Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18670726 www.bgdnes.bg

Доживотен затвор за убийците от Негован (обзор)

*Отървават най-тежкото наказание, съдействали при разследването

*Защо сме осъдени, като всички улики ни оневиняват, вайка се Георги Начев

На доживотен затвор са осъдени подсъдимите за убийството от Негован! Георги Начев и Пламен Шляпашки са признати за виновни за смъртта на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна, разчленяването на телата им и захвърлянето им във водоема край софийското село. Двамата отървават най-тежкото наказание доживотен затвор без право на замяна заради самопризнанията им и оказаното съдействие по време на разследването. Това обяснява след четенето на присъдата съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, научи "България Днес".

"Защо да сме виновни, след като всички улики ни оправдават. Какво трябва да се случи - да станат убитите и да кажат ли", пита Начев магистратите. Служителите на Темида му отговарят, че са анализирали внимателно обясненията на двамата. В интерес на Шляпашки е обясненията му да бъдат обсъдени. В своите показания Начев пренася отговорността за престъплението върху Шляпашки. Ако това бъде кредитирано, остава единствената възможност Шляпашки сам да е извършил престъплението, заплашен с пистолет в главата, коментират магистратите.

Реклама

Начев е погнат като подбудител и помагач за убийството на съпрузите. Според обвинението той е разбрал, че съпрузите притежават в дома си пари и ценни вещи, и е навил авера си да ги очистят, за да им приберат имането. Шляпашки е обвинен като физическия извършител, застрелял двете жертви в главата. Подсъдимите се познавали с жертвите, защото през годините извършвали ремонти в техни имоти. След убийството в жилището на столичния бул. "Витоша" двамата килъри се снабдяват с бидони и найлонови чували, разфасоват телата и ги натъпкват в бидоните. Запалват джип "Чероки" и потеглят към Негован, където изхвърлят бидоните между тръстиките във водоема, се сочи в обвинителния акт.

Смята се, че килърите се насочили да приберат към 10 хил. лева под формата на вещи, бижута, часовници, филателни марки и др. Очаквали да заграбят и тлъста сума от продажбата на апартамент. Съдът ги оправдава по обвинението да са отнели 78 хил. евро от мъртвите съпрузи.

Шляпашки е признат за виновен по още едно обвинение - за държане на пистолети и боеприпас в служебно помещение в Техническия университет в София. По този пункт получава 7 г. затвор, но наказанието му е погълнато от доживотния затвор.

Двамата подсъдими ще трябва да платят към 350 хил. лв. кръвнина на близките на погубеното семейство, както и над 1000 лева за погребенията. На сметката им се записват по още близо 40 бона за разноски по делото и разследването.

Съдът отхвърля част от гражданския иск на почернените близки, тъй като не са представени документи - договор с адвокат и данни за самолетни билети. Дъщерята на жертвите Жанилина живее в Нигерия, където баща й дълги години е треньор. След като губи родителите си, е трябвало да пътува от африканската страна.

Реклама

"Категорично ще обжалваме! Това са брутални убийци, планирали всичко", споделя пред вестника Жанилина. От частното и държавното обвинение настояват за най-тежкото наказание - решетки до гроб без замяна. Съдия Тодорова пояснява на осъдените, че присъдата на първата инстанция не е окончателна и може да обжалват, като наказанието им да бъде заменено с 30 или 20 г. затвор. Начев я хока, че изпълнява волята на прокуратурата, но й благодари. "В България няма правосъдие", заключва подсъдимият.

Убийствата са извършени на 14 юли 2019 г., но престъплението започва да се разплита месец по-късно, когато рибар усеща странна миризма и забелязва част от череп и от крак. На мястото идват криминалисти, които описват и изследват останките. Престъплението е разкрито отзад напред. Разследващите първо откриват и заковават извършителите. Пускат снимки на дрехите на жертвите, за да ги идентифицират, и едва после разбират кои са те. Тъй като повече от месец Жанилина не може да се свърже с родителите си, се обажда на обща приятелка с молба да подаде сигнал в полицията. Тогава дъщерята разпознава и дрехите по снимките.

Мотивът е пари

Марияна и бай Йордан ми бяха като родители! Никога не бих им посегнал! Намерете истинските им убийци! Ние с Пламен сме невинни, не сме ги убили, посочва Георги Начев в обясненията си пред съда.

Той се кълне, че във фаталния ден на убийството с Шляпашки са свършили ремонта на жилището на Атанасови, а Йордан ги е изпратил до входа, като е извел кучето си на разходка. Съсед ги е видял как с Шляпашки си тръгват. "Аз никога не съм имал нужда от пари, не са ми липсвали, за да извърша тези убийства. Ако някой има мотив, това е дъщеря им. Един път казаха, че ще я лишат от наследство", разказва подсъдимият в съдебната зала. Той се отрича от самопризнанията си пред ченгетата, като твърди, че са дадени под натиск.

Четете още

Доживотен затвор за килърите от Негован!

Доживотен затвор за килърите от Негован!

Соченият за убиец и разчленител на трупове Георги Начев пред Темида: Не съм им посегнал! Марияна ми беше "маме", бай Йордан - баща

Соченият за убиец и разчленител на трупове Георги Начев пред Темида: Не съм им посегнал! Марияна ми беше "маме", бай Йордан - баща

Реклама
Реклама
Реклама