Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18285444 www.bgdnes.bg

Брендо е държавна тайна в Швейцария

Може да разпитват Евелин Банев по делото срещу "Креди Сюис"

Кокаиновия крал е държал над 55 милиона франка в банката, имал е над 85 сметки

Брендо е държавна тайна в Швейцария. Това се подразбира от съобщение до "България Днес" от Федералния департамент на правосъдието и полицията в Швейцария.

Реклама

"България Днес" се свърза с Федералната служба на правосъдието по повод делото срещу "Креди Сюис", където бе намесено и името на Евелин Банев-Брендо. Опитахме се да разберем дали Кокаиновия крал е искан от швейцарските власти, но отговорът им бе доста лаконичен.

"Исканията за издирване и свързаните с тях искания за екстрадиция са поверителни и са предмет на държавна тайна." Това отговори на нашето запитване Рафаел Фри от Федералната служба на правосъдието в Швейцария.

Брендо няма повдигнати обвинения по случая с "Креди Сюис", но тъй е ясно, както бе доказано и в съда, че именно в тази банка Банев е имал няколко сметки и личен сейф, може да бъде привикан за разпит. Причината е, че парите на Евелин Банев са придобити незаконно - благодарение на неговата главна роля в разпространението на кокаин в Европа, смятат разследващи.

Показанията на Кокаиновия крал могат да бъдат дадени и пo някое от приложенията за онлайн комуникация, ако това бъде одобрено от българските власти. Това научи "България Днес" от свои източници, които са запознати с протоколите и с разследването срещу "Креди Сюис".

Разследване на германския вестник "Зюддойче цайтунг" раздуха сагата с швейцарците. Немското издание успя да разкрие хиляди съмнителни сметки в швейцарската банка "Креди Сюис". 84 сметки и 8 сейфа от тях принадлежат именно на Евелин Банев.

В сметките на Брендо в швейцарската банка има най-малко 55 милиона швейцарски франка. Тази информация стана ясна и на процеса срещу банката, в който тя е обвинена в неумишлена подкрепа на пране на пари.

Реклама

В "Креди Сюис" Брендо бил наричан il nonno или "дядото". Парите му в тази банка са печалба от наркокартел, който Брендо движи, смята швейцарската прокуратура. По време на делото се намеси и името на наша бивша тенисистка, която е работила в банката по време на депозитите от страна на Банев, които са били индиректни, разбира се.

Впоследствие Темида оневини българката, доказвайки, че няма начин подобни суми да бъдат одобрявани от ниската позиция, на която е била назначена тя в банката. Според адвокатите й отговорността трябва да бъде носена от висшите служители в банката. Става въпрос за Елена Пампулова. Българката разказа за отношенията си с Евелин Банев и двама негови съдружници, също обвинени от швейцарската прокуратура, пред Федералния съд в Швейцария преди години.

Българката, бивша служителка на банката, е посочена от швейцарската прокуратура само с инициала Е. Тя лично приемала куфарчетата с пари, първоначално доставяни от самия Брендо и партньора му Константин Дишлиев. Името на жената е ясно от години, заяви журналистът Йово Николов от "Капитал" и тогава спомена името на известната в близкото минало тенисистка Елена Пампулова.

Пампулова напуска банката през 2010 г., но преди това два пъти води в България служители на "Креди Сюис". И то когато в медиите гърмят новините за разстрела на Константин Дишлиев. Както и три години по-късно, когато е убита майка му, която по неофициална информация беше готова да свидетелства срещу Кокаиновия крал. Банката обаче така и не се отказа от клиентите си.

Вече има няколко осъдени по делото срещу банката, а дали Брендо ще бъде призован да свидетелства, предстои да разберем в най-скоро време, но шансовете са големи.

 Предаване

Брендо се предаде доброволно на българските власти в понеделник сутринта. В момента Банев излежава 6-годишната си присъда от България в Централния софийски затвор. Кокаиновия крал има още две присъди от Румъния и Италия. Съответно 10 и 20 години. Сега предстои да има дело, в което да се реши колко години да лежи Брендо в крайна сметка. Най-вероятно ще излежава 20-годишната си присъда от Италия.

Четете още

Бивш служител на Евелин Банев: Предупредиха Брендо за обиск във фирмата му

Бивш служител на Евелин Банев: Предупредиха Брендо за обиск във фирмата му

Брендо се притеснява да не застигне съдбата на Поли Пантев?

Брендо се притеснява да не застигне съдбата на Поли Пантев?

Брендо има гастрит, ще е на диета зад решетките

Брендо има гастрит, ще е на диета зад решетките

Банев иска да лежи всичките си присъди в България

Банев иска да лежи всичките си присъди в България

Реклама
Реклама
Реклама