като заплатата му е била вдигната, като общото обезщетение, което му беше присъдено, е малко над 53 000 лева.

Реклама
Реклама
Реклама