Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18720522 www.bgdnes.bg

Куката ще лежи до 1 година в затвора

  • За кражба на надуваем атракционен замък от парк
  • Ако плевенският бандит Камен Балбузанов бачка зад решетките, може скоро да излезе

Камен Балбузанов-Куката, който се предаде преди два дни в затвора в Плевен, ще търка наровете в килията по-малко от година заради кражбата на надуваемия атракционен замък от плевенски парк. Това става ясно от справка в съда.

Реклама

Куката има влязла в сила присъда от Върховния касационен съд от началото на тази година, която е 4 години, заради отмъкнатия надуваем замък. Над половин година властите го издирваха, а накрая, както Евелин Банев-Брендо и Румен Гайтански-Вълка, Балбузанов сам се предаде, готов да изтърпи наказанието си.

Куката обаче прекара над 3 години в ареста, които ще бъдат приспаднати от присъдата му и така ще лежи по-малко от година. Ако плевенчанинът обаче бачка зад решетките, той може да скъси още повече наказанието си. Когато затворник работи в кауша, дните се смятат 2 за 3, работи 2 дена, но все едно е лежал 3.

В момента известният кримигерой е в адаптационно крило на затвора в Плевен, където ще остане поне още две седмици. След това ще бъде приобщен към общата популация в зандана. В момента затворът още обработва документите му и предстои да стане ясно колко дни точно има да доизлежава Куката. Освен времето в ареста Балбузанов има прекарани и няколко месеца под домашен арест, които също ще бъдат приспаднати. По груби сметки Куката може да излезе след около 4-5 месеца, ако бачка и се държи прилично.

Балбузанов е един от най-известните бандити в подземния свят, особено в Плевен. Той има богато криминално досие и е известен с присъди за кражби, измами и хулиганства. През годините срещу него имаше няколко опита за покушение (виж карето).

През 2017 година антимафиоти от ГДБОП проведоха голяма акция в Плевен, за да арестуват Балбузанов. По това време Куката е разследван като бос на местна банда за рекет, изнудване и побои. Заедно с него са прибрани и негови приближени и познати.

Разследващите тогава твърдяха, че сред жертвите било семейството на изчезналия безследно през 2015 г. бизнесмен Йоско Исаев, един от собствениците на "Плевенски хляб". От семейството потърсили Куката и хората му, за да помогнат в разрешаване на случая. Рекетът започнал след усложняване на отношенията между тях.

Реклама

В крайна сметка някои бяха оправдани, други се отърваха с леки наказания, а Куката бе осъден за задигнатия замък. Балбузанов искал да вземе мястото, за което наем плащал друг бизнесмен. Един от свидетелите по делото срещу Куката беше кметът на Плевен Георг Спартански, който лично е виждал гангстера на стадиона в града. Бившият президент на "Спартак" (Плевен) твърдеше, че Куката го е заплашвал да се махне от ръководството. Освен това Балбузанов имал охранителна фирма, която не се води на негово име, и рекетирал местни търговци и производители да сключат договори с него.

През 2020 година Куката беше освободен от затвора, където изтърпяваше мярката си за неотклонение.

По време на делото срещу Куката лъсна и името на прокурор Димитър Захариев. Обвинителят бе подсъдим по две дела в Софийския градски съд и в Специализирания наказателен съд. Захариев беше закопчан директно в съдебната зала по време на едно от заседанията по делото срещу Куката. Тогава стана ясно, че срещу него има дело - за изнудване и участие в групата за рекет на Камен Балбузанов-Куката. Според държавното обвинение ролята му в бандата на известния плевенчанин от подземния свят била логистична и покровителска, а освен това изнудвал лекар за пари.

Впоследствие в мрежата бе показано посещение на прокурора заедно с Балбузанов в завод "Вапцаров", охраняван от "Експрес Секюрити 2000". Целта на посещението била да се предложат услугите на фирмата. Заедно с Куката Захариев посетил със същата цел и други обекти, охранявани от нея.

Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска дисциплинарно уволнение за Захариев, след което започна проверка срещу него. Тя установи, че Захариев е нарушил принципа на почтеност и благоприличие и е накърнил престижа на съдебната власт. Участници в групата бяха Ивайло Бировски - Иво Бокса, както и съдебният охранител Мирослав Минков.

Името на Балбузанов се свързва също с Христофорос Аманатидис-Таки и с някогашните структури на групировката ВИС-2.

 Оцелява по чудо

На 20 ноември 2009 година около 19,40 часа срещу него беше извършен опит за покушение в плевенско кафене. Куката остана жив, но беше приет в плевенската болница с четири огнестрелни рани - в дясното рамо, дясната ръка, десния крак и в лявото бедро. За атентата беше арестуван Георги Петков-Дачи от бандата на "Килърите", който получи 20 години решетки.

Балбузанов успя да оцелее и при друг опит за убийство, този път пред дома му в Плевен. Когато Куката отключва входната врата на сградата, в която живее, зад него се приближава мъж, облечен целият в черно и с автомат в ръцете. Само от метър-два бандитът открива огън, но Куката успява да избегне всички куршуми. На местопрестъплението пристига полиция, но впоследствие така и няма обвинени.

Четете още

Митичният Камен Балбузанов-Куката  се е предал в затвора

Митичният Камен Балбузанов-Куката се е предал в затвора

Чука, Куката и Слънцето оправдани
Чука, Куката и Слънцето оправдани

Чука, Куката и Слънцето оправдани

Реклама
Реклама
Реклама