Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18646187 www.bgdnes.bg

Биляна Петрова: Чакам решение на ТЕЛК. Към двете ми хронични болести откриха още 6

Бургаските магистрати пускат заместничката на Иванчева 1 г. предсрочно

Промяната й е позитивна, отчитат и от Сливенския затвор

Килията в Сливенския затвор напуска заместничката на Десислава Иванчева - Биляна Петрова! Бургаският апелативен съд освободи условно предсрочно бившата зам.-кметица на столичния район "Младост", научи "България Днес". Петрова е осъдена на 5 г. затвор по обвинение за подкуп. Тя се появява в съда с бастун и едва докуцуква до съдебната зала разревана от болка.

Преди месец Сливенският окръжен съд реши да пусне известната затворничка, но прокуратурата се противопостави и протестира пред втората инстанция. Апелативните магистрати потвърждават решението, но още не са известни мотивите им.

Реклама

Съдия Светлин Иванов и колегите му решават да разпитат служители на затвора в открито заседание.

Промяната й е позитивна, емоционалното й състояние се стабилизира, започна да приема осъждането и се включва в ежедневните дейности и има висока степен на инициатива от нейна страна за включване в различни дейности, затова е назначена за отговорник по културно-масовата дейност, отчитат от затворническата администрация. Психологът Донка Илиева и инспекторът Златинка Иванова се застъпват за освобождаването на Петрова.

При разпита им става ясно, че точките за рецидив на осъдената са завишени, защото, когато е подала молба за предсрочно освобождаване, е била в болница и не е работила. Отбелязват, че януари минава от общ на лек режим.

Прокуратурата се запъва за освобождаването, като изтъква конфликт със съкилийнички на тема хигиена. Оказва се, че точно тогава Петрова изпитва жестоки болки и не може да се самообслужва. Изтъква се още, че уменията за мислене на пандизчийката са проблемни, защото трудно намира решения. Процесът на промяна е започнал, но не е достатъчен. Поправянето предполага дълбока лична промяна със самокритичност, казва зам. апелативният прокурор на Бургас Иванка Козарова.

"Работих, докато беше възможно, чакам решение на ТЕЛК. Към двете ми хронични болести откриха още 6. Изпитвам постоянни силни болки. Планирам да работя в сферата на маркетинга и биоземеделието, да се грижа за здравето си и да бъда със семейството си", споделя Петрова пред съда.

Тя е осъдена на 5 г. затвор по обвинения за подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Определен й е общ режим. Иванчева е наказана с 6 г. затвор при първоначален строг режим. Заради различните видове режим, при който търпят присъдите, двете са разделени в Сливенския затвор. Заедно са единствено при първоначалната адаптация, когато признават, че са се заявявали като хомосексуалистки, за да не ги закачат "старите кучета".

Реклама

Бившата кметица започва работа в кухнята на затвора, а по-късно заместничката й се труди в консервна фабрика. Заради вдигането на тежки тенекии го закъсва със здравето, разкриват близките й. Оказва се, че Петрова е с тежка форма на остеопороза - костите на таза и гръбначния й стълб са изпотрошени. Налага се да се придвижва с помощта на бастун. Освен това й откриват още дископатия и радикулит.

Липсата на пряка слънчева светлина е сред причините за изчезване на витамин Д и калция от костите, категорични са специалистите. За мрака и задуха в килиите Иванчева и Петрова пускат жалби още докато са в ареста. Те прекарват 8 месеца в кауша към Софийския затвор и около 2 г. и половина под домашен арест. През лятото на 2022 г. са пуснати под гаранции, но през ноември излиза окончателната присъда и са приведени в женския затвор в Сливен. Преди това закритият вече спецсъд дава 20 г. решетки на Иванчева, 15 г. на Петрова и 12 г. на сочения за посредник при преговорите бивш кмет на района Петко Дюлгеров. Втората инстанция намалява наказанията съответно на 8, 7 и 6 г. Върховните магистрати произнасят крайното решение - 6, 5 и 4 г. за тримата подсъдими.

От началото на показната акция срещу тях те остават единствените осъдени за корупция, които влизат в пандиза. Решението на магистратите за освобождаването на Биляна Петрова бе посрещнато с аплодисменти от сподвижници на кметиците.

Чупливи кости

Да бъде освободена Биляна Петрова, апелира с пост в социалните мрежи екскметицата Иванчева. Нейни сътрудници описват мъките, през които заместничката минава зад решетките.

"По време на тежка физическа работа в затвора в Сливен на 26 февруари тази година Биляна чува: "храс" – т.е. счупването на собствените си кости. След молби от нейна страна тя е оставена един ден да почива. После, натрошена, я карат 3 седмици да ходи на работа, "натъпкана с обезболяващи", съобщават близките й.

Биляна е в голяма опасност - костите й в момента са твърде чупливи, костната й плътност е като на 80-90-годишна жена. Точно сега тя трябва много да се пази, защото всяко волно или неволно падане, бутане може да й е последното", коментират приближените й.

Четете още

(ВИДЕО) Пуснаха от затвора  заместничката на Иванчева - Биляна Петрова

(ВИДЕО) Пуснаха от затвора заместничката на Иванчева - Биляна Петрова

Биляна Петрова в много тежко състояние, Иванчева призова да я освободят

Биляна Петрова в много тежко състояние, Иванчева призова да я освободят

УЖАС! Заместничката на Десислава Иванчева с кости като на 80-годишна старица

УЖАС! Заместничката на Десислава Иванчева с кости като на 80-годишна старица

Филм за затворничката Десислава Иванчева отива в Кан

Филм за затворничката Десислава Иванчева отива в Кан

Реклама
Реклама
Реклама