Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18267927 www.bgdnes.bg

Банев иска да лежи всичките си присъди в България

  • Чака се Италия да изпрати документите по случая "Кокаинови крале"
  • Ще има дело за групиране на наказанията му, казва адвокатът на "кокаиновия крал"

Дело за групирането на трите присъди на Евелин Банев-Брендо се очаква да започне, когато и Италия изпрати присъдата и документите към нея. Това каза ексклузивно пред "България Днес" адвокатът на "кокаиновия крал" Силвия Найденова.

Реклама

"Аз ще представлявам Евелин Банев по делото за групиране на трите му присъди от България, Румъния и Италия. У нас Брендо има 6 години, в Румъния е осъден на 10, а в Италия на 20 години. Делото ще започне, когато имаме документите и по трите присъди на Банев. Те ще се групират и приспособят по нашия закон. Брендо със сигурно ще излежава наказанието си в България. Няма да бъде екстрадиран.

И Италия, и Румъния навремето издадоха европейски заповеди за арест, за изтърпяване на наказанията, които са му присъдени от тях, на тяхна територия. Но през 2019 или 2020 година бе приет закон, който гласи, че български гражданин може да поиска да се приспособят присъдите му от други държави, които са в Европейския съюз. В този случай присъдите на Банев са от Италия, Румъния у от България, всичките членове на ЕС. Банев ще поиска да лежи тук тамошните си присъди, а съдът е длъжен да се съобрази с това негово искане. Тъй като у нас присъди не могат да се събират, ще се избере най-високата от тях. Румъния вече е изпратила документите по делото и присъдата, но италианците все още не са. В Румъния Банев е осъден на 10 години затвор, а в Италия на 20 г. по делото "Кокаинови крале", но все още не е напълно ясно за какво точно.

Когато дойде и присъдата от Италия, съдът ще ги приспособи съобразно нашия закон, ще определи квалификация отново по нашия закон и Банев ще продължи да изтърпява наказанието си в България. В момента той излежава само българската си присъда, която е 6 години." Това поясни адвокат Силвия Найденова.

Защитникът на Брендо поясни, че той не е издирван от Швейцария по делото срещу Credit Suisse.

"Там има дело, но Банев няма повдигнати обвинения по него", категоричен е защитникът на "кокаиновия крал".

Адвокат Найденова каза, че не е знаела, че Брендо обмисля да се предаде. Получила е обаждане сутринта, в която Банев се предаде пред Софийския централен затвор.

Реклама

Вчера Банев внесе официално искане в Софийския градски съд, с което поиска да лежи присъдите си в България.

Припомняме, че в понеделник сутринта Евелин Банев шашна цялата страна, когато се предаде доброволно в затвора в София. Службите у нас, както и Интерпол не знаеха до този момент къде е Брендо, а той се оказа, че е в България.

Банев бе откаран от затвора директно в болницата към МВР, където бе освидетелстван. Брендо бе прегледан дали е в добра кондиция и дали може да лежи зад решетките, или ще има нужда от някакви лекарски грижи. Това е стандартна процедура в такива случаи. След като медиците установиха, че "кокаиновият крал" е в добро състояние, го върнаха зад решетките, където ще излежава присъдата си от 6 години.

Акцията по разбиването на "Кокаинови крале" в Италия се състоя през май 2012 г. Според разследващите свързаната с калабрийската мафия групировка е съставена от над 30 души, половината от които са българи. Пред ченгетата хора от бандата правят самопризнания и посочват Банев като организатор и финансист на кокаиновата афера. През лятото на 2012 г. Евелин Банев е арестуван в България и екстрадиран в Италия. По-късно е върнат в София, откъдето следите му се губят. През пролетта на 2015 г. става ясно, че "кокаиновият крал" е изчезнал. Той публикува книга на философска и кримитематика. Покрай излизането й призна, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било и не желае местонахождението му да бъде известно. Отбелязва, че има нужда от уединение, за да напише спокойно втората си книга.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана. През 2017 г. магистратите произнасят и окончателната му присъда, която е 10 години в Румъния.

След 5 г. в неизвестност Брендо бе задържан в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави. Когато го пусна съдът в Украйна, Брендо избяга.

Най-вероятният сценарий на този етап е, че Брендо ще лежи 20 години, каквато е присъдата му в Италия. Ако работи в пандиза и не прави пакости, след 10 години Брендо може да пусне молба за предсрочно условно освобождаване.

Четете още

"България Днес" единствен "хвана" Брендо

"България Днес" единствен "хвана" Брендо

Брендо се крие от руската мафия!

Брендо се крие от руската мафия!

Кокаиновия крал Брендо влиза в затвора за 6 години

Кокаиновия крал Брендо влиза в затвора за 6 години

Преди кауша: Брендо е в болницата към МВР!

Преди кауша: Брендо е в болницата към МВР!

Реклама
Реклама
Реклама