Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18429181 www.bgdnes.bg

Свобода за шесторна убийца!

Цвета Таскова излиза от затвора в Сливен, дори може да шофира

През 2022 година променят режима й на "лек", бачка в кухнята, в служебния стол, а после като магазинер в служебен бюфет

Шесторната убийца Цвета Таскова, която помете автобус и шест човека загубиха живота си, а 17 бяха ранени, излиза от затвора. Това става ясно от решението на Окръжния съд в Сливен.

Реклама

Таскова бе осъдена на 4 години решетки, а сега, след излежани три години, девет месеца и дванадесет дни, вече няма да търка нара в пандиза в Сливен. Реално Таскова е лежала в женския затвор едва 2 години и 9 месеца, 1 година от присъдата си е съкратила с работата си зад решетките и 10 дни са й зачетени от ареста.

На делото за условното предсрочно освобождаване се оказва, че началникът на затвора в Сливен е бил съгласен с искането и го е сметнал за основателно. Прокурорът също се оказва на подобна позиция и дори казва, че трябва да се уважи молбата на Таскова за условно предсрочно освобождаване. Темида се съгласява, защото поведението на шесторната убийца зад решетките било примерно, а рискът от рецидив бил нищожен.

Според затворническата институция зад решетките Таскова има "добро и примерно поведение, работи усърдно, не е създавала проблеми. Разбирала се е със служителите в панделата. До настоящия момент не е наказана и няма регистрирани нарушения. Награждавана е многократно по повод отчетени конкретни позитивни участия и успехи в трудовата активност". Това сочат данните, предоставени от шефа на пандиза пред Темида.

Също така на Таскова са й извършени пет оценки за степента на риска от рецидив. Всичките показват, че рискът е нисък. Шесторната убийца е бачкала през целия си престой в сливенския зандан. Първоначално работи в затворническа кухня. През 2022 година началникът на затвора променя режима й от "общ" на "лек", което й позволява да се премести на работа в служебния стол, а понастоящем е преназначена като магазинер в служебния бюфет на пандиза.

"Работи с добро ниво на изпълнение на поставените трудови задачи, влага усърдие и допълнителни усилия за подобряване на работните процеси. С осъзнато отношение е към трудовата дейност и ясна визия за представянето си в тази област, разбирайки значението и смисъла й за поправителния процес", пише в документите от затвора.

Реклама

Става ясно също, че Таскова е преодолявала негативните аспекти на престоя и е изразявала себе си чрез танцово и театрално изкуство, литература и арт дейности.

След като всичко това е изложено пред съда, магистратите преценяват, че Таскова не е конфликтна личност, че съжалява за случилото се и ще води законосъобразен начин на живот, когато излезе от затвора. В крайна сметка я освобождават, а по всичко личи, че прокуратурата няма намерения да протестира, съдейки по тяхното съгласие и дори подкрепа по време на делото за условно предсрочно освобождаване. Очаква се до дни Таскова да бъде освободена от затвора в Сливен.

Припомняме, че през 2018 година, петък, 13-и, Таскова хвърчи със 120 км/ч на магистрала "Тракия" и тръгва да изпреварва автобус, пълен с пътници. Не успява и се удря в него брутално. По време на изпреварването Таскова завива вдясно, при което колата й "Рено Меган" с челната си дясна част се удря в лявата странична част на автобуса. Последва приплъзване, а в резултат от вклиняването на колата в автобуса той се накланя. Според разследващите за шофьора на автобуса е било невъзможно да го контролира. Заради инерционните сили пък част от пътуващите потрошават с телата си десните стъкла на автобуса и изпадат навън.

Впоследствие обвинението срещу тогава 33-годишната жена беше, че не е осигурила странична дистанция при изпреварването на автобуса и така по непредпазливост е предизвикала катастрофата. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 3 до 12 години затвор. Тогава според прокуратурата катастрофата е била предотвратима, ако при изпреварването Таскова беше осигурила минималната странична дистанция. Тя беше осъдена още на първа инстанция от Софийския окръжен съд на 4 години затвор, след като призна вината си и наказанието й от 6 години беше намалено с 1/3. След това присъдата беше потвърдена от апелативния съд, който я оправда само за това, че случаят е особено тежък.

Таскова и защитата й обжалваха пред ВКС с мотив, че и това наказание е явно несправедливо, тъй като е млада, с чисто съдебно минало, без други нарушения на пътя. Дори била оказала помощ на пострадалите и се разкайва за случилото се.

Според върховните съдии обаче високата обществена опасност на деянието не позволява по-лека присъда и в крайна сметка я закова с 4 години зандан, но всеки миг Таскова отново ще помирише свободата.

 Показанията на шофьора

"Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, в дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва, мисля, "Рено Меган". Отправям си погледа напред и я чакам да мине. В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като удари автобуса в средата, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът стана неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна. Не съм се движил с повече от 95 км/ч. Каквото можах, го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася." Това казва водачът на автобуса Веселин Георгиев пред разследващите. Показанията ги дава, докато лежи в болница с контузия на гръдния кош.

Реклама
Реклама
Реклама