Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18437273 www.bgdnes.bg

Проститутка набъркана в мистерията с Ларс Миттанк

10 години от изчезването на германеца на летището във Варна

Труженичката посочва къде е видяла издирвания мъж, но близките не казват за новите улики

Проститутка се забърква в мистерията с безследното изчезване у нас на германския турист Ларс Миттанк! Това става ясно навръх 10-годишнината от издирването на младия мъж, научи "България Днес". Германецът се изпарява от летището във Варна след почивка с приятели на Златни пясъци, когато е 28-годишен. Последно той се обажда на майка си, притеснен, че някой иска да го очисти. След това хуква от аеропорта, прескача висока ограда и тръгва сред поле от слънчогледи. Близките му смятат, че може да си е ударил главата и да си е загубил паметта. Затова не спират да го търсят.

Реклама

Свидетели се кълнат, че са го видели на магистралата, а според различни сигнали се е движел бос по аутобан в Бразилия и е возен на стоп от шофьор в Дрезден. Въпреки тези и много други предположения все още няма улики къде е Ларс, но близките му не губят надежда.

Наскоро разкриват, че той е бил видян от проститутка. "Дамата успя да ни разкаже подробност, която ни направи много сигурни, че видяното е истина", сочат от семейството на изчезналия. Според запознати жрицата на любовта е била сигурна, че е говорила с него. Твърди, че той й казал, че живее в хотел наблизо. Посоченият адрес се оказва пустош. Не става ясно дали труженичката е видяла германеца след изчезването му и как показанията й помагат да се разкрие случилото се с него. Сигурно е само, че Ларс няма татуировки, така че жената с най-древния занаят не го е разпознала по рисунка на тялото.

Имаме нови улики, но те няма да се съобщават, докато не се провери информацията. Умишлено не даваме всички подробности, които имаме, надяваме се да ни разберете, признава майка му Сандра в социалните мрежи. Тя и екипът й от детективи внимателно селектират информацията - коя да е публична и коя не.

"В България и съседните държави има опитни търсачи, които са готови във всеки един момент да реагират, ако изскочи някаква улика. Търсим навсякъде. Всички заедно ще го преодолеем! Заедно сме денонощно!", казват дирещите Ларс.

Те призовават доброволците да не бродят из страната ни в издирване на германеца, за да не се излагат на опасност. "България е красива страна с красиви кътчета и страхотни хора", отговарят приближените на въпрос да се избягват ли пътувания до държавата ни. По думите им родните общини и правителството вече не искат да разпространяват листовките за търсенето на Ларс. Негативно е и мнението им за варненската аерогара, откъдето са последните кадри на бягащия чужденец. "Това не е нормално европейско летище! Стандартите не са спазени!", смятат притеснените му роднини.

Поне по 4 пъти на седмица някой "вижда" Ларс. Толкова съобщения получават близките му през лятото. През зимата сигналите намаляват. Някои злоупотребяват с горещата линия и каналите в социалните мрежи. Екипът от детективи е категоричен, че не е възможно търсеният мъж да е държан като затворник, защото редовно се проверяват местата за лишаване от свобода, психиатриите и т.н.

Реклама

Във връзка с това, че приятелите на Ларс си тръгват от България ден по-рано, майка му е запитана дали им се сърди. Сандра Миттанк отговаря, че те не трябва да се чувстват виновни, защото именно синът й е настоявал да летят.

Ларс Миттанк се превръща в един от най-известните издирвани хора. За него е направен документален филм, който е качен във видеоплатформите. За отрицателно време събира над 100 хиляди гледания. Потребителите коментират известните улики и задават въпроси. Някои подават сигнали, че са видели мъж, който им прилича на изчезналия.

Ларс и приятелите му, дошли на Златни пясъци, за да купонясват, трябвало да летят предния ден за Хамбург. Миттанк им заявява, че няма да пътува с тях. Предишната вечер той като фен на "Вердер" се сбива в заведение с няколко привърженици на "Байерн". При мелето тъпанчето му е спукано, а лекарите му нареждат да не лети. Затова поръчва на аверите си да се прибират и ги уверява, че ще се оправи.

След това поведението му рязко се променя. Обажда се на майка си и й казва да блокира всичките му банкови карти. После набързо й обяснява, че го преследват фенове на "Байерн" и търси място, където да се скрие.

Обаждането прекъсва внезапно. Малко по-късно Сандра успява да се свърже отново със сина си. Тогава Ларс мистериозно обяснява, че се е скрил на "сигурно и високо" място. При третото обаждане, около 5 часа сутринта, той казва на майка си, че е взел такси и е на летището. От там следите му се губят окончателно.

Както се проследява и във филма, на 8 юли 2014 г. сутринта Ларс пристига на летището във Варна, за да хване полет за Германия. Излиза от таксито, взима си чантите и отива в кабинета на лекаря на летището. Иска да се допита до него за травмата на ухото и предписания му антибиотик. Медикът го успокоява, че може да лети. В това време в стаята влиза неизвестен строител, тъй като тогава аеропортът е в ремонт. Близките още издирват кой е мистериозният работник, защото след посещението поведението на Ларс става още по-плашещо. "Не искам да умра тук. Трябва да се махна от тук", започва да крещи той.

След това кадрите от охранителните камери показват как бяга без багажа си през залата на заминаващите. Заобикаля паркинга и се изкачва над висока ограда от бодлива тел, след което изчезва в полето край летището.

Търсят го с изкуствен интелект

Семейството на Ларс създава и снимки чрез изкуствен интелект, за да го състари и да покаже как би изглеждал днес. Заради предположенията, че е с амнезия, той е изобразен като бездомник, с прораснали коса и брада, с остри черти и изпъкнали скули.

По-голямата част от детективите и запознатите с историята са на мнение, че с германеца се е случило най-лошото. Експерти отбелязват, че младият мъж може да е станал жертва на българската организирана престъпност.

На въпрос дали Ларс още е жив, майка му отговаря: "Има голям шанс той да се върне. Той просто се нуждае от помощта ми. Вярвам на майчинското усещане. Няма да се откажем".

Реклама
Реклама
Реклама