Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18588853 www.bgdnes.bg

Тираджия осъден у нас на 14 г. за контрабанда на 37 кг дрога във Великобритания

Прецакан! На Острова щял да лежи само половината!

Кирил Хубавенски съкращава 2 г. от наказанието с "хоум офис" работа, но тук не му ги признават

Прецакан е тираджия, осъден за контрабанда на наркотици за над 3 млн. паунда във Великобритания! Кирил Хубавенски има 14-годишна присъда на Острова, но идва да лежи в родината! Вместо да му намалят наказанието, магистратите приемат пълната присъда! Това става ясно от решение на съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Тираджията е спипан на 20 юни 2020 г. на английското пристанище Дувър. Под матрака на леглото в кабината му британските митничари откриват пакети с 11 кг хероин и 26 кг кокаин. Дрогата е оценена на 3,2 млн. паунда. Това е втората голяма наркопратка, която залавят на пристанището за годината.

Първоначално Кралският съд в Кентърбъри дава 16 г. решетки на нашенеца, но Апелативният съд в Лондон изменя решението и определя 14 г. затвор. По време на процеса става ясно, че подсъдимият е осъждан за убийство, което е излежал през 2014 г. Той е от правешкото село Видраре, със средно професионално образование и работи като международен шофьор в транспортна фирма. Женен е, с едно дете.

В началото на февруари 2022 г. Хубавенски влиза в английския пандиз. Там изкарва повече от 2 г., когато го депортират в родината със забрана да не стъпва повече в Обединеното кралство. Шофьорът не подозира какво го чака. В средата на юни т.г. той е върнат в България и се изправя пред съда. Процедурата е инициирана от главния прокурор по силата на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) и Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода.

Защитата на тираджията настоява за редуциране на наказанието му по вид и размер. Юристите прилагат писмени документи и се позовават на протокол към Конвенцията за трансфер на осъдените лица, съгласно който присъдата трябва да се редуцира от 14 на 7 г. Като доводи адвокатът изтъква доброто поведение на клиента му в килията, ниския риск от рецидив, получени похвали и документи за поправянето му. Отбелязват се и критериите на Европейската конвенция за защита правата на човека, според които на всеки трябва да бъде наложено справедливо наказание.

"Оставайки там, осъденият е щял да излежи 7 години лишаване от свобода. Имайки възможността да остане там, по независещи от него причини той е транспортиран до Република България да излежи остатъка от наложеното там наказание при тези условия, считам, че намаляване на присъдата ще бъде в негов интерес и по този начин ще се гарантират неговите права", обяснява защитата.

В съдебната зала проговаря и самият затворник. По думите му във Великобритания му дават възможност да си намали присъдата на около 5 г. и реално са щели да му останат по-малко от 2 г. "Има допълнително намаляване на присъдата от хоум офиса, който дава между 18 и 24 месеца - още едно приспадане. Аз имам документ, който също гласи това. Ако бях останал там, имах да доизлежа 18 месеца", изтъква Кирил Хубавенски. От изявлението му не става ясно с каква работа "от вкъщи" се е занимавал.

Реклама

Според съда няма основание да бъде намалена и редуцирана, тъй като за това престъпление в българските закони е определено наказание от 10 до 15 г. затвор и глоба от 100 до 200 бона. Понеже не се предвижда по-ниска присъда, магистратите отказват да се смилят над осъдения зад граница. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Предупреждение

"Престъпните групи разчитат на корумпирани шофьори, за да внасят незаконни стоки на Острова. Те играят важна роля в престъпната верига, като свързват картели в Южна Америка с улични банди в Обединеното кралство", коментира след акцията Деби Кук, шеф на операциите на подразделението на криминалната агенция в Дувър. Тя се надява сериозните присъди на Хубавенски и други двама негови колеги да служат като предупреждение към други превозвачи и да стреснат тези, които биха помислили да постъпят като тях.

Реклама
Реклама
Реклама