Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18322625 www.bgdnes.bg

Ружа по-скъпа от Ел Чапо

Нашенката продължава да е една от 10-те най-издирвани от ФБР

Наградата за главата на криптокралицата повече, отколкото за наркобарона

Ружа Игнатова е по-скъпа от мексиканския наркобарон Хоакин Ел Чапо Гузман! Наградата за главата на криптокралицата вече надхвърли тази, предлагана за бягащия от затвора наркобос. САЩ вдигнаха 20 пъти мизата за главата на нашенката - от 250 хиляди на 5 милиона долара. За сравнение, мексиканското правителство е предлагало около 3,8 милиона долара за залавянето на Ел Чапо, установи "България Днес".

С увеличаването на наградата службите се надяват приближените до Ружа да се поблазнят и да издадат местонахождението й. През годините, в които е в неизвестност, се появяват версии, че се намира в Дубай или Гърция. Сигурно е с чужда самоличност и с променен външен вид след пластични операции, казват федералните власти за нашенката. За Ружа се смята, че припечелва над 4 млрд. долара от пирамидата "One coin", затова може да си позволи да прави какво ли не, коментират от службите.

Реклама

Вдигането на наградата възражда надеждите, че Ружа е жива и може да бъде открита, за да си получи заслуженото. Според свидетелства тя е езекутирана на борда на яхта, разчленена и изхвърлена в Йонийско море.

В момента българката е единствената жена в списъка на десетте най-издирвани и е една от най-търсените от ФБР жени. Досега федералните са предлагали по-голяма сума само за Саддам Хюсеин (30 милиона долара), за наследника на Осама бин Ладен в "Ал Кайда" - Айман ал Зауахири (25 милиона долара, колкото и за самия Осама), за пакистанския терорист Хафиз Мохамед Саид, който организира клането в Мумбай (10 милиона долара) и за лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади (10 милиона долара). Това показва колосалните мащаби на схемите на Ружа Игнатова, които се определят от някои като аферата на века.

Същата награда - 5 млн. долара, се предлага за информация за залавянето на Даниел Кинахан, който е сочен за ръководител на един от най-големите картели в Европа - ирландския клан "Кинахан". Смята се, че ирландецът живее из емирствата заради снимка, изтекла в социалните мрежи. Мизата е същата за информация за ареста на други двама от клана - Кристофър и Кристофър-джуниър.

Пет милиона се предлагат и за главата на Семион Могилевич, спряган за лидер на базирана в Русия престъпна организация. Босът на всички босове е мъж с много имена и няколко дати на раждане, описват гангстера в родината му. В обявите с търсени бандити е и Юлан Адонай Арчага Кариас, известен като Порки. Той е най-високопоставеният член на престъпната група MS-13 в Хондурас. Осъден е за рекет, трафик на наркотици и нападения с оръжие, като според разследващите снабдява с оръжия членовете на криминални банди в Щатите, отговаря за редовното транспортиране на множество пратки кокаин през Хондурас до САЩ и разпределя поръчки за елиминиране на конкуренти.

Уилвър Вилегас-Паломино допълва класацията. Той е бивш лидер на Националната освободителна армия в Колумбия и също играе сериозна роля в трафика на кокаин от родината си към Щатите. Освен това е обвинен за наркотероризъм, тъй като финансира терористична организация чрез продажбата на дрога.

Сред десетте най-дирени по света е и Арнолдо Хименес, който намушква 18 пъти жена си след сватбата им, докато тя е още с булчинската рокля. В списъка е и Доналд Юджийн Фийлдс, който е издирван за сексуален трафик. Първоначално наградата за информация за бандит от списъка е 100 хил. долара, после сумата нараства на 250 хил. долара. За определени личности може да има и индивидуална награда.

Реклама

Според различни свидетелства приживе босът Красимир Каменов-Къро е имал информация, че наградата за главата на Ружа ще бъде вдигната и е преговарял с американското правителство да я получи срещу доказателства за криптокралицата.

Игнатова е разследвана зад океана за измами по електронен път, измами с ценни книжа и пране на пари. Срещу нея вече са повдигнати обвинения в Германия. У нас също са й повдигнати задочни обвинения и се иска конфискация на нейно имущество за 10 милиона долара.

Обществото помага

Обществената помощ е изиграла решаваща роля в проследяването на бегълци през годините, признава помощник-директорът Луис Кесада от отдела за криминални разследвания на ФБР. Повишаването на наградите за десетте най-търсени бегълци в идеалния случай ще събере допълнителни публични съвети, които ще доведат до залавянето на тези опасни престъпници, смята разследващият.

За да попадне издирвано лице в списъците с бандити, то трябва да е с достатъчно дебело досие за тежки престъпления или да се счита за особено сериозна заплаха за обществото. Освен това трябва да е сигурно, че публикуването на досието и снимката ще е от полза за задържането му.

Четете още

Адвокатът на юриста на One Coin: Ружа Игнатова е жива

Адвокатът на юриста на One Coin: Ружа Игнатова е жива

Предаде се перачът на милиардите на Ружа

Предаде се перачът на милиардите на Ружа

НОВА НАГРАДА: Дават 5 милиона долара за Ружа Игнатова

НОВА НАГРАДА: Дават 5 милиона долара за Ружа Игнатова

Братът на Ружа се сринал в затвора

Братът на Ружа се сринал в затвора

Реклама