Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18287395 www.bgdnes.bg

Баща Димитров от аферата "Митници": В килията е 40 градуса, трудно дишам

Това не умилостиви Темида и го оставиха в ареста за постоянно, въпреки че страда от болно сърце и подагра

В килията е 40 градуса, много трудно дишам. Имам проблеми със сърцето и ми е насрочена операция. Моля да бъда освободен от ареста. Това каза пред Софийския апелативен съд Марин Димитров, който е един от обвиняемите за участие в организирана престъпна група по аферата "Митници".

Реклама

Бившият шеф на ИАРА е погнат по аферата в митниците заедно със сина си Стефан Димитров, бившата шефка на митниците Петя Банкова, издирвания Никола Николов-Паскал и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Въпреки всичките здравословни проблеми, които има Димитров, апелативните магистрати се оказаха безмилостни и отмениха решението на своите колеги от Софийския градски съд, което бе домашен арест, и го оставиха зад решетките.

По време на заседанието стана ясно, че Димитров има множество проблеми. Има запушен кръвоносен съд и е предвидена операция. Освен това Димитров страда от подагра, има исхемична болест на сърцето и е претърпял инфаркт през 2023 година. Всички тези заболявания на обвиняемия са доказани от вещи лица и експертизи. Проблемът за Марин Димитров обаче идва при последния преглед, който е извършен от д-р Върбанов на 19 юни. Лекарят твърди, че няма проблем обвиняемият да лежи в ареста въпреки всичките му болежки. Единственото, което е наредил д-р Върбанов от болница "Пирогов", е първите 30 дни да има регулярни прегледи и да се следи състоянието му.

Съдът прие мнението на медика и каза, че се съгласява, че няма проблем Марин Димитров да лежи в ареста. Темида нареди да му се осигури лечението и прегледите, от които има нужда, както и да бъде съобразена диетата му със здравословните му проблеми. Също така Апелативният съд уточни, че предстоящата операция, което бе и един от поводите защитникът на Димитров - адвокат Найденов, да поиска освобождаването му, освен това, че няма категорични доказателства срещу неговия клиент. За обвиняемия нямаше значение дали ще бъде пуснат под гаранция или под домашен арест, стига да не е в килията, в която е 40 градуса. За съжаление на Димитров Темида окончателно го остави в ареста, но поне добрата страна е, че там ще е със сина си.

Преди няколко месеца се проведе операция в Агенция "Митници", при която е задържана шефката на агенцията Петя Банкова, както и баща и син Димитрови. Освен работните места на обявените за организирана престъпна група са претърсени и домовете им. От жилището на Петя Банкова са иззети единствено списъци с описание на контрабандни канали, които тя е смятала да разбие и е имала оперативна информация за участието на служители от Агенция "Митници", които са ги прикривали. Към групата бе прикачен и главният секретар на МВР Живко Коцев, който влезе в болница и не е получил обвинение.

Заедно с Банкова и Мартин и Стефан Димитрови е погнат и контрабандистът Никола Николов, известен като Паскал. В момента всички са в ареста без него, тъй като властите у нас не знаят къде е прочутият контрабандист, който необезпокоявано действал повече от 25 години. Според разследващи журналисти той живее предимно в Гърция, близо до град Кавала. Паскал и бандата са обвинени в участие в организирана престъпна група (ОПГ).

 Разпитвали са Асен Василев

По време на вчерашното заседание стана ясно, че финансовият министър Асен Василев е разпитван за това дали Марин Димитров го е посещавал. Оказа се, че кракът на обвиняемият никога не е стъпвал в сградата на Министерството на финансите. Това е потвърдено от охранителите, от записи от камери, от самия Василев и от негови служители. Прокуратурата дири и връзка на контрабандата, която излиза извън Агенция "Митници" и Живко Коцев, но засега не може да я намери.

Реклама
Реклама
Реклама