Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18596894 www.bgdnes.bg

Счупена ръка оневинява заподозрян за осквернения паметник на Холокоста в Париж

Само снимал клип по време на акцията "червени ръце"

Кирил Милушев имал психични проблеми и опит да се самоубие

Счупена ръка може да оневини заподозрян за гаврата с паметника на Холокоста в Париж, научи "България Днес"! Кирил Милушев е погнат с още двама българи за боядисването с "червени ръце" на Стената на праведните в Мемориала на Шоа във френската столица. След близо два месеца разследване нашенците са разобличени благодарение на видеокамери, а властите изпращат искане за екстрадицията им.

На 27-годишния Кирил може и да му се размине занданът. По време на атаката с червената боя той е бил с фрактура на кост на дясната ръка и не е можел да рисува никакви графити, разкрива в съда адвокат Иван Попниколов, като представя и документи. По думите му Кирил само е снимал клип с телефона си. Охраната на мемориала го е видяла и го е принудила веднага да го изтрие. Ако се докаже, че Милушев не е участвал в боядисването, той може да се отърве с по-лека присъда, коментират юристи.

Реклама

Освен проблема със счупения горен крайник се оказва, че нашенецът страда и от психично заболяване. В ареста не му се оказват адекватните манипулации. Преди 20 дни е бил в психиатрично отделение. Медиците са му предложили или да приема медикаменти, или да бъде приет в клиниката в Суходол за интензивна терапия, обяснява защитникът.

Заболяването на Кирил се отключва преди 7 години, когато е в Щатите. Там дори пробва да се самоубие, като се хвърля в река. Със съдействието на властите е транспортиран в България и е подложен на лечение, след което влиза в ремисия. Лекарите му препоръчват да не спира да пътешества като вид терапия. Преди няколко месеца отново се озовава в чужбина. След екскурзия във Франция отива в Чехия, където на жп гара получава криза. Налага се отново дипломатическа намеса за връщането му в родината.

Заподозреният дава обяснения, че е бил подведен от двамата си познати. Това са 35-годишният Георги, пуснат срещу 5 бона гаранция, и още един българин, който е заловен в Хърватия. Според френските власти те са действали като организирана банда за унищожаване и повреждане на чуждо имущество по етнически, расови и религиозни подбуди.

Своеобразните графити с 35 "червени ръце" се свързват с убийството на израелски войници преди години в Рамала. Символите се появяват на Мемориала на Шоа и сгради в 4-ти и 5-и район на Париж в нощта срещу 14 май т.г. върху плочите с имената на "праведниците" - 3900 мъже и жени, помогнали за спасяването на евреите по време на Втората световна война.

При проучване на видеокадрите от региона се установява, че след атаката нашенците са избягали на изток към автогара Берси. После са се качили безпрепятствено на автобус за Белгия. За тях заместник-прокурорът на Париж и зам.-председателят, отговарящ за следствието, изпращат европейска заповед за арест. Очаква се, след като бъдат предадени, с тях да започнат същинските действия по разследването. Кирил Милушев ще изчака екстрадицията си зад решетките. Според Софийския апелативен съд има опасност на свобода той да се укрие или да извърши престъпление. Не е ясно дали французите ще го поставят пред закона предвид психичните му проблеми.

Четете още

Килия за Кирил Милушев, осквернил паметника на Холокоста в Париж

Килия за Кирил Милушев, осквернил паметника на Холокоста в Париж

5 бона гаранция за осквернилия Мемориала на Холокоста в Париж

5 бона гаранция за осквернилия Мемориала на Холокоста в Париж

Реклама
Реклама
Реклама