Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18237903 www.bgdnes.bg

Арестуваха Пламен Българина, обрал Бил Гейтс

Още измамници, за които се смята, че в момента са у нас, издирва аржентинската полиция

Кокаин, тузарски возила, маркови часовници и хиляди клонирани карти откриват ченгетата

Реклама

Българинът Пламен Петров, който през 2011 година източи сметката на Бил Гейтс, отново осъмна зад решетките заради подобни измами. Този път Пламен е заловен в Буенос Айрес, Аржентина. За задържането му и за разбиването на кримиорганизацията, която ръководи нашенецът, съобщава аржентинският вестник "Кларин", както и чуждият сайт Infobae.

Преди няколко дни 44-годишният Петров е закопчан в имението си в елитен квартал на Буенос Айрес в рамките на специализирана полицейска операция, която е породена от дългогодишно разследване. Цели 7 години аржентинските ченгета нищят международен престъпен синдикат, който се е специализирал в клонирането на кредитни и дебитни карти. Разследването срещу престъпната организация, чийто тартор е именно Пламен Петров, започва през 2017 година, като дълго време е саботирано от арестуваните по обвинения в корупция в столицата Буенос Айрес бивш началник на полицията в район "Мар де Плата главен комисар Хосе Луис Сеговия и неговия подчинен Хавиер Гонзалес. Тези три ареста се състоят в началото на разследването през 2017 г. Смята се, че ченгетата са взимали пари от бандата за банкови измами на Пламен Петров, както и от десетки други престъпни организации, за да закрилят дейността им и за да саботират полицейски разследвания, както и да предупреждават бандити, ако някое ченге започне да се приближава до това да ги разобличи.

През това 7-годишно разследване криминалната организация на Пламен Петров, в която има данни, че са участвали още няколко българи, аржентинци, чилийци и парагвайци, е разследвана за над 60 000 източени кредитни карти, теглене на десетки милиони евро заеми от финансови институции чрез фалшиви документи за самоличност (виж карето).

Масовите арести на бандата на Петров и обискираните имоти, който са над 20 на брой, са извършени по едно и също време на 11 юни късно вечерта, за да се избегне теч на информация към престъпниците.

От къщата на Пламен Петров в тузарския квартал "Лос Лагос де Норделта"", са иззети 18 луксозни коли като БМВ и ауди, часовници "Ролекс", "Картие" и "Монблан", няколко милиона аржентински песос, над 150 000 долара, 230 000 евро, както и пачки с боливари, реали, уругвайски песо и дори унгарски форинти. Открити са почти два килограма кокаин, огнестрелни оръжия.

Реклама

"У членове на международната престъпна група за банкови измами са открити множество електронни устройства под специален режим, резачки за карти, принтери, печати, машини за щамповане и хиляди фалшиви документи, използвани от престъпниците с користни цели", съобщават от полицията в Буенос Айрес.

Разследващите твърдят, че поне още 10 членове от бандата на Пламен Българина са все още на свобода, съществува и версия, че част от престъпниците въртят схемите от България и ползват страната ни за препиране на част от заграбеното.

"Има данни за пренасочването към България на финансови средства, придобити с измами чрез тегленето на банкови заеми с фалшиви документи", допълват, полицаите, които нищят бандата от години насам.

Арестуваният български бос на действащата от Аржентина мегабанда за банкови измами Пламен Петров беше закопчан и през есента на 2021 г. на летището в Ушуая, Аржентина, но впоследствие беше освободен под гаранция. Според думите на комисар Виктор Карденас, ръководител на отдела за тежки престъпления на полицията в Буенос Айрес, тогава българинът е арестуван заедно със съпругата си от Венецуела Барбар Борхес Пантоха след подаден сигнал от англичанин за източени от сметката му 7 хиляди евро. След задържането на Петров е установено, че за двудневния му престой в Ушуая нашенецът е съумял да похарчи над 60 000 евро от клонирани кредитни карти. Смята се, че арестът на Пламен е по вина на венецуелската му приятелка Барбар, която направила подозрително много покупки в скъпи бутици в Ушуая.

И макар Пламен Петров и съпругата му да излязоха бързо на свобода след платени гаранции, арестуването на 44-годишния българин разкри пред обществото съществуването на банда хакери, която върлува по света. Мошениците извършват сложни електронни измами и водят охолен начин на живот. Техният бизнес изглежда перфектен - крадат, харчат, трупат, живеят като царе и ако случайно ги хванат някъде, бързо ги освобождават след няколко месеца, прекарани в затвора, отбелязва аржентинският вестник.

Петров се прочу още преди години, когато през 2011 година източи банковата сметка не на кой да е, а на самия милиардер Бил Гейтс (виж карето). Каква ще е съдбата на един от най-известните и умни български схемаджии, предстои да разберем.

 Камери в банкомати

Смята се, че бандата е действала, използвайки скимиране. При този процес данните от магнитната лента на картата се копират електронно и след това се записват върху друга карта дубликат. Скимиращите устройства са с малки размери и се поставят върху отвора или клавиатурата на банкомат. Щетите са за милиони, а източените карти са над 60 хиляди. Подозира се обаче, че планът на Петров не е бил само за извличане на пари, но и за фалшифициране на самоличности, както се вижда от големия брой документи за самоличност менте, който е открит при операциите.

 Да изцоцаш шефа на "Майкрософт"

На 15 юни 2011 г. Петров е задържан с още трима българи в тузарски хотел в Парагвай след няколкодневно наблюдение от полицията. Тогава се оказва, че Петров заедно с 28-годишния си приятел Алексей Коларов е успял да източи банкова сметка на Бил Гейтс чрез клониране на кредитни карти. Заради удара си нашенецът бе кръстен Царят на хакерите и заедно с Коларов и останалите задържани българи Константин Кавръков и Марсел Пенчев се превърна в медийна сензация в Парагвай.

При тогавашните обиски в хотелските стаи на родните схемаджии парагвайската полиция откри десетки клонирани карти и близо 90 хиляди долара, които Пламен и сънародниците му източили от банкомати в Асунсион. Разследването не успя да разкрие как точно родните престъпници са се домогнали до банковата карта на Бил Гейтс и са съумели да я клонират.

Тръгнаха спекулации, че мрежата на българите е действала и в САЩ, откъдето живеещи зад океана нашенци са им изпращали клонирани чрез скиминг устройства кредитни карти на милионери и световни знаменитости. Самият Бил Гейтс, от чиято сметка са били отклонени около 3000 долара, не е разбрал, че е ограбен.

След скоростен съдебен процес в Парагвай българите бяха осъдени на по година затвор.

След излежаването на присъдата си Петров се установи за постоянно в Аржентина, където впоследствие създава международен криминален синдикат за банкови измами.

Реклама
Реклама
Реклама