Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18347988 www.bgdnes.bg

Димитър Любенов в телефонен разговор с дринк ен драйв: Оправих се с ченгетата, почерпих ги доволно

На следващото заседание ще разпитват експолицайката Любка Гечева

"Оправих се с ченгетата, почерпих ги доволно!" Това казва Димитър Любенов в телефонен разговор със служител на "Дринк ен драйв" фирма, минути преди да убие Лорен Пети на Околовръстното шосе в столицата през септември миналата година. Това стана ясно на вчерашното заседание в Софийския градски съд.

Димитър Геров, който бе един от свидетелите, които Темида разпита вчера, закопа Любенов с показанията си. Собственикът на "Дринк ен драйв" фирмата каза, че Любенов е поискал услугите им в трагичната нощ, но те са се забавили, защото са ги спрели полицаи.

Реклама

"Бяхме в Нови хан, точно оставихме клиент, когато ни звънна Димитър Любенов. Казахме му, че ще отидем да го вземем от столичния кв. Бояна. Няколко минути по-късно ни спря полиция. Самата проверка трая около 5 минути, но системата на ченгетата блокира. Над 40 минути, да не кажа един час, се забавихме. Веднага се обадих на Димитър и му казах, че ще се забавя и ще пратя друг човек да го прибере. Обадих се на Виктор - гаджето на сестра ми, и го помолих да отиде. Виктор каза, че веднага тръгва. Когато е стигнал, Любенов вече го е нямало." Това разказа вчера пред Темида Димитър Геров, който има фирма за дринк ен драйв.

После историята бе довършена от Виктор, който също бе разпитан.

"Малко преди да стигнем до адреса, видяхме кола, която отговаряше на даденото ми описание на колата на Любенов. Видяхме го да слиза от Бояна към Околовръстното по посока центъра. Реших да го последвам. Когато го настигнах, видях, че го е спряла полиция. Спряхме малко по-надолу и изчакахме да видим какво ще стане. По едно време Любенов запали колата и тръгна. След него тръгна и патрулката. Караше зад него с пуснати светлини. Тогава Любенов се е обадил на Димитър Геров и му казал, че е почерпил полицаите и всичко е окей. Реших все пак да продължа след тях, но ми се обадиха други клиенти и приехме поръчката. Тогава само след минути видях, че колата на Любенов е размазана, а друга кола е обърната по капак. Тогава патрулката я нямаше, ченгетата се върнаха след малко. Междувременно двама мъже се опитваха да отворят задната врата на обърнатата кола, за да помогнат на пътниците в нея. Тогава вече си тръгнахме", разказва Виктор Пенев пред Софийския градски съд.

Тези показания на свидетелите закопават Димитър Любенов, както и погнатите полицаи Георги и Любка, които са замесени в случая (виж карето).

Делото срещу джигита е насрочено за 25 септември, когато се очаква да бъде разпитана бившата полицайка Любка Гечева.

На 25 септември 2022 година около 4 часа сутринта Любенов бръмчи пиян и надрусан с близо 200 км/ч по Околовръстното на столицата и помита малката кола на Лорен Пети. Французинът загива на място, а жена му едва оцелява след множество операции.

Трагичната история започва, когато полицаите Любка Гечева и колегата й Георги Малински спират надрусания и пиян джигит и вместо да му щракнат белезниците, вземат 200 лв. рушвет. Даже решават да го ескортират до дома му, за да са сигурни, че други ченгета няма да го спрат и санкционират. Униформените карат зад Любенов с над 100 км/ч по Околовръстното, докато мъжът вдига 195 км/ч и се врязва в колата на французина. Чужденецът загива, а жена му оцелява.

Реклама

Ченгетата Любка и Георги виждат зверската катастрофа и се опитват да се измъкнат. Двамата полицаи от Шесто районно управление потеглят на заден ход в локалното платно, но номерът им не минава. Когато инцидентът е докладван, диспечерът вижда, че техният патрул е най-близо до катастрофата, и ги изпраща на мястото. Любка и Георги са принудени да се върнат там, откъдето бягат. Любенов е арестуван и тогава става ясно, че двете ченгета са индиректно виновни за катастрофата, която отне живота на Лорен Пети.

Любенов беше в ареста няколко месеца, след което бе освободен под домашен арест. Делото срещу него все още е на старта, както и това срещу Любка и Георги (виж карето). Самият Любенов се яви на предишното заседание по делото срещу полицаите. Там той участва в качеството си на свидетел, а показанията му в този процес показват, че джигитът съдейства на разследването и това може да бъде взето под внимание от съдия Мила Лазарова, която е начело на процеса срещу Любенов.

 Заседатели прецакват заседанията

Делото срещу двете ченгета - Любка Гечева и Георги Малински, бе спънато поради същата причина, както вчерашния процес срещу Любенов, а именно заради липсващ заседател. Там случаят бе малко по-различен, защото съдебният заседател уведоми Темида, че няма да може да се яви на делото, само 5 минути преди старта на процеса. Това накара съдебния състав да поиска писмено обяснение от дадения заседател, в което да опише причините за неявяването си, както и да обясни защо толкова късно е уведомил съда.

В момента полицайката Любка е с две обвинения - за престъпление по време на служба и за неоказване на помощ при катастрофата. Малински е със същите две обвинения, но срещу него има обвинение и за подкуп от 200 лева, които взел от Любенов, за да не го тества за алкохол и дрога.

Реклама
Реклама
Реклама