Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18568426 www.bgdnes.bg

Почна дело срещу мъж, пребил до смърт дядо с брадва

Соченият за килър признава вината си, грози го доживот зад решетките

След жестокото убийство обвиняемият бяга и се крие в хостел в Благоевград, но ченгетата го спипват след 6 часа

Темида погна Александър Александров, за когото се твърди, че е пребил до смърт пенсионера Атанас Николов с брадва заради 200 лева. Драмата се разигра в село Гарваново в началото на миналата година. Това стана ясно преди ден, когато Окръжният съд в Хасково даде ход на делото.

Реклама

Спряганият за извършител е погнат за убийство с особена жестокост и го грози доживотен затвор без право на замяна.

Според държавното обвинение на 16 януари около 17:30 часа Александър отива до дома на жертвата Атанас, по прякор Глезос, за да поиска поредния заем. Този път Александър настоявал за заем от 200 лева от 67-годишния човек. Глезос категорично отказва на обвиняемия да му даде пари и това вбесява Александър. Избухва разгорещен скандал между двамата мъже. Обвинението твърди, че Александър грабва брадва, която стои в близост до него, и нанася няколко удара с нея по главата на възрастния човек.

От жестоките удари, които почти отсичат главата на Глезос, възрастният мъж умира в агония и кански мъки. Твърди се, че когато осъзнава какво е сторил, Александър се измъква от къщата на жертвата си и побягва. Спряганият за убиец заключва вратата на къщата отвън. Отива до реката, която е в непосредствена близост до селото, и изхвърля ключовете и брадвата, с която е ликвидирал жертвата си. Няколко часа се скита и се чуди какво да прави. Междувременно съседи на Глезос откриват трупа му и се обаждат на ченгетата. Тогава органите на реда тръгват по дирите на Александър. Тогава соченият за убиец още е в района, но решава да се метне на такси и да се скрие в Благоевград. Там се настанява в невзрачен хостел, но късметът му изневерява. Ченгетата го арестуват още на следващия ден рано сутринта.

Малко след като е заловен, Александър признава за убийството и мотива за ужасяващото престъпление. Соченият за килър е в ареста от миналата година. Докато търка наровете в пандиза, разследващите разпитват множество свидетели - съседи на Глезос, както и неговата сестра. Всички те потвърждават, че Александър постоянно е искал пари от жертвата си и като цяло от всички в селото. Ченгета провеждат и следствен експеримент, с който установяват механизма и начина на извършване на престъплението.

Ако бъде признат за виновен, Александър го грозят от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Ако реши и признае вината си и пред Темида, както е направил пред разследващите, то делото ще протече по съкратената процедура и най-вероятно няма да получи доживотен затвор без право на замяна. Това предстои да стане ясно на 2 септември, когато предстои делото да продължи по същество. Темида реши и да конституира като частен обвинител и граждански ищец сестрата на убития, тъй като тя е единствената му роднина.

Реклама
Реклама
Реклама