Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18616558 www.bgdnes.bg

Адвокат Мангъров пред "България Днес": 70 хил. лева е малко обезщетение за разменените бебета

Изключително ниска е сумата за страданията, причинени на майката, обмисляме да обжалваме, споделя юристът

Категорично не сме доволни, тъй като сума от 70 хиляди лева е твърде ниска за това, което майката е преживяла. Това каза адвокат Тодор Мангъров по повод решението на Софийския градски съд, което излезе в сряда.

Реклама

"При другото дело за разменените бебета сумата беше по-голяма - 100 хиляди лева, защото бяха присъдени 60 на майката и 40 хиляди лева на бащата. В нашия случай бащата не е подал иск, защото не живее заедно с майката. Но ние имаме иска от майката за 200 хиляди, иска от бабата и иска от сестрата за по 50 бона. Затова съм наистина учуден, че нейният иск не беше уважен", споделя разочарованието си от изхода на делото адвокат Тодор Мангъров.

"В момента обмисляме дали да обжалваме на втора инстанция. По принцип аз съм сигурен, че ако обжалваме, то Апелативният съд ще завиши тази сума, но, от друга страна, ако се отхвърли пак частично искът и делото продължи, то това ще коства още пари на клиентката ми. Затова сега обмисляме как да действаме", споделя юристът.

Според него дори и те да не обжалват, то болницата ще го направи.

"Но според мен АГ "Шейново" ще напише жалба, както направи и при другото дело. Дори и тази сума, която за нас е изключително ниска спрямо стреса и всичко, което преживяха клиентите ми, за болницата според мен ще е доста висока и ще обжалват", смята адвокат Мангъров.

По време на делото е разпитан свидетел, който е роднина на майката и живее в съседната къща. По неговите показания, с които се запозна "България Днес", става ясно, че майката е отглеждала детенцето близо четири месеца. През този период отношенията на родителката с бебето били добри - гледала го, радвала му се, както всяка една майка си гледа детето. Когато майката разбрала, че детето, което й е дадено, не е нейното, била в шок, не знаела къде се намира. Свидетелят твърди, че я е виждал да плаче, и то не веднъж. За бебето се грижили майката и бабата на пеленачето. Свидетелят всеки ден прекарвал време с бебето, майката и бабата. Когато се наложило да върне детето, родителката изпаднала в стрес, не искала да дава детето. Бабата на малкото бебе също страдала ужасно много. Тя като баба била свикнала много с детенцето. Всички били свикнали с детето, много го обичала и плакала постоянно, че трябва да се раздели с пеленачето. Свидетелят подчертава също, че след размяната на бебетата майката не е искала да говори с никого. Отдръпнала се, не била добре психически и всички се притеснявали как ще го преживее.

Според Темида привързването към биологичното дете е отнело продължително време и за трите жени - майката, бабата, сестрата. Най-бързо привързването към биологичното дете се е случило за бабата, по-дълго време е отнело на сестрата (около 3-4 месеца), а майката и досега продължава да формира своята връзка на привързаност с биологичното си дете. И трите жени продължават да страдат за "отнетото" дете, което до известна степен повлиява на чувствата им към биологичното дете в семейството. "Отнемането" на детето е причинило на ищците емоционално страдание и негативни емоции. Травмата от загубата на детето продължава да е налице при майката и към настоящия момент, като нейното състояние е тревожно-депресивно. Липсата и копнежът по "отнетото" дете продължават. Актуалното състояние на майката продължава да е тревожно-депресивно, като при нея психичната травма от преживяното не е преодоляна. Това пише в решението на съдия Кирил Петров от Софийския градски съд. Сега се очаква "Шейново" да обжалва, както се случи и при другото дело. Предстои и двете дела да продължат пред Апелативния съд в столицата.

"България Днес" разговаря и с адвокат Вили Костадинова, която брани интересите на АГ "Шейново", и се оказа, че очакванията й са оправдани, тоест, че Темида е присъдила само 70 бона обезщетение от искове на стойност 300 хилядарки.

Реклама

"Както казах в самото начало, размерът на исковете е много висок и няма как да бъде уважен в този му размер. Това сочи съдебната практика, въпреки че няма подобен казус до този момент, но все пак има съдебна практика във връзка с претърпени болки и страдания, тъй като тук не става въпрос за физически увреждания, а за психически травми. Очакванията ми за значително по-нисък размер на присъденото обезщетение се оправдаха. Тук е важно да се отбележи, че сестрата и бабата според нашето законодателство не са активно легитимирани да предявяват искови претенции за такъв тип обезщетение, тъй като няма пряка вреда за самите тях. Както видяхте, и в двете решения тези искове бяха отхвърлени. По това дело са отхвърлени исковете на бабата и на сестрата, а по другото дело е отхвърлен искът на дядото на бебето. Тук има и друг момент, а именно, че заради предявяването на толкова голям иск към болницата, който е отхвърлен за 230 хиляди лева и са дадени само 70 хиляди, майката ще трябва да доплати немалка сума на болницата заради тези 230 хиляди лева, които са отхвърлени от иска", коментира адвокат Вили Костадинова.

"Към момента не мога да кажа дали ще обжалваме, защото предстои да има заседание на съвета на директорите на болница "Шейново", на което те ще преценят дали ще обжалват, или няма да обжалват", пояснява защитникът на болницата.

 Случаят

Случаят с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разигра в края на декември 2022 година. Нечуваната досега каша в АГ "Шейново" започна, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа над два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещат и си разменят бебетата пред погледите на техните адвокати.

Четете още

Приключи и второто дело за разменените бебета

Приключи и второто дело за разменените бебета

Адвокат Мангъров: 7-цифрена сума очаквам за разменените бебета в "Шейново"!

Адвокат Мангъров: 7-цифрена сума очаквам за разменените бебета в "Шейново"!

Разменените бебета от "Шейново" проходиха!

Разменените бебета от "Шейново" проходиха!

Адвокат Мангъров: Не спират делата за разменените бебета

Адвокат Мангъров: Не спират делата за разменените бебета

Реклама
Реклама
Реклама