Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18456441 www.bgdnes.bg

Нашенци забъркани в трафик на кокаин за 45 милиона евро

Претърсват имоти в България, свързани с дрога, намерена на лодка

Наркотикът е спипан през декември, някой от екипажа пропява и Европол нарежда да бъдат извършени обиски на къщи у нас

Нашенци са забъркани в трафик на кокаин на Карибите на стойност над 45 милиона евро. Това става ясно от продължилата над половина година спецоперация на Европол, която е резултат на заловен кокаин на стойност 45 милиона евро през декември миналата година. Непосредствено след последната част от международната акция, на 24 юни, са извършени няколко обиска в България.

Реклама

В деня на мащабната операция, която е в ход от миналата година, са арестувани 39 човека. Трафикантите са сгащени в Испания, Норвегия, Полша и в Обединеното кралство. Това се случва след залавянето на платноходка през 2023 г., за която разследващите са имали данни, че превозва дрога, и то не за пръв път. Тогава, при обиска на плавателния съд, следователите откриват кокаин на улична стойност над 45 милиона евро. Екипажът от 8 души е арестуван, а очевидно вече някой е пропял и е издал участници, скривалища и ключова информация за разследването.

След първите действия по операцията през 2023 г. в рамките на разследването Европол успя да разработи разузнавателни методи и подходи, които да доведат до разнищването на цялата международна кримиорганизация. Това доведе до допълнителни разследвания и оперативни дейности, включващи 10 държави, една от които е България.

Благодарение на именно тази информация на 24 юни едновременно са извършени общо 47 обиска на къщи в България, Колумбия, Норвегия, Панама, Португалия, Испания и Тринидад и Тобаго. Впоследствие са арестувани още трима души, като за момента няма яснота дали има българин между тях.

Заподозрените са арестувани като част от международна организация, занимаваща се с трафик на наркотици, предимно на кокаин. Испанските власти работят в тясно сътрудничество с норвежката полиция, Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, с родните власти и с Администрацията за борба с наркотиците на САЩ. Целта на работната група се насочва към организация за трафик на наркотици, която има връзки с Балканите, чиито власти също съдействат на разследването.

По време на разследването, което все още е активно и трае над 8 месеца, агентите са идентифицирали общо 10 кораба, използвани от кримиорганизацията по "маршрутите на наркотиците", и че престъпниците имат различни бази на операции в Испания и Южна Америка. Смята се, че са замесени няколко нашенци и са извършени обиски в къщите им, като се предполага, че там може да има инкриминиращи ги улики, които да осветят още повече кримиоперациите за трафик на кокаин, както и други маршрути, които са използвали бандитите.

Към момента е ясно, че трафикантите на кокаин са използвали скривалища в Испания. По-точно във Валенсия, Аликанте, Алмерия, Малага и Канарските острови. Там са били логистичните им точки, преди да отплават за Южна Америка. Там са били използвани апартаменти и къщи Бразилия, Колумбия, Гвиана, Тринидад и Тобаго, Сейнт Лусия, Барбадос или Панама. В Южна Америка са поддържани платноходките, готови да плават. Кокаинът е взиман от бреговете на Карибските острови, като след това платноходките отплават към Испания, откъдето дрогата е разпределяна до различни страни от ЕС чрез сухопътен транспорт, включително и в България.

Реклама

Екипажът на платноходките е вербуван в Норвегия от един от лидерите на организацията за трафик на наркотици, която Европол е определила като мишена с висока стойност. Този човек беше сред арестуваните в Норвегия на 24 юни.

Към момента няма яснота каква е била ролята на нашенците и дали има арестувани българи със сигурност, но едно е ясно и това е, че група българи са подпомагали международната престъпна организация, като са разпределяли дрогата на нашия пазар и са осигурявали безпроблемното й минаване през граница.

Скоро се очакват подробности относно обиските у нас и българското участие в кримигрупата.

 Намесени сме и в операция "Пандора"

85 ареста и над 6400 предмета са открити по време на годишната операция срещу международния трафик на изкуство. Тази акция, наречена "Пандора", също е ръководена от Европол и Интерпол.

По време на операция "Пандора" са извършени няколко хиляди проверки на безброй летища, пристанища и гранично-пропускателни пунктове, както и в аукционни къщи, музеи и частни жилища. Правоприлагащите органи следят мрежата и извършват над 6000 онлайн проверки, които довеждат до възстановяването на 580 откраднати стоки. В участващите държави все още се водят около 113 наказателни и 137 административни дела, като се очакват нови арести и конфискации.

За изненада на всички и България е в тази операция.

Преди дни Агенция "Митници" залови 432 старинни монети и други културни ценности, идващи от Турция и предназначени да стигнат до Франция, където да бъдат продадени на черния пазар. Има няколко задържани трафиканти у нас, които са от български произход.

Реклама
Реклама
Реклама