Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18420811 www.bgdnes.bg

Митичният Паскал лекува болно сърце в чужбина

Предстои адвокат Галя Гълъбова да представи документите от клиниката

България издирва Никола Николов с европейска заповед за арест

Соченият за контрабандист номер 1 у нас Никола Николов-Паскал лекува болно сърце в клиника в чужбина. Това разбра "България Днес" от адвокат Галя Гълъбова, която брани интересите на "краля на цигарите", погнат по аферата "Митници", пред Темида.

"България Днес" се свърза със защитника на Николов по повод издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА) на Паскал. В неделя имаше дело, на което прокуратурата поиска от Софийския градски съд да бъде издадена ЕЗА, като искането им беше одобрено. Причината бе, че няма доказателства, които да подкрепят казаното от Паскал. Адвокат Гълъбова обаче увери, че на следващото заседание ще бъдат представени всички нужни документи от болницата в чужбина, където се лекува клиентът й.

Реклама

"Ще представя доказателства от болницата на следващото съдебно заседание, на което ще се реши дали окончателно да бъде пусната европейска заповед за арест срещу него. Той наистина е в клиника в чужбина, защото от години има проблеми със сърцето. Николов замина преди доста време, а заминаването му няма нищо общо с акцията срещу Агенция "Митници", изяснява Гълъбова ситуацията около "краля на цигарите" и около това защо той не можеше да бъде открит до този момент и издирването му на българска почва не даде резултати.

В коя държава се лекува забърканият в аферата с Агенция "Митници", все още остава мистерия. Това се очаква да стане ясно на следващото заседание в Апелативния съд в София, когато Темида окончателно ще реши дали да издава ЕЗА или не.

"Паскал не е в Гърция, това са спекулации. В коя държава е, не мога да кажа. Когато представя документите, ще стане ясно къде е", добавя адвокат Гълъбова, която очаква да бъде поискана екстрадицията на клиента й,независимо че лежи в болница в чужбина.

"Очаквам да поискат екстрадицията му, но ако не го направят и Апелативният съд прецени да не пуска европейска заповед за арест, клиентът ми ще се прибере в България след приключване на лечението. Нямаме намерения да усложняваме процеса", категорична е юристката.

"Обвиненията срещу Паскал на този етап са за организирана престъпна група, каквито са на бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, на баща и син Димитрови и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Това все още е работно обвинение. Очевидно още тече разследването, но в най-скоро време очакваме обвиненията да бъдат прецизирани (окончателно изготвени) и тогава ще стане ясно в какво точно обвиняват Никола Николов. Паскал няма от какво да се крие!", отсича адвокат Гълъбова.

Контрабандистът е осветен през 2015 г., когато високопоставен източник от Агенция "Митници" разказва пред медиите, че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните 25 г. Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП "Капитан Андреево" стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв.

Реклама

Николов понася само един сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването под ръководството на Атанас Атанасов, съпредседателят сега на ПП-ДБ, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП "Ново село". В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за "краля на цигарите". След този случай името му повече не се споменава. Задържани са десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил в Гърция, където се твърди, че живеел от години.

Каре: Разследване и обвинения

Преди няколко месеца се проведе операция в Агенция "Митници", при която задържана бе шефката на агенцията Петя Банкова, както и баща и син Димитрови. Освен работните места на обявените за организирана престъпна група претърсени бяха и домовете им. От жилището на Петя Банкова бяха иззети единствено списъци с описание на контрабандни канали, които тя е смятала да разбие и е имала оперативна информация за участието на служители от Агенция "Митници", които са ги прикривали. Към групата бе прикачен и главният секретар на МВР Живко Коцев.

Заедно с Банкова и Мартин и Стефан Димитрови погнат бе и контрабандистът Никола Николов, известен като Паскал. В момента всички са в ареста без него, тъй като властите у нас не знаят къде е прочутият контрабандист, който необезпокоявано действал от над 25 години. Според разследващи журналисти той живее по-голяма част от времето в Гърция, на 25 километра от Кавала. Паскал и банда са обвинени в участие в организирана престъпна група.

Четете още

Контрабандистът Паскал знае, че са го погнали, но бил на лечение в чужбина

Контрабандистът Паскал знае, че са го погнали, но бил на лечение в чужбина

Бившият шеф на МВР дири Паскал (снимки)

Бившият шеф на МВР дири Паскал (снимки)

Адвокат Людмил Рангелов пред "България Днес": Паскал е като Господ - никой не го е виждал!

Адвокат Людмил Рангелов пред "България Днес": Паскал е като Господ - никой не го е виждал!

Ясно е къде се крие митичният Паскал

Ясно е къде се крие митичният Паскал

Реклама
Реклама
Реклама