Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18596844 www.bgdnes.bg

Василка продава бебето си в Гърция като Русия ангел

  • Южната ни съседка погва трафикантката на пеленачета, грозят я 10 г. решетки
  • Обвиняемата за далавери със 17 новородени е екстрадирана за съдебен процес, но ще лежи у нас

Василка Ангелова продава бебето си в Гърция, както направи преди години майката на Мария, която стана известна като Русия ангел. Погнатата за трафик на хора нашенка е екстрадирана в южната ни съседка, за да се изправи пред Темида. Това разбра "България Днес" от свои източници в Софийския градски съд, който одобри екстрадицията на Василка.

Реклама

Жената е заподозряна освен в продажбата на собственото си бебе, което е момченце, така и в продажбата на най-малко 17 новородени родени в болница в Катерини, Гърция. Нашенката е извършвала схемата от 2013 до 2015 г. срещу заплащане и е действала като посредник според гръцката прокуратура. Бебетата са продавани от българи на гърци именно през Василка, която винаги е вземала тлъста сума за посредничеството си. Според гръцките власти е напълно възможно Василка да движи цяла престъпна организация, която се занимава с трафик на хора и по-скоро с продажба на деца, което е напълно незаконно и нехуманно.

След като разследващите в Катерини се усъмняват в схемата, която движи Василка, жената е погната, но от нея вече няма и следа. Тогава съдът в Катерини дава разрешение на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), която впоследствие е одобрена и от Апелативния съд в Тесалоники. Василка реално е обвинена в трафик на хора от гръцката прокуратура, защото според разследващите там е продала бебето си. На този етап Василка няма обвинения за продажбата на другите повече от 17 бебета.

Според гръцките съдебни власти деянието е извършено преди близо 10 години, а именно на 8 октомври 2014 г., в Акушеро-гинекологичното отделение на болницата на град Катерини. Там Василка ражда момченцето си и го продава срещу неизвестна към този момент сума. Тя дава пеленачето на трима българи, които посредничат за осиновяването на детето от двойка гръцки граждани, но процедурата е незаконна, защото не е минала през нужните институции, няма документи и са взети пари, които впоследствие са дадени на Василка, смятат разследващите в южната ни съседка. Относно схемата с другите бебета следователите в град Катерини още нищят случая и по неофициални данни майките, които са си продавали бебета през Василка, са именно българки.

За това престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 5 до 10 години съгласно Наказателния кодекс на Република Гърция.

След като издават ЕЗА, започва издирването на Василка из Европа. В крайна сметка е сгащена в село Камено, Бургас. Родните ченгета получават оперативна информация, че Василка се укрива в родното си село, и сформират няколко екипа и се запътват към местоположението на Василка. Първоначално я дебнат и след известно време я арестуват и я тикват в килия. Впоследствие Окръжният съд в Бургас е остави в килията до екстрадицията й, която вече е факт.

Реклама

След като бъде изслушана в Република Гърция, Василка ще бъде върната у нас, за да изтърпи тук дадената й присъда, а докато гръцките магистрати се произнесат по делото, ще й бъде наложена мярка за неотклонение, която Василка също търпи в България.

 Както майката на Русия ангел Мария

Сагата с Русия ангел Мария започна през октомври 2013 г., когато красивото момиченце бе намерено в ромски катун до Фарсала, Гърция. Откриването на Мария беше пълен късмет, защото в дадения ден тамошните ченгета бяха организирали спецакция против дрогата и обикаляха катуните в търсена на наркотици. Необичайните цветове на детето на фона на мнимите му родители накара ченгетата да заподозрат, че има нещо гнило. Това в крайна сметка доведе до ДНК тест. Биологичното изследване доказа, че Русия ангел е дете на Сашка и Атанас Русеви от Николаево, които имат още няколко деца албиноси. Двамата твърдят, че не са продавали дъщеря си на гръцките роми, а не са имали пари да гледат детето и го оставили за малко там. Семейството на Елефтерия и Христос пък настояваше за попечителство над Мария, но така и не го получи.

Впоследствие срещу майката Сашка бе образувано досъдебно производство за това, че през 2009 г. е дала съгласие за продажбата на малката Мария в чужбина. В крайна сметка обвиненията бяха свалени поради липсата на доказателства. Междувременно ромското семейство, при което бе открит Русия ангел, пък бе арестувано в обвинения за документна измама и отвличане.

Само няколко месеца след откриването на Мария гръцките власти съобщиха за второ българско дете, намерено в ромски катун край Катерини, а по неофициална информация семейството го получило от мнимата майка на Мария, която пък го взела от българка. Властите се усъмнили, защото семейството от Катерини се опитало да регистрира детето в общината, а родителите били на възраст. Никой не повярвал, че на 60 години имат бебе. В крайна сметка и това дете се оказа българче, което е продадено.

След цялата сага Русия ангел остава да живее в Гърция, а съдът в Лариса постанови, че благотворителната фондация "Усмивка на детето" получава пълно попечителство на Русия ангел Мария. Решението бе взето в края на 2014 година.

Четете още

18 месеца затвор за трафикант на бебета
18 месеца затвор за трафикант на бебета

18 месеца затвор за трафикант на бебета

3 г. условно за трафиканти на бебета
3 г. условно за трафиканти на бебета

3 г. условно за трафиканти на бебета

Затвор до 3 г. грози голямата сестра на Русия ангел -  държала децата си голи и гладни

Затвор до 3 г. грози голямата сестра на Русия ангел - държала децата си голи и гладни

Нов рус ангел в циганско гето в Гърция.
Малката Николета отвлечена за 3 бона
Нов рус ангел в циганско гето в Гърция.
Малката Николета отвлечена за 3 бона

Нов рус ангел в циганско гето в Гърция. Малката Николета отвлечена за 3 бона

Реклама
Реклама
Реклама