Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18714080 www.bgdnes.bg

Делото "Октопод" спънато за пореден път

14 години процесът се влачи

Преди две години имаше неясни мотиви, сега грешките са същите

14 години делото "Октопод" не може да приключи по една или друга причина. Върховният касационен съд (ВКС) върна процеса на предишната инстанция за пореден път, защото отново има неясноти в мотивите на Апелативния съд в София. Това става ясно от решение на правовата институция, което е от вторник.

Върховните магистрати отново не успяха да сложат край на продължаващото с години дело "Октопод", по което подсъдими останаха само Янко Попов и Марчело Джотолов. От ВКС съобщиха, че за втори път връщат делото на Софийския апелативен съд, който беше осъдил двамата условно на по 3 години затвор, но според висшите магистрати има много неясноти, както имаше и предишния път, в който процесът бе върнат.

Реклама

Преди шест години закритият вече спецсъд оправда основния подсъдим по делото Алексей Петров, който миналата година беше застрелян в полята на планина Витоша. Оправдани бяха и Антон Петров и Кирил Топалов. След това оправдателните им присъди бяха потвърдени и от апелативния спецсъд, а прокуратурата не протестира пред ВКС и те влязоха в сила.

Така делото продължи само срещу Джотолов и Попов, които единствени бяха признати на две инстанции за виновни за изнудване на бившия полицай Николай Денков преди цели 17 години. По това обвинение двамата получиха условни присъди от по 3 години затвор и глоби от по 4 бона. Но преди 2 години върховните магистрати не се съгласиха с мотивите на Апелативния съд в София и отмениха присъдите на Джотолов и Попов. Тогава според ВКС от решението на колегите им от въззивната инстанция така и не става ясно кой от подсъдимите какви конкретно заплахи е отправил при изнудването на Денков. Сега всички потъваме в дежавю, защото мотивът на ВКС да върне делото е отново същият.

Според обвинението бившият полицай Денков е изнудван, след като започва бизнес с таксита и е кредитиран от свои колеги, но в един момент спира да им плаща според договорената помежду им схема. За да си възстанови парите, един от тези бивши колеги прехвърля вземането си на фирмата "ИН-80", която е управлявана от Джотолов. След това двамата подсъдими се срещат с Денков и му представят договор за прехвърленото вземане, като му искат 70 бона на три вноски. В разговора му обясняват също, че знаят къде детето му ходи на детска градина и къде живее семейството му, както и че "дългът следва човека, където и да отиде".

Денков няма пари и след срещата бяга в Италия със семейството си, но според държавното обвинение е открит от Попов и Джотолов. Попов му казва, че трябва да изпрати 100 хилядарки, като го заплашва, че в противен случай "той и семейството му ще бъдат убити, ще бъдат разчленени и предадени за органи на украинците", както и че сестра му ще бъде отвлечена и "направена проститутка на Околовръстното на София". В крайна сметка Денков се връща със семейството си в България, без да плаща парите. Тогава му е назначена полицейска охрана. Защитата на подсъдимите не е съгласна с твърденията на прокуратурата и дори твърди, че Денков е извършвал поръчково свидетелстване срещу Джотолов и Попов, като самият той е осъждан три пъти за измама в миналото и винаги е получавал условни присъди. Според съда обаче няма доказателства Денков да е набедил с показанията си двамата подсъдими. Апелативният съд не прие и тезата на защитата, че става дума за гражданскоправни отношения на Денков с бившия му колега, който му е заел пари. Според Темида тези отношения са престанали да са гражданскоправни в момента, когато подсъдимите са заплашили Денков и са го принудили да поеме дълг към фирмата им. Сега върховните магистрати отново не е съгласиха с присъдите на двамата подсъдими, като приеха, че не са изпълнени изцяло указанията, дадени в предишното решение, както и намира нарушения при осъществяване на доказателствената дейност на Софийския апелативен съд. Според ВКС остава неясно и кои изрази, изречени от подсъдимите при първото деяние, съдържат изразена заплаха и кои се интерпретират като заплашителни.

Сега делото отново ще се гледа от Апелативния съд в столицата и ще видим дали този път мотивите на въззивната инстанция ще бъдат приети от ВКС.

 Голям, малък и нежен

Реклама

Делото "Октопод" не може да приключи окончателно вече 14 години след шумната акция на МВР и прокуратурата от февруари 2010 г. Тогава беше арестуван Алексей Петров и обвинен, че е лидер на престъпна група за рекет и изнудване. Първоначално делото бе внесено в Софийския градски съд през 2011 г. и в продължение на две години беше гледано от съдия Румяна Ченалова. След това обаче тя беше уволнена и делото трябваше да започне отначало. Междувременно бяха създадени специализираните съд и прокуратура и тъй като делото трябваше да започне отначало, процесът беше пратен в спецсъда. Там процесът тръгна през 2015 г. През това време почина основният свидетел в процеса Георги Цветанов, който загина в катастрофа през ноември 2015 г.

Подсъдим по делото беше и бившият висш прокурор Цеко Йорданов, който беше обвинен в престъпление срещу правосъдието. Той също почина, но преди това делото срещу него беше прекратено, а той осъди прокуратурата за 50 бона. А заради бруталните арести по време на акцията, България беше осъдена в Страсбург да плаща обезщетения за над 200 хиляди лв.

В началото бяха образувани три основни дела, които бяха популяризирани като "Голям Октопод", в който ставаше дума за тежки икономически престъпления, "Нежен Октопод" - за сводничество и проституция, и "Малък Октопод" - за рекет и принуда, което единствено стигна до съд.

Реклама
Реклама
Реклама