Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18258352 www.bgdnes.bg

Мафиоти бягат от закона

Смъртта ги намира по-бързо от ченгетата 

Таки, Ружа и Брат Галев са неуловими за властите 

Брендо изненадващо се предаде!

Евелин Банев дълги години беше издирван от властите. Не го откриха, а сам и доброволно реши да бъде задържан.

Но редица мафиоти, бизнесмени, олигарси и хора, свързани с властта, нерядко успяват да се изплъзнат от ръката на закона под носа на ченгетата. Повечето от тях безследно се изпаряват, без никой да може да ги открие. Други бегълци от правосъдието се знае къде са, но са недосегаеми, тъй като предвидливо са отпрашили към държави, с които нямаме спогодби за екстрадиция.

Реклама

Такъв случай е с т.нар. Братя Галеви - Ангел Христов-Геле и Пламен Галев. Единият вече е мъртъв, другият все още в неизвестност.

Известните мафиоти бяха осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник във въоръжена организирана престъпна група, създадена с цел изнудване за имотна облага. Галеви получават съответно 5 и 4 г. затвор, но духват от страната безследно преди окончателното решение през май 2012 г. и са обявени за издирване от Интерпол.

Ликвидираният Красимир Каменов-Къро също беше издирван от чуждестранните служби, но бандитите успяха да се доберат до него преди ченгетата и го ликвидираха заедно със съпругата му Гергана, охранителя им Деан и детегледачката им.

Стар приятел на Къро от столичния кв. "Люлин" също се издирва от сума ти години, но какво от това. Христофорос Аманатидис-Таки, който се счита за един от последните останали от силовата групировка ВИС, също се изпари. През 2009 г. Таки решава да напусне страната.

Няколко дни по-късно е издадена заповед за ареста му и е обвинен в ръководене на група за разпространение на наркотици в цялата страна, известна като "Фирмата". За нова дестинация на кримигероя бяха спрягани Гърция, Испания и ЮАР. През 2012 година Таки е обявен за международно издирване в системата на Интерпол и два дни по-късно е задържан в Дубай. Веднага е освободен от ареста, тъй като няма спогодба между България и Дубай за екстрадиция.

Реклама

Според различни информации Брендо се е криел в Украйна, получи и тамошен паспорт. След като се разбра, че е там, "кокаиновият крал" напусна страната и до вчера никой не знаеше къде е. Банев е в списъка с издирваните с червена бюлетина от Интерпол по искане на София и Букурещ.

В България го чакат 6 г. затвор за организирана група за пране на пари от дрога, а в Румъния - 10 г. и половина решетки за наркотрафик. В Италия Брендо получи най-голямото си наказание - 20 г. по аферата "Кокаинови крале". В списъка с искащите Брендо страни се нареди и Швейцария, където тече процес срещу служители на банката "Креди суис" и вече има осъдени. Те са погнати от Темида, че са препрали пари на нашенеца от наркотици.

В дълбока неизвестност е и Ружа Игнатова-Криптокралицата. През 2014 г. Игнатова и нейният партньор Себастиан Грийнууд основават OneCoin, базирана в България компания, която е рекламирана като нова виртуална валута, която ще е "убиецът на биткойни".

OneCoin се оказва куха валута, която завлича стотици хиляди хора по целия свят с милиони. Игнатова изчезна безследно, след като се качва на полет от София за Атина на 25 октомври 2017 г. Родената в България германска гражданка буквално се изпарява, но заедно с 1 милиард и 27 милиона лева в биткойни - конкурентната валута, която тя обеща да убие.

Друг беглец, за когото се знае къде е, е Цветан Василев, който е обвинен в 146 престъпления за 2,7 млрд. лв. Василев е подпукан за източването на Корпоративна търговска банка и се укрива в Белград, а сърбите отказват да ни го върнат.

Реклама
Реклама
Реклама