Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18663722 www.bgdnes.bg

Конфискуват 8 лимузини на Румен Гайтански

Разследват как фирми на бизнесмена са усвоили близо 150 млн. лева кредит от Българската банка за развитие

Съдът е дал разрешение да бъдат конфискувани луксозните лимузини на бизнесмена Румен Гайтнаски, съощава БНТ. Негови фирми разполагат с общо 30 луксозни автомобила. Съдът е разрешил конфискуването на осем. Засега три са иззети - "Бугати", "Ролс Ройс" и "Мерцедес". Останалите пет се издирват.

Реклама

Паралелно тече претърсване в офиси на фирми, свързани с Румен Гайтански! В сряда сутринта службите предприемат спецакция и започват да тарашат имоти на Гайтански и други приближени до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и антимафиоти обискират офиси в София, Кърджали и други градове.

Повод за операцията е разследване за кредит, отпуснат на фирмата на Гайтански "Роудуей кънстракшън" от Българската банка за развитие (ББР). Под надзора на Софийската градска прокуратура комисията нищи присвояване на близо 150 млн.лв. от банката. Според разследващите кредитът е бил фиктивно обезпечен.

Установено е, че договорът с друга фирма за доставка на инертни материали, представен пред банката, за да послужи за обезпечение, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г. Следователите анализират множество договори между различни фирми, за да проследят как са се разходвали получените пари. Така разбират, че 30 млн. лв. от сумата са отишли за сделката за придобиване на ТЕЦ-Варна от Ахмед Доган, посочват от комисията. Часове преди акцията става ясно, че почетният лидер на ДПС иска да се откаже от собствеността си.

Според разследващите има достатъчно събрани улики за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на банката и съответно на държавата. Освен къщата на Гайтански на столичната ул. "Оборище" и офиси на фирми, замесени в заема, са тарашени и адреси, свързани с бившия директор на ББР Стоян Мавродиев. По данни на БНТ Гайтански и Мавродиев са напуснали страната преди няколко дни. Оперативни данни разкриват, че в петък Гайтански се е прибрал в България, но в неделя е потеглил към Гърция.

Като част от акцията се конфискуват и луксозни коли на бизнесмена, за които има подозрения, че са закупени с пари от кредита. Съдът дава разрешение за изземане на 8 автомобила. Сред тях са "Бугати", "Ролс Ройс" и "Мерцедес". Останалите пет возила не са намерени, подозира се, че се съхраняват при камионите на ВОЛФ и ДИТЦ. Компаниите на Румен Гайтански от години участват в сметосъбирането в София и други градове.

Междувременно антимафиоти влизат в офиси на дружества, свързани с бившия кмет на Кърджали Хасан Азис. По първоначална информация това са адреси на дружество собственост на ексшефа на ФК "Арда", чийто основен спонсор е Гайтански.

Реклама

След приключване на действията по разследването ще се прецени дали има основания за повдигане на обвинения, поясняват наблюдаващите прокурори.

Отново виждаме как институциите се използват за политически цели! Така коментира пред "България Днес" акцията срещу Румен Гайтански бившата миска Ивайла Бакалова. Красавицата има дъщеря от бизнесмена, но признава, че с него не са се чували напоследък и няма информация дали е заминал в чубжина, както се твърди.

Четете още

Конфискуват автомобили на Румен Гайтански - Вълка

Конфискуват автомобили на Румен Гайтански - Вълка

Държавата поряза Румен Гайтански-Вълка

Държавата поряза Румен Гайтански-Вълка

Румен Гайтански - Вълка сам ще бута незаконния ловен хотел на язовир "Искър"

Румен Гайтански - Вълка сам ще бута незаконния ловен хотел на язовир "Искър"

Спря събарянето на имението на Вълка

Спря събарянето на имението на Вълка

Реклама
Реклама
Реклама