Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18540388 www.bgdnes.bg

Парамедици разкриват взривовете в Елин Пелин

*Починалият доц. Шишков може би е споделил причината за трагедията, преди да издъхне

*Дъщерята на загиналия преподавател изхвърча на няколко метра от ударната вълна

Реклама

Парамедиците се очаква да разкрият какво се е случило преди взривовете в Елин Пелин, защото раненият доц. Шишков вероятно им е споделил информация, преди да издъхне, в която се крие истината за трагедията. Това казаха пред "България Днес" запознати с разследването. Според тях това е огромен шанс да се стигне до истината.

По този повод "България Днес" се свърза с експерта по взривове и бивш министър на МВР Валентин Радев.

"Изключително трудно е разкриването на такива случаи. Моят 30-годишен опит показва, че е почти невъзможно да се стигне до истината. Много е малък шансът да има останали някакви улики, защото при температура от 1000 градуса няма как да остане каквото и да е било, което да ни свидетелства за причините за взрива и за пожара. Единственият шанс на прокурорите и на следователите, ако са имали късмет, е нещо да е изхвърлено на голямо разстояние от взрива и те по него някак да стигнат до истината и причината. Например да преценят, че този даден предмет не е имал място в склада с фойерверките и стане ясно, че той е част от първопричината за взрива. Но това е една много малко вероятна версия", споделя експертът по взривовете.

"По-голямата вероятност е случаят да бъде разкрит по свидетелски показания или ако има някакви запазени образи и видеоматериали в камерите в самия склад. Например момчето, което помогнало на доцента. Младият мъж го качва в колата си. Той е жив, тежко е обгорен, но е комуникативен. Преподавателят говори с момчето, което го качва в колата и го кара към линейката. После може да е говорил и пред парамедиците, които го закарват до "Пирогов". Това са най-важните данни, по които може да се разбере каква точно е била първопричината. Прокуратурата и следствието имат и друга цел, която е да се разбере кой е виновен", допълва Валентин Радев.

"Взривът, тоест взривното горене, не е било слабо, защото всичко е обгорено, а дъщерята е изхвърлена на няколко метра. Имало е взрив, след него ударна вълна и след това вече е настъпило горенето. Това е информацията, с която разполагаме до този момент. Според мен взривовете не са умишлени, но и това се разследва от следователите. Причината е дефектно пиротехническо изделие, статично електричество или някаква човешка грешка", завършва ексминистърът на МВР.

Припомняме, че взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин отнеха живота на четирима души. Това са доц. Петър Шишков, дъщеря му Кристина Шишкова, Теодор Попов, синът на собственика на "Енигма" Тодор Попов, и 60-годишен мъж, чието тяло все още не е идентифицирано. 

Реклама

 Предупреждение

Вследствие възникналия инцидент в склада за пиротехника в община Елин Пелин, който се взриви миналата седмица, е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са животозастрашаващи. Това предупреждават от Община Елин Пелин.

Хората не трябва да ги докосват и местят. Ако бъдат намерени такива, гражданите трябва да се обадят на телефон 112. На терен са военнослужещи, които правят обходи и събират остатъците от пиротехника, също така има и поставени табели.

От полицията възнамеряват пътят Елин Пелин - село Гара Елин Пелин да бъде затворен до петък.

Четете още

Огнеборците открили Петър Шишков прав в горящия склад

Огнеборците открили Петър Шишков прав в горящия склад

Предупреждение за Елин Пелин: Околността може да е осеяна с невзривена пиротехника

Предупреждение за Елин Пелин: Околността може да е осеяна с невзривена пиротехника

ОФИЦИАЛНО! Загинал е синът на собственика на гръмналите складове, Теодор стана звездичка

ОФИЦИАЛНО! Загинал е синът на собственика на гръмналите складове, Теодор стана звездичка

КОШМАР! Жертивите след взривовете в Елин Пелин вече са четири, откриха два овъглени трупа

КОШМАР! Жертивите след взривовете в Елин Пелин вече са четири, откриха два овъглени трупа

Реклама
Реклама
Реклама