Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18268001 www.bgdnes.bg

Брендо има гастрит, ще е на диета зад решетките

 Развил заболяването в италиански затвор, става вегетарианец, будист и йога

Гастрит има соченият за "крал на кокаина" Евелин Банев. Затова Брендо ще бъде на специална диета зад решетките, казват запознати за "България Днес". Банев е получил заболяването, докато лежал в италиански затвор.

Реклама

Тогава той свали 10 кила и отказваше да се храни, защото се страхувал, че ще го отровят. Вследствие на гладуването развил гастрит, който имало опасност да се превърне в язва. Заболяването е потвърдено от италианските затворнически власти.

Заради проблеми с корема Брендо ще е на специален режим зад решетките и ще си поръчва специални манджи. Очаква се и близките да му носят храна на свижданията, които ще бъдат разрешени веднъж в месеца.

"На Брендо няма да му липсва нищо зад решетките. Той е достатъчно богат и ще му носят най-различни деликатеси и каквото си пожелае. Интересно е да се отбележи, че той самият не иска да му вкарат телефон. Опасява се да не запишат разговорите му, както вече се е случвало", заявиха пред "България Днес" запознати с битието на Евелин Банев.

Диетата на Брендо наистина ще е специална, защото той е вегетарианец, минал е към будизма и започнал да практикува йога. Това се случило в затвора "Сан Виторе" в Италия. Там "кокаиновият крал" започнал да чете книги и материали за дзенбудизма. След като бе преместен в пандиза в София, Брендо се ентусиазирал още повече. От килията му всеки ден звучели източни ритми, а той отделял часове, за да отпуска с йога.

Негов близък, който за разлика от Банев все още е зад решетките, разказа, че "кралят на кокаина" отделял голяма част от свободното си време, за да медитира. Пробвал и различни дихателни техники. Същият източник твърди, че Брендо е запален по източните философии от член на калабрийската Ндрангета, с когото българинът лежал в затвора "Сан Виторе". Преди това не обръщал особено внимание нито на будизма, нито на другите религии.

Постепенно Банев станал и вегетарианец. Споделял, че иска напълно да изхвърли от менюто си не само месото, но и всичката храна, свързана дори косвено с животни, и вече успял да се справи с това.

Реклама

Интересна подробност е, че в миналото Банев е бил килия до килия с Алексей Петров, обвинен по това време по делото "Октопод".

Бившият съветник в ДАНС обаче издържа едва няколко дни в килията. Здравето му внезапно се влошава и е преместен в болницата в затвора. Брендо и Алексей се познават отдавна, а между техните килии имат не по-малко известен съсед в лицето на страшилището Янко Баташки. Според близките им тримата доста си говорили, а смехът им се чувал до последните етажи на затвора.

Прякорът му идва от напитката бренди

Прякорът Брендо на Евелин Банев идва от детските му години. Негови съученици решили да съберат пари за подарък на един от учителите. Дълго се чудели какво да измислят като армаган, когато Евелин казал: "Да му купим брендо", като объркал брендито с "брендо".

Оттогава всички в родния Тополовград започнали да му викат Брендо", разказват приближени до Банев.

Реклама
Реклама
Реклама