Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18558643 www.bgdnes.bg

По снимка на череп разпознават трупа на изчезналия Галин

Близо година по-късно разпитват свидетели надз

Близките се съмняват, че при издирването на младия мъж са използвани термокамери и кучета

С ДНК анализ и снимка на череп идентифицират тялото на изчезналия Галин Димитров от Русе! След почти година криминалистите установяват категорично, че намереният в река Черни Лом труп е на 30-годишния мъж, научи "България Днес".

Реклама

За целта използват ДНК изследване и сравняват черепа на трупа със снимка на главата на русенеца. Тялото е намерено разложено и разчленено, на съдебните медици им е трудно в началото да определят дори пола. Патоанатомите предполагат, че трупът може да е разкъсан от животни, но се работи по всички версии.

Още от самото начало досъдебното производство е образувано за убийство от неизвестен извършител, каквато е практиката в подобни случаи. Макар и самоличността на трупа да е установена, разследването все още продължава, докато се изясняват обстоятелствата покрай мистериозната смърт на младия мъж. Следователите имат да разпитват още свидетели, разкриват запознати.

"Досъдебното производство не е приключило, срокът му е удължен до 17 септември", разкри пред вестника окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Тъй като се води разследване за криминално престъпление, на семейството не е позволено да кремира останките на Галин, понеже може да се наложи ексхумация.

Следите на Галин се загубват в края на август м.г. край русенското село Кошов, докъдето го докарва приятел на баща му. Тъй като иска да си почине за няколко дни, тръгва с раница с малко дрехи. Пристига в къща за гости на 25 август следобед. Настанява се в стаята, но стои отпред и си цъка на телефона. Пита персонала за местния магазин. Хазяинът забелязва, че наемателят е разтревожен да не би някой от Русе да го познае, защото признал, че си има проблеми.

Минути след 17 часа Галин звъни на телефон 112, че го преследват и го гонят да го убият по поречието на Дунав. След това изчезва безследно. Около 18,30 ч. на мястото пристига роднина, който започва да го търси. По това време вече и кметът Михаил Маринов е наясно, че се издирва млад мъж. Около 19 часа джиесемът на издирвания е намерен на хълм край клетка на мобилен оператор.

Реклама

Именно хълмът е точката, посочена от радиестезиста Ивелин Иванов. Той също се включва в издирването със замервания. Феноменът успява да локализира изчезналия Сашко от Перник. По подобие на случая с момчето, роднините на Галин също оставят храна в гората. През първите седмици дори намират опаковки и таят надежда да е жив.

Галин е в неизвестност повече от месец, когато мистерията около него се заплита с намирането на неидентифицираното тяло, изплувало от реката край местността Селището. Тогава трупът е огледан от служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", полицията и съдебен лекар, след което е откаран за аутопсия в Съдебна медицина при университетската болница "Канев" в Русе. Ако установим извършено престъпление, ще повдигнем обвинение, заканват се тогава разследващите.

Близките се надяват първите дни, че Галин е търсен с термокамери и със следови кучета, но наскоро разбират, че полицията не е използвала такива методи и въобще не е имало разрешение. От ОД на МВР отказват подробности заради течащото разследване. Роднините също не искат да коментират, докато не получат официални документи.

След изчезването на Галин те организират акция по издирване. Опасяват се, че той може да е уплашен и да не откликне на непознати. Подозират, че може да е изпаднал в депресия или да е отключил друго психично състояние. В последните месеци мъжът започва да се държи по-странно, след като на негов роднина откриват заболяване. Съмненията са свързани и с работата на Галин като таксиджия - че може да е станал свидетел на нещо.

Месеци наред семейство Димитрови живеят в неизвестност. "Живеем почти само в предположения. Вече не издържаме, просто искаме да знаем какво става", коментира преди време Ивелин Димитров, брат на изчезналия.

Погребението

В събота ще бъде погребан Галин в родния си град. Опелото ще е в гробищен парк "Чародейка", съобщават близките. "Нещо умира в душата, когато скъп човек си отиде", казват роднините за младия мъж. Те се надяват той да намери покой, след като следствените действия с тялото са приключени.

Реклама
Реклама
Реклама