Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18400590 www.bgdnes.bg

РЕКОРД! 150 бона обезщетение плаща съдът на турчин

  • След 1034 дни в кауша!
  • 145 лева за всеки ден зад решетките прибира оправданият за трафик на дрога Ремзи Гунана

Рекордно обезщетение от 150 бона прибира оправдан за контрабанда на близо 20 кила хероин! Турчинът Ремзи Гунана изкарва 1034 дни в кауша, като според решение на Софийския градски съд ще получи 145 лева за всеки ден, в който е държан неправомерно зад решетките. Това става ясно от съдебния акт на съдия Петя Владимирова, научи "България Днес".

Реклама

Случаят с дрогата е от 19 юли 2019 г.. Тогава на ГКПП Капитан Андреево е арестуван 56-годишният германец Вернер Рудолф. В неговия "Опел Зафира" митничарите откриват почти 20 кг хероин, скрит в естествените кухини на автомобила. Три дни по-късно антимафиоти задържат в Хасково 42-годишния гастарбайтер Гунана и го тикват в ареста към Централния софийски затвор. Турчинът и немецът били заедно в южната ни съседка, където с монтьори в автосервиз натъпкват 38 пакета с дрогата във вратата на багажника и на автомобила. После Ремзи заминава по-рано за Германия, посочват обвинителите. Дрогата е оценена на 1,7 милиона лева.

Процесът за контрабандата трябва да започне през януари 2021 г., но е отложен заради COVID епидемията. Адвокатите сочат, че нямат връзка с подсъдимите и делото е насрочено за месец по-късно. След пет заседания през септември Хасковският окръжен съд осъжда Гунана на 13 години затвор, а Рудолф - на 9 г. Двамата са глобени с по 100 хил. лв. Те обжалват присъдата пред Апелативен съд - Пловдив.

След три заседания, през юни, служителите на Темида оправдават изцяло турчина по обвиненията, че е подбудител на престъпната схема. Също така изменят мярката му за неотклонение в подписка, която да се изпълнява на адреса му в Германия. Прокуратурата се запъва, но магистратите отказват да наложат забрана на Гунана за напускане на страната.

Държавното обвинение протестира и делото стига до върховните съдии. Те потвърждават оправдателната присъда на Гунана и изменят наказанието на Рудолф на 6 г. килия и намаляват глобата му на 50 бона. Според решението доказателствата срещу Гунана са недостатъчни. Обсъжда се, че Рудолф е дал обяснения под натиск, за да натопи авера си. В хода на процеса немецът се отрича от думите си. Обяснява как е превозена дрогата, но не споменава за участието на Гунана в аферата.

Освен това става ясно, че след ареста Рудолф е държан незаконно в продължение на близо три денонощия и е бил лишен от адвокатска защита. През това време му е позволено от ченгетата да говори с Гунана по телефона, като според магистратите така двамата са имали възможност да се уговорят и да си натъкмят показанията.

Заради различни пропуски на разследващите стават негодни показанията на полицаите, протоколите от използваните специални разузнавателни средства и направената съдебно-техническа експертиза. Така съдържанието на проведените разговори между двамата след задържането им остава загадка. Информацията за входящи и изходящи разговори, неприети повиквания, изпратени и приети есемеси не може да се ползва като годно доказателство.

Реклама

След като решението влиза в сила, турчинът завежда иск за незаконно обвинение на стойност 1,5 млн. лв. Макар съдът да уважава една десета от него, обезщетението пак е в колосални размери. За да го пресметнат, магистратите взимат за пример други дела на арестанти и подсъдими срещу прокуратурата. Производството продължава неразумно дълго време, преценяват магистратите според критериите на Европейския съд по правата на човека.

През близо 3-годишния си престой зад решетките Гунана се вайка, че го обвиняват за нещо, което не е извършил. Недоумява защо толкова време го държат в килия, без да има вина. Изглеждаше изтерзан и отслабнал. Косата му оредява, зъбите му са зле, разказва защитникът му.

Вестта за разследването и тежките обвинения срещу Гунана стига и до Германия, където живее. Там му изнасят багажа от квартирата и го карат да си плати за извозването, като дори образуват изпълнително дело. Запорират му банковата сметка и го карат да започне живота си от нулата. На турчина му се налага да отбягва комуникация в предишната си среда.

Съдът приема, че наистина Ремзи е изпитвал тревожност и страх от осъждане. Притеснявал се и че може да лежи в чужда държава и от условията в българските затвори.

Доставчикът

Доставчикът на 20-те кила хероин остава в сянка по време на процеса. Доказателствата не внасят яснота колко и кои са лицата, снабдили Рудолф с наркотика, и как са го подпомогнали, обсъждат съдиите.

Преди да стане пандизчия, Вернер Рудолф работи в немските железници и развива собствен бизнес. При влизането в България на граничния пункт се спича и граничарите предприемат тараш. Освен наркотиците немецът кътал и 81 хил. евро, които не декларирал на митницата.

Реклама
Реклама
Реклама